Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

beplant aquarium

Hoe een C02 verrijkt beplant aquarium te installeren

In dit artikel bieden we een basissjabloon voor het starten van een CO2 verrijkte beplante tank.

We zullen een aantal veronderstellingen maken en zullen eventuele verschillen ten opzichte van deze veronderstellingen na het hoofdartikel aanpakken.

Aanname #1: CO2 injectie zal voornamelijk plaatsvinden door injectie van gascilinders en het gebruik van een timersolenoïde om het injectieschema van het gas te regelen.

Aanname #2: Dit is een nieuwe CO2 opstelling zonder vissen.

Aanname #3. Bemesting zal plaatsvinden door het regelmatig doseren van de waterkolom.

Hier is eerst een boodschappenlijstje. Sommige items van de vereiste uitrusting zijn een must, terwijl andere optioneel zijn, zoals vermeld.

Tank/standaard/kast.

Dit ligt voor de hand, maar er moet worden opgemerkt dat bij het kiezen van een tankmaat tanks met een kortere verticale afstand (hoogte) over het algemeen ergonomischer zijn. Onthoud dat geplante tanks praktisch zijn. Dat betekent dat je vaak een hand en een arm (of twee) in de tank zult steken. Tanks die groter zijn, zijn moeilijker om in te werken, tenzij de hobbyist lange armen heeft. Dit wordt kritischer naarmate het tankvolume toeneemt. Het tanksamenstel moet zo ergonomisch mogelijk zijn, gezien de hoeveelheid werk die nodig is om het bloeiend en mooi te houden. Snoeien, water verversen en schoonmaken moet zoveel mogelijk worden vergemakkelijkt. Gegeven de keuze tussen twee tanks van hetzelfde volume, tenzij andere criteria, zoals beschikbare ruimte of prijs belangrijker zijn, dan is het doorgaans een beter idee om de kortere tank te kiezen boven de grotere. Als men een tank binnen een omsloten ruimte overweegt, moet toegang tot de binnenkant van de tank voorrang krijgen.

Substraat.

Elk substraat zal werken in een beplante tank. Speelzand, grind, kattenbakvulling of duurder "speciaal substraat". Voor speciaal plantensubstraat hoeven geen buitensporige prijzen te worden betaald. Waterplanten halen hun voeding zowel uit de waterkolom als uit het substraat. Dit sluit het gebruik van specialistisch substraat niet uit, alleen dat als aanname #3 geldig is, er een kostenbesparingsvoordeel is bij het vermijden van specialistische substraten. De meeste substraten voor beplante aquaria hebben één ding gemeen: ze zijn gemaakt van een soort klei. Klei is een uitstekend substraat voor ELK aquarium omdat klei gifstoffen adsorbeert en vasthoudt, waardoor de waterkwaliteit behouden blijft. Klei heeft ook het vermogen om voedingsstoffen uit het aquariumwater te halen en die voedingsstoffen door te geven aan de plantenwortels. Dit speciale vermogen van klei wordt altijd gewaardeerd, maar is niet essentieel. Goedkope kleiproducten zijn bijvoorbeeld Kitty-strooisel, Molaire Klei, Akadama of zowat alle andere Bonsai-substraten die op kwekerijen te vinden zijn. Voorbeelden van dure verrijkte (klei)substraten zijn: ADA Aquasoil, Oliver Knott Naturesoil, Carribsea EcoComplete en Seachem Flourite. Wat even belangrijk is in een ondergrond, is zowel de visuele aantrekkingskracht als het tastgevoel. Naast deze merksubstraten zijn er veel substraat-additieven op de markt die tegen schandalige prijzen worden verkocht als belangrijke grondtoevoegingen. Ze zijn allemaal volledig onnodig en de voordelen die ze kunnen bieden, kunnen gemakkelijk op een andere manier worden verkregen voor een veel lagere prijs.

