Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

7 dingen die u moet weten over Drop Checkers

het beheersen van CO2 is de belangrijkste vaardigheid in een hightech geplant aquarium. Planten gebruiken de energie van licht om koolstof uit kooldioxide te verwijderen. De koolstof wordt vervolgens gebruikt om koolhydraten te fabriceren. Suiker is een fundamenteel koolhydraat en planten combineren fosfaat met koolstof om een ​​voedzame suiker te bouwen. Het is deze fosfaatsuiker die wordt gebruikt voor groei en voortplanting. De suiker is zo belangrijk dat elke reductie in de toevoer van koolstof direct wordt gevoeld door de plant, die negatief reageert op het verlies van het kostbare koolhydraat. Naarmate de lichtintensiteit toeneemt, neemt de behoefte aan meer suiker snel toe.

Het handhaven van de juiste niveaus van CO2

Het probleem in verband met onderhoud CO2 concentratieniveau is dat gassen niet zo gemakkelijk in water bewegen als wanneer ze worden opgelost in vloeistoffen. De gasdiffusiesnelheid over celgrenzen kan zo hoog zijn als 10,000 keer langzamer in water dan in lucht. Daarom zijn er zelfs kleine wijzigingen in CO2 injectiesnelheden, of kleine verhogingen van de lichtintensiteit, hebben een aanzienlijk schadelijk effect op het vermogen van de plant om voldoende te verzamelen CO2 om koolhydraten te fabriceren.

Hoe hoger de temperatuur van het water, hoe minder oplosbaar CO2 is. Omdat de meeste beplante tanks tropische tanks zijn, wordt het nog moeilijker. Er wordt geschat dat ongeveer 90% van het gas dat in de tank wordt geïnjecteerd, onmiddellijk verloren gaat aan de atmosfeer. 10% of minder haalt het in de fabriek.

 

Wat vertelt een dropchecker ons?

De dropchecker is niets meer dan een pH-testkit, ondanks de grote claims op de verpakking zoals "Long Term CO2 Indicator ". Veel hobbyisten hebben al een pH-testkit die doorgaans blauw toont als het watermonster alkalisch is (> pH7), groen als neutraal (= pH7) en geel als zuur (

 

De relatie tussen CO2pH en kH

. CO2 lost een klein deel ervan op in water, minder dan ongeveer 0.2% combineert met het water om koolzuur te vormen. Zoals meer CO2 lost op en combineert met water, hoe meer de pH daalt.

pH is een omgekeerde meting. Een pH-stijging van 6 naar 7 geeft een vertienvoudiging van de zuurconcentratie aan. Een pH-daling van 6 naar 5 wijst op een vertienvoudiging van de zuurconcentratie.

kH wordt aangeduid als "carbonaathardheid" en is een maat voor de "equivalente" hoeveelheid carbonaat en bicarbonaat in het water. Dit zijn toevallig dezelfde soorten producten die voorkomen als het carbonzuur wordt gevormd door CO2 injectie. Als het water echter al carbonaten en bicarbonaten bevat, is het effect het neutraliseren van het zuur. Carbonaat en bicarbonaat fungeren daarom als "buffers", om de pH hoger te houden, zelfs als meer CO2 lost op in het water. Het is om deze reden dat kH ook bekend staat als een maat voor de "alkaliteit" van water (alkaliteit = hoge pH).

De relatie in praktische termen is daarom dat als Hobbyist "A" kraanwater heeft dat ph 7.2 en kH 10 meet (hoge niveaus van carbonaat en bicarbonaten) dan 30 ppm opgeloste CO2 mag alleen zijn pH doen dalen naar 7.0

Omgekeerd heeft Hobbyist "B" leidingwater dat ook 7.2 maar kH 6 meet. Er kan zich meer zuur in zijn water vormen (vanwege minder carbonaat- en bicarbonaatgehaltes), dus 30 ppm loste op CO2 in zijn water zal resulteren in een pH-daling naar 6.8.

Als hobbyist "B" plotseling natriumbicarbonaat aan zijn water zou toevoegen, zou zijn kH stijgen. Nee CO2 zou verloren zijn. Hij zou nog steeds 30 ppm hebben CO2 opgelost maar het bicarbonaat zou binden aan meer zuur in het water en hij zou onmiddellijk een pH-stijging zien. Deze eigenschap van carbonaat / bicarbonaat is precies waarom natriumbicarbonaat wordt gebruikt om maagzuren te neutraliseren als we te veel eten.