Filter.

wij over het algemeen try om zo dicht mogelijk bij de "10X" -regel te blijven. Dit betekent dat de gebruikte filter (en) en pomp (en) samen de som van de doorzet (omzet) van hun fabrikant moeten hebben die gelijk is aan 10 keer het tankvolume per uur. Een tank van 125 liter moet bijvoorbeeld een filter hebben van 1250 liter per uur. Dit lijkt op het eerste gezicht overdreven, maar als de planten erin groeien, zullen ze de neiging hebben om de blokstroom te vergroten, wat het nadelige effect kan hebben dat de planten uithongeren. CO2 en voeding. Nogmaals, dit is een "vuistregel". Een stroomsnelheid van 6X of 7X per uur kan ook werken, maar 10X werkt beter. Elk type filter kan worden gebruikt. Bussen zijn een populaire keuze, maar opvangsystemen en nat / droogfilters zijn ook uitstekende keuzes.

Filter media.

Het is het beste om niet overboord te gaan met buitensporige hoeveelheden media. Dit komt omdat het filter gevuld met media de filterdoorvoer verkleint, wat veel belangrijker is dan het hebben van grote hoeveelheden media-oppervlak. Vermijd fosfaatverwijderaars. Actieve kool, zeoliet, purigen, bioballs, alfagrog enzovoort kunnen met mate worden gebruikt. Vul slechts 50% van de filtercapaciteit of minder. Planten zijn filters en doen het veel beter dan filters. Wat planten niet kunnen, is stroming genereren of afval verwijderen.

CO2 gascylinder.

Pubflessen, CO2 brandblusser, SodastreamPaintballWegwerpfles of cilinders van een industrieel gasbedrijf (zoals de Britse BOC) zullen allemaal werken. De cilinders zijn uitgerust met een standaardspecifiek klepsamenstel gemonteerd op de hals van de cilinder, waaraan de CO2 regelaar kan worden gekoppeld. Flessen van het specialistische type, zoals verfpistoolflessen, hebben een adapter nodig.

CO2 Regelaar.

De CO2 regelaar moet twee meters hebben. Een maat van de CO2 regelaar toont de resterende (druk)inhoud van de cilinder en de andere meter toont de druk die naar de tank wordt uitgevoerd. 

Naaldklep.

Met deze klep kan de gasdruk naar de tank nauwkeurig worden geregeld.

Regelaar solenoïde.

De solenoïde die aan de regelaar is bevestigd, maakt het automatisch in- en uitschakelen van het gas mogelijk. Dit is optioneel, maar het lost veel problemen op bij gebruik met een timer. Het dagelijks handmatig in- en uitschakelen van het gas is een karwei dat u het beste kunt vermijden door de solenoïde te gebruiken.

Timers.

Nogmaals, optionele uitrusting, maar sterk aanbevolen. Een minimum van twee afzonderlijke timers wordt aanbevolen. Eén timer is bevestigd aan de regelmagneet (item 7) en de andere timer(s) kunnen worden gebruikt voor de verlichting. Digitale timers zijn over het algemeen beter en betrouwbaarder dan analoge timers.

Slangen.

Vermijd het gebruik van luchtslangen voor de CO2. Gebruik alleen slangen van materiaal dat specifiek compatibel is met CO2.

Bellenteller.

Een ander optioneel onderdeel van de uitrusting, maar is erg handig als visuele indicator van de hoeveelheid gas die in de tank wordt geïnjecteerd.

Laat checker vallen.

Een ander optioneel apparaat dat een enigszins bruikbare visuele indicatie geeft van de hoeveelheid CO2 opgelost in de tank. Het wordt een drop-checker genoemd omdat de pH in het monsterwater daalt als CO2 wordt toegevoegd aan de tank. Dus, dit apparaat, gevuld met water en een paar druppels Bromothymol Blue pH-indicator, stelt de hobbyist in staat om te "controleren" hoeveel de pH "gedaald" is.

4dKH water en Bromothymol Blue. Deze worden gebruikt in de Dropchecker. Gebruik geen ander water dan gedestilleerd water aangepast aan een KH van 4. Dit kan thuis worden voorbereid, maar vereist uiterste precisie. Het is veel gemakkelijker om te kopen.

Filteruitgang.