 

Waarom tankwater niet moet worden gebruikt in de druppelcontrole

Indien opgelost CO2 waren de enige bron van zuurgraad in de tank, het zou een eenvoudige zaak zijn om de pH te meten en de vergelijking / grafiek te gebruiken om te bepalen CO2 levels. Helaas is dit bijna nooit het geval. Er zijn veel zure en alkalische bronnen in de tank, variërend van urine en ammoniak tot fosfaten die we zelf toevoegen als voedingsstoffen. De pH gemeten in de tank is daarom onbetrouwbaar omdat deze het zuur veroorzaakt door CO2 alleen oplossen in water.

De geaccepteerde praktijk is om de druppelsteller te vullen met gedestilleerd / gedeioniseerd / RO-water dat is aangepast aan een bekende kH-waarde. Op deze manier wordt het druppelschijfwater geïsoleerd van het tankwater en reageert alleen op direct contact met CO2 verdampen van de tank in de luchtbel van de schijf en vervolgens in het watermonster. Er werd gemotiveerd dat een gedestilleerd watermonster aangepast aan een carbonaathardheid van 4 dkH een 30 ppm-concentratie resulteert in een pH van ongeveer 6.6 die, met behulp van het reagens van een pH-testkit in de druppelsteller, het watermonster in de schijf groen maakt. 4dkH water is nu de standaardoplossing voor valcontroles geworden, maar 5 dkH kan ook worden gebruikt. Met een 5 dkH geeft een groene kleur (6.6 pH) 38 ppm aan. Deze oplossingen kunnen worden gemaakt, maar AE verkoopt het ook.

 

Hoe wordt de schijf geassembleerd en gemonteerd: zijn alle druppelcontroles gelijk? Drop checkers zijn er in verschillende maten, vormen en materialen, zoals plastic of geblazen glas. Hoe exotischer, hoe duurder. Geblazen glas wordt gewaardeerd omdat het een esthetische aantrekkingskracht op de tank geeft wanneer deze is gemonteerd. Er is geen verschil in de prestaties van de dropcheckers vanwege de geometry van de vorm. Soms maken de vorm en constructie het moeilijk om de kleuren te lezen.

Sommige dropcheckerkits worden afzonderlijk met pH-reagens plus 4DKH-water verkocht. Andere kits verkopen een voorgemengde vloeistof die de twee combineert. Hoe dan ook werkt, maar het mengsel is handiger.

  1. Trek met behulp van de spuit 1.5 ml van de 4dkH (of 1.5 ml van de voorgemengde vloeistof) uit de fles en breng deze over naar de dropchecker-schaal.
  2. Als het reagens gescheiden is van het water, laat u 3 druppels van het reagens in het vat vallen en schudt u voorzichtig. De oplossing wordt blauwgroen en geeft een pH van ongeveer 7 aan.
  3. Keer de assemblage nu om en zorg ervoor dat u de vloeistof niet morst 
  4. Houd de schijf vervolgens horizontaal en plaats hem ergens op het voorste glas in de tank, zodat er lucht in het vat zit.

 

Moet ik 's nachts het gas uitschakelen?

Het gas uitschakelen is optioneel en velen geven de voorkeur aan deze methode, omdat deze je echt kan strekken CO2 leveren door maximaal dubbel. CO2 wordt alleen gebruikt als er licht is. De zuurstof geconsumeerd door de planten concurreren met de competitie met de fauna. Als het gas wordt uitgeschakeld, krijgt het een pauze en kan het piekniveau tijdens de fotoperiode hoger worden ingesteld. De straf van de ON / OFF-methode is natuurlijk een toegevoegde laag van complexiteit. Je hebt een magneet en een timer nodig.

 

 

Inschakelen op 30 ppm

De kleurwijzigingsreactie van drop-checkers verloopt om veel legitieme redenen langzaam. 'S Morgens, nadat je het gas hebt ingeschakeld, vertelt de kleur van de ruit alleen wat het is CO2 concentratie was een uur of twee geleden. Op een bepaald moment gedurende de dag, de CO2 concentratie in de tank komt aan en stabiliseert op zijn maximum (injectiesnelheid minus verdamping en plantenverbruik). Een uur of zo na, is er een evenwicht van CO2 concentratie in de tank, in de bubbel en in het watermonster van de schijf. Dit proces kan 4- of 5-uren duren, dus je moet geduld hebben met de druppelcontrole en met de aanpassing van je bubbeltarief. Als je te vroeg je zenuwen verliest omdat de kleur niet snel genoeg verandert, zet je het gas op en een paar uur later lijden de vissen en wordt de schijf heldergeel. Je ziet de vissen lijden en het gas naar beneden draaien, dan kunnen de planten lijden. Dit is het jojo-effect dat veel mensen lijden en dat vaak algen kan induceren.

U moet de dropchecker systematisch en met geduld gebruiken. Geef jezelf wat tijd zoals in een weekend wanneer je thuis bent om te observeren. Gebruik 4 dkH water. Stel uw initiële bubbeltarief in en observeer de kleurveranderingen gedurende de dag. Zoek de maximale kleur van de stabiele concentratie en noteer het tijdstip van de dag waarop het gebeurde. Als die kleur te blauw is, voer dan een kleine aanpassing uit door de bellenstroom te verhogen en hem daar een nieuwe dag te laten. Noteer het maximum opnieuw en voer zo nodig nog een kleine aanpassing uit. Vergeet niet dat de meeste vissen een limeade groen of zelfs geel kunnen verdragen als u het gas uitschakelt. U zult merken dat u met een afgedekt reservoir het gas 2 of 3 uren kunt uitschakelen voordat het licht uit gaat. 'S Morgens kan de schijf nog steeds in het groen worden weergegeven. Geen probleem, zet het gas een uur of twee aan voordat het licht aangaat. Als je geduldig en methodisch bent, zul je merken dat je veel minder gas verbruikt omdat je timing goed zal zijn. Het is veel belangrijker dat je concentratie 's morgens tot het nominale niveau oploopt wanneer het licht voor het eerst gaat branden. In de middag is de concentratie maximaal en staan ​​de planten op cruise control. Tegen het einde van de dag kun je terug gas geven, maar er is nog steeds veel gas opgelost en de planten beginnen hun verbruik te verlagen.

 

Oorspronkelijk bellenpercentage - disclaimer

Geen twee tankopstellingen zijn precies hetzelfde. Het is daarom onmogelijk om met enige nauwkeurigheid te suggereren welke initiële bellenfrequentie elk individu zou moeten instellen. Verschillende combinaties van regelaars / bellentellers produceren bellen met verschillende afmetingen. Vele andere factoren beïnvloeden de absorptiesnelheid van de tanks. De volgende willekeurige initiële tarieven zijn aangeboden en moeten zorgvuldig worden gebruikt in combinatie met de bovenstaande procedures:

40 naar 60b gallon 1 bubble per seconde,

20 naar 40 gallon 1 bubble elke 2 seconden

10 naar 20 gallon 1 bubble elke 5 seconden

Vergeet niet om geen tunnelvisie te krijgen en gehypnotiseerd te raken door luchtbellen in de toonbank - de getoonde waarden zijn slechts een richtlijn en zijn alleen bedoeld ter oriëntatie.

 

Wanneer moet het reagens worden vervangen?

De standaardpraktijk is om het vat te reinigen en de druppelcontrolevloeistoffen te vervangen wanneer een waterverversing wordt uitgevoerd, typisch één keer per week. Andere factoren die van invloed zijn CO2 beschikbaarheid voor planten Als we visueel konden detecteren CO2 in een tank zouden we zien dat de verdeling ongelijk is. De fabriek in het stroomopwaartse gebied van de stroom heeft een grotere toegang dan de fabriek direct erachter stroomafwaarts. Stroming en distributie bespreken niet genoeg, maar ze zijn net zo kritisch als bellen en piekconcentraties. Er wordt vaak gesteld dat een beplante tank moet worden gefilterd met een omzetsnelheid van tussen 3 tot 5 maal het tankvolume per uur. Het probleem is dat geen enkele filter ooit zijn nominale stroom levert bij typische configuraties die eenmaal met media zijn geladen. Busfilters en sump-pompen moeten ook de zwaartekracht bestrijden. Voeg een ... toe CO2 diffuser / reactor en men zou gelukkig zijn om 50% van geschatte stroom te krijgen.

Neem bij het bepalen van de filtratie voor een tankdoel voor het 3X-tankvolume, 50% verlies en kies het model op basis van deze herziene nummers. Een 200 L-tank moet worden gefilterd met 600 L / uur, maar dat betekent dat een filter (of filters gecombineerd) een rating heeft van 1200 L / Hour. Als dat niet haalbaar is, vanwege ruimte of kosten, overweeg dan een alternatief door een powerhead toe te voegen om stroom naar de planten te leveren. Een goede indicatie van de juiste verdeling is wanneer de meeste of alle individuele planten "in de wind zwaaien".

 

In-line apparaten versus in-tank apparaten

Voor tanks van minder dan ongeveer 30 US Gallons (120L) werken de diffusers in de tank goed, omdat het watervolume niet te groot is, maar naarmate de tank groter wordt, wordt het meer haalbaar om een ​​extern apparaat te gebruiken. Dit ziet er ook netter uit in de tank omdat het rommel vermindert.

 

Sommige externe apparaten die bekend staan ​​als "verstuivers" omdat ze zeer kleine luchtbellen afgeven en er mist of mist in de tank verschijnt. Sommigen vinden dit vervelend. Een compromis kan zijn om de in-tank-inrichting op het filterinlaatrooster te plaatsen en om het filter de bellen te laten inslikken. Het filter breekt de bellen op, zodat er geen mist is.