Dit kan de elegante “Lily Pipe” zijn of de minder elegante Spraybar. Deze zijn belangrijk om de filteruitlaat gelijkmatig over de tank te verdelen. Welke wordt gekozen, is een esthetische keuze.

CO2 Verdeler.

Diffusers zijn er in vele soorten en maten. Hun functie is om het gas op te lossen zodat het in een waterige vorm is. Dit kan een eenvoudige en elegante keramische schijf zijn die in de tank wordt geplaatst, of het kan een extern apparaat zijn dat in de filteruitlaatslang wordt gestoken. Externe apparaten worden "Inline" genoemd in plaats van "In-tank". Inline-verstuiver is over het algemeen effectiever dan apparaten in de tank in het geval van grotere tanks.

Hard landschap.

Nog een optionele groep. Dit is esthetisch, maar het is de moeite waard om erop te wijzen dat items zoals nieuw geoogst hout de neiging hebben om te drijven en gedurende enige tijd tannines in de waterkolom af te geven, waardoor verkleuring ontstaat.

Gebogen pincet.

Optionele uitrusting die het gemakkelijker maakt om waterplanten in het substraat te plaatsen zonder uit te trekken als de hand wordt teruggetrokken.

Kunstmest.

Hoewel vloeibare meststoffen van het merknaam handig en populair zijn, zijn ze over het algemeen te duur. Ze zijn allemaal in meer of mindere mate samengesteld uit de volgende ingrediënten. Kaliumnitraat (KNO3), Kaliumfosfaat (KH2PO4), Ureum, Ammoniumnitraat (HN4NO3), sporenelementen zoals ijzer, magnesium, zink-mangaan en koper. Kostenbesparingen kunnen worden gerealiseerd door deze ingrediënten eenvoudig tegen bulkprijzen in te kopen.

Verlichting.

Dit is opzettelijk onderaan de lijst geplaatst, omdat de meeste dingen die mis gaan in beplante tanks, specifiek gebeuren omdat de meeste mensen het bovenaan hun lijst plaatsen terwijl ze het belang van de andere items in deze lijst negeren. De meesten hebben de behoefte om de verlichting die ze al hebben of die bij de tank werd geleverd toen deze werd gekocht, te "upgraden". Dit is meestal een grote fout. Veel licht is direct gecorreleerd met het verschijnen van algenbloei, en dus veroorzaakt meer lichtintensiteit meer algenbloei. Vermijd veel licht en negeer elk advies om een ​​willekeurige "WPG"-waarde te gebruiken, wat bijna garandeert dat er problemen zullen zijn met de gezondheid van planten. LED-verlichting is een populair alternatief voor T5- en T8-lampen, maar ze zijn duur en krachtig. Indien gekozen wordt voor LED dan is een dimmer aan te raden om de intensiteit te regelen en te verminderen.

 

Nadat we de items op de boodschappenlijst hebben ontvangen, kunnen we nu beginnen. Zoals bij elke tank moet er schuim / piepschuim of een andere flexibele padding tussen de onderste ruit en het montageoppervlak worden geplaatst (tenzij het een oude school draadframe standaard zonder bodemoppervlak is). Hierdoor kan het onderste glas buigen en vervormen, vanwege de waterbelasting, zonder beperking. Als glas niet mag buigen, zal het barsten zodra het is gevuld.

Substraat en hardscape toevoegen

Het substraat kan nu worden toegevoegd aan elke gewenste diepte. Er is geen maximale diepte en de minimale diepte wordt bepaald door overwegingen ten aanzien van het vasthouden van wortels. Dus in gebieden waar de substraatdiepte te ondiep is, kan het moeilijk worden om een ​​plant te laten rooten. Hardscape kan worden gepositioneerd. Als nieuw / droog hout wordt gebruikt, kan het een soort ballast vereisen om het gedurende vele weken laag te houden totdat het met water verzadigd raakt.

Aanplant

Het is het beste om in het begin zoveel mogelijk waterplanten te hebben. De meeste van de meer wenselijke plantensoorten zijn erg duur, maar men kan gemakkelijk goedkope, minder wenselijke planten gebruiken - en later weggooien. Snelgroeiende goedkope waterplanten, zoals Egeria, Water Sprite, Hygrophila enzovoort, moeten worden gebruikt als "plaatshouders" als de middelen beperkt zijn. De reden hiervoor is dat aquariumplanten een symbiotische relatie ontwikkelen met de micro-organismen in het sediment. Het sediment is een gebied dat vaak over het hoofd wordt gezien als het gaat om filtratie, maar er zijn grote aantallen soorten die bijdragen aan de stabiliteit van de tank en de ontgifting van het water. Snelgroeiende planten ontwikkelen wortelstructuren die het sediment doordringen. Zuurstof wordt vervolgens van de bladeren naar de wortels getransporteerd en het gas ontsnapt in het sediment. Deze zuurstof voedt de aërobe bacteriën en helpt zuurstofgebrek en de daaruit voortvloeiende ontwikkeling van anaërobe bacteriesoorten te voorkomen.

gunstige bacteriën

Het is op dit moment een goed idee om zowel het sediment als de filtermedia te bezaaien met afval uit een andere tank/filter. De reden hiervoor is dat volwassen beplante aquaria en filters een hoge populatie van de gewenste aerobe bacteriesoorten bevatten. Elke LFS of mede-hobbyisten zal veel afval hebben en kan gratis worden verkregen. Het is niet nodig om "gespecialiseerde" bacteriën te kopen. Als er een bos-, tuin- of kamerplant in de buurt is, graaf dan gewoon een paar handenvol aarde op in de buurt van de wortels van de wilde, tuinplant of kamerplant en meng deze met het tanksubstraat en de filtermedia. Dezelfde bacteriesoort zal gratis beschikbaar zijn.

Vergeet niet dat het niet nodig is om alle sedimenten te gebruiken om een ​​diepe ruimte te vullen als het geld beperkt is. Objecten zoals schuimblokken kunnen worden gebruikt om gebieden op te stapelen of om platformen voor hardscape-montage te bieden, vervolgens bedekt met substraat om de illusie van diep sediment te geven. Een populaire methode is om damesnylon kousen te vullen met kattenbakvulling. Het "been" kan dan in elke vorm worden gevormd en als een platform worden gebruikt. Hellingen kunnen op hun plaats worden gehouden met eenvoudige stukjes plastic om als keerwanden te fungeren, zodat na verloop van tijd de helling niet afvlakt vanwege de zwaartekracht en de waterstroom.

Als er veel planten moeten worden ingevoegd, zorg er dan voor dat u een spuitfleshand hebt gevuld met water. Sproei de planten regelmatig om ze vochtig te houden, anders drogen ze uit en raken ze beschadigd.

Over het algemeen is het beter om een ​​helling naar het sediment te hebben, hoger aan de achterkant dan aan de voorkant. Hellingen kunnen ook van links naar rechts worden gemaakt. Dit geeft diepte aan de lay-out, aangezien de afbeelding visueel "vlakker" wordt als de scène onder water wordt bekeken. Vermijd te veel grote en dikke stukken hardscape, omdat ze de neiging hebben om een ​​omvangrijk, rommelig uiterlijk te geven aan het landschap en ze ook stroming / distributie blokkeren. De huidige trend is om dunner geanimeerd wortelhout te gebruiken dat een meer dramatische aantrekkingskracht heeft.

Hoge, volumineuze of anderszins snelgroeiende planten moeten op de achtergrond worden geplant. Langzamer groeiende planten moeten in het midden van de grond worden geplaatst en kleinere tapijtplanten moeten vooraan worden geplaatst (houd er rekening mee dat tapijtplanten niet gemakkelijk te onderhouden zijn, dus CO2 injectie nodig zal zijn). Voor een beter arrangement-effect is het de moeite waard om wat rode planten toe te voegen.

Mossen, Anubias en varens moeten worden vastgebonden of vastgeplakt aan hardscape en mogen NIET in het sediment worden ingebracht, anders zullen ze rotten. Superglue Gel Type kan worden gebruikt met mossen die zich van nature vastklampen aan oppervlakken, evenals de standaard vislijn. Grote rotsen of hout zien er altijd interessanter uit als ze bedekt zijn met mos.

Tijd voor water

Nadat de hardscape is geplaatst en de planten zijn geplaatst, kan de tank worden gevuld. Een algemene tactiek is om de beplante oppervlakken te bedekken met een hoop verkreukelde kranten en om een ​​schoteltje op het substraat te plaatsen. De krant fungeert als een schokdemper tegen de beweging van het water tegen de planten, zodat ze niet losraken. Vul een slang op de schotel om het substraat niet te storen. Dit helpt ook om de bewolking te minimaliseren. Na het vullen voorzichtig de krant en schotel verwijderen.

Het is beter om de lichten uit te laten en de planten te laten bezinken tot de volgende dag. Wordt overstroomd is trauma voor planten. Het vergt enkele weken om de aanpassingen van een landplant (wat de manier is waarop ze op de kwekerij werden gekweekt) tot een waterplant te maken. Te veel mensen ontploffen de nieuw beplante tank met veel licht. De planten kunnen het licht niet goed gebruiken en daardoor beschadigd raken. Om de aanpassingen aan te brengen, moeten fabrieken nu het probleem van de gasuitwisseling aanpakken. De twee belangrijke gassen zijn CO2 en zuurstof. Ga, terwijl de lichten uit zijn, verder met de volgende stap die enige experimenten vereist. Dit gaat het best met de lichten UIT.

CO2 injectie

Als aanname #2 correct is en er zijn geen vissen in de tank, open dan, met de lichten uit en ervan uitgaande dat de regelaar/naaldklep op een volle cilinder is gemonteerd en alle slangen zijn aangesloten op de diffusor, de cilinderklep door te draaien het tegen de klok in. de 1st meter zal een hoge druk aangeven. Open vervolgens het naaldventiel, ook tegen de klok in, totdat er een gestage stroom bellen in de bellenteller verschijnt. De tweede meter zal een veel lagere druk aangeven, zoals 1 Bar of 2 Bar. Meet de pH van het aquariumwater. Het doel is over het algemeen om een ​​bellensnelheid te hebben die ervoor zorgt dat de pH binnen 1 uur met ongeveer 1 eenheid daalt. Blijf de pH regelmatig controleren om de trend te bepalen. Computervaardige hobbyisten kunnen MS Excel of een equivalent gebruiken om grafieken te plotten die de trend weergeven. Op een gegeven moment, als de injectiesnelheid stabiel is, zal de pH zijn dieptepunt bereiken en zal de pH niet verder dalen. Hoe lang het ook duurt om de pH met 1 eenheid te verlagen, houd er rekening mee dat deze hoeveelheid tijd nodig is. Deze tijdsduur is hoeveel van tevoren het gas moet worden aangezet VOORDAT de lichten aan gaan. Stel je timer in voor de solenoïde en de timer voor de lichten volgens deze meting.

Veronderstel bijvoorbeeld dat bij de geselecteerde belsnelheid 1.5 uur nodig is om de pH te verlagen met de 1-eenheid. Stel dat je doeltijd voor lichten aan is 8AM. Als dit het geval is, moet de timer voor de gasmagneet worden ingesteld om te openen bij 6: 30AM en de timer voor de lichten moet worden ingesteld om te worden geactiveerd bij 8AM. Bij 8AM moet de Dropchecker een limoengroene kleur hebben.

Dit is niet noodzakelijk het einde van het verhaal. Blijf de pH controleren. Het kan zijn dat de injectiesnelheid te hoog is voor de fauna. Als de pH veel lager is dan het doel van de 1-eenheid, moet de naaldklep mogelijk enigszins worden gesloten en moet de timer worden aangepast om rekening te houden met de lagere injectiesnelheid (dwz gas is eerder ingeschakeld om meer tijd te hebben om het water met gas te verzadigen). Dit is een iteratief proces dat strenge aandacht voor detail vereist, omdat CO2 is giftig voor de fauna indien gedoseerd in te hoge hoeveelheden en als de dosering te laag is, zal dit leiden tot uithongering van de planten.

Het doel voor de dropping van de 1 pH-eenheid is een andere vuistregel. Elke tank is anders en kan afhankelijk van de alkaliteit van het water meer druppel of minder van een druppel vereisen. In sterk alkalisch water zijn grote hoeveelheden opgelost CO2 produceert alleen kleine pH-druppels vanwege de alkalische buffers die in het water aanwezig zijn. In zacht water, kleine hoeveelheden opgelost CO2 veroorzaakt grote pH-dalingen. Dus in alkalisch water is het mogelijk om een ​​overdosis te nemen CO2 als de druppel te groot is en in zacht water gemakkelijk te laag gedoseerd kan worden als de pH-daling niet groot genoeg is.

Schakel de lichten niet in totdat de geschatte doelen zijn bereikt. Fijnafstemming kan worden bereikt met het systeem in werking, maar wanneer er lichten zijn, reageert de plant zowel op het licht als op de CO2, daarom kan dit hun systeem verstoren. Als de lichten uit zijn, staan ​​ze in de standby-modus en worden ze niet beïnvloed door veranderingen in het gas.

Alle tanks met co2 injectie vereisen grote hoeveelheden voeding. Veel mensen beweren dat dit niet waar is omdat ze geen kunstmest toevoegen en toch doen hun planten het goed. De verklaring hiervoor is dat hun watervoorziening is doorspekt met voedingsproducten en/of dat ze een substraat gebruiken dat is verrijkt met voedingsstoffen. Voeding wordt behandeld in een aparte gids.

Het is het beste als er geen vissen worden toegevoegd voordat 6-8 weken zijn verstreken. De eerste reden voor deze vertraging is dat de tankchemietry is niet stabiel vanwege de lage bacteriële belasting en er worden giftige chemicaliën geproduceerd die de gevoelige kieuwen van vissen kunnen beschadigen. Dit kan ofwel de vissen doden of ze beschadigen, zodat in de toekomst hun tolerantie voor verstoringen aanzienlijk wordt verminderd en ze later om schijnbaar onbekende redenen omkomen. Geduld is hier het sleutelwoord.

High-tech tanks vereisen veel meer reiniging en waterverversing dan niet-verrijkte tanks. Plats produceren enorme hoeveelheden organisch afval zoals oliën, eiwitten en koolhydraten die uit de bladeren lekken. Deze organische afvalstoffen vergiftigen het water voor zowel planten als vissen. Slechte waterverversingspraktijken gaan meestal gepaard met een langzame afname van de algehele gezondheid van de tank, wat een grotere kans op algenbloei inhoudt.

Voor de eerste 6-8 weken wordt gesuggereerd dat een 50% (of meer) water 2X of zelfs 3X per week ververst worden. Daarna is een 50% (of meer) waterverversing eens per week voldoende.

Als de tank wordt verlicht door meerdere lichtsets, wordt aanbevolen om 50% van het licht uit te schakelen voor de eerste 6-8-weken. Zet daarna 50% van de lichten aan op het geplande tijdstip en schakel de resterende lichten na enkele uren in.

Er moet regelmatig worden getrimd om de stroom-/distributiepaden vrij te maken en een meer bossige groei aan te moedigen. Naarmate de tank rijper wordt, is zwaarder trimmen vereist.

Als er goedkopere, ongewenste aquariumplanten zijn gebruikt, kunnen deze na ongeveer 6-8 weken worden weggegooid en worden vervangen door meer wenselijke planten. Bij het ontwortelen van planten of bij het reinigen van het substraat dient dit altijd direct vooraf te gaan aan een grote waterverversing. Het sediment is een opslagplaats voor giftige stikstofproducten en verstoord sediment kan deze producten in de waterkolom spuwen, wat kan leiden tot algenbloei in uw beplante aquarium.

Kortom, een beplant aquarium opzetten met CO2 injectie is een gecompliceerde activiteit die meer energie vereist dan u misschien denkt. Zoals eerder vermeld, is begrip van het plantenleven hier de belangrijkste factor. We hopen dat dit artikel je heeft aangemoedigd om een CO2 tank die voor veel aquarianen een groot succes is.