Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contacteer ons nu

Hoe planten aan het aquarium toe te voegen

Er zijn verschillende soorten waterplanten. De methode die wordt gebruikt om ze aan het aquarium toe te voegen, is afhankelijk van het type structuur. De drie hoofdcategorieën zijn:

1. Planten met wortels.

2. Epifytische planten met weinig wortels of helemaal geen wortels.

3. Drijvende planten.

 

1) Planten met wortels

Gewortelde planten worden typisch rechtstreeks in het substraat ingebracht. Als het aquarium wordt ingesteld voor het eerste gebruik of een herontwerp ondergaat, is het beter om eerst het hardscape (hout, rotsen enz.) Op de gewenste locaties te monteren.
Als er veel planten zijn of als het enige tijd duurt voordat de tank met water wordt overstroomd, is het een goed idee om een ​​spuitfles met gewoon water te hebben. Vernietig af en toe de planten die aan de lucht worden blootgesteld (geplant of wachtend om geplant te worden) om uitdroging te voorkomen. Het is ook een goed idee om ervoor te zorgen dat het substraat vochtig is.
Planten worden meestal gekweekt in "steenwol" die eruit ziet als bruin of bruin gekleurd katoen. Dit materiaal helpt de plant boven het water in de kinderkamer te laten groeien, maar het wordt een belemmering voor de wortelgroei als er te veel ervan wordt vastgehouden. Verwijder deze steenwol voorzichtig van de wortels, evenals de plastic pot of container en verdeel het specimen in verschillende individuele planten. De meeste exemplaren kunnen eenvoudig worden verdeeld in 4 tot 8 (of meer) individuele planten. Op dit punt is grootte niet belangrijk. Als het goed verzorgd wordt, zullen zelfs de kleinste plantjes uitgroeien tot grote exemplaren.
Het scheiden van de plant in verschillende individuele planten is belangrijk omdat het meer ruimte rond elk plantje biedt voor het stromen van water, waardoor CO2, Zuurstof en voedingsstoffen in de nabijheid van elk blad. Wanneer planten dicht op elkaar worden gebundeld, raken de stengels in het bos uitgehongerd van voeding en, belangrijker, worden uitgehongerd van de twee belangrijkste items, CO2 en zuurstof. Als vuistregel moet er een afstand van minimaal een centimeter zijn tussen de afzonderlijke stengels en als je naar het bosje kijkt dat je zojuist hebt geplant, zou je elk individu gemakkelijk moeten kunnen tellen.
De wortels van de planten moeten worden gesneden tot een lengte van ongeveer 1 tot 2 centimeter. Alle bruine of papperige wortels moeten worden verwijderd, omdat deze dood of stervend zijn. Typisch, gezonde wortels zijn wit of een zeer lichte kleur. Nogmaals, net als voor de stengels boven het sediment, als er te veel wortels in de buurt zijn, lijden ze allemaal.
Het is ook een goed idee om een ​​pincet te gebruiken om de stelen in te voegen. Terwijl het pincet de wortel of kroon vasthoudt (gebied waar de wortel de stengel ontmoet), steekt u de plant enkele centimeters in het substraat, ontspant u de greep van het pincet zodat de tang zich van de plant kan verwijderen en trekt u het pincet voorzichtig terug. Als er te veel water is (dwz het waterniveau is hoger dan het substraat), zorgt dit ervoor dat het sediment en de plant drijvend zijn, wat deze manoeuvre bemoeilijkt.
Als er geen pincet beschikbaar is, houd de plant dan zo dat de kroon op de top van de wijsvinger wordt geplaatst, terwijl de stengel op zijn plaats wordt gehouden met de duim en steek de wijsvinger in het substraat. Houd de plant met de vrije hand op zijn plaats terwijl de plantvingers uit het substraat worden getrokken.

2) Epifytische planten
Epifytische planten groeien typisch in de natuur bovenop een object zoals rotsen of zelfs op andere planten. Typische voorbeelden zijn Anubias, Mossen en Ferns. Terwijl Moss geen wortels heeft, Anubias en Ferns hebben structuren die op wortels lijken,. Deze wortelachtige aanhangsels worden wortelstokken genoemd en hun functie is om harde oppervlakken vast te pakken. Als de wortelstok in het substraat wordt gestoken, is de kans veel groter dat de wortelstok gaat rotten en dat u de plant kunt verliezen. Het is daarom het beste als deze planten op een oppervlak boven het substraat worden bevestigd.
Er zijn verschillende opties voor het bevestigen van Epiphytes:

  • Een normaal naaigaren of vislijn kan worden gebruikt om de wortelstok of mos aan de structuur te binden. Dit is een heel eenvoudige benadering. Wikkel de lijn eenvoudig om de wortelstok / wortel / mosstreng. Wikkel het niet strak omdat dit de wortelstok / wortel / streng vernauwt naarmate het groeit. Verschillende planten hebben verschillende capaciteiten om zich aan het oppervlak te hechten. Het kan enkele weken of maanden duren voordat de plant zich eraan houdt. Sommige Mossen hechten nooit aan het oppervlak en het vereist continue draadwikkelingen om de plant op het oppervlak te houden. Katoen naaigaren valt op een gegeven moment uiteen onder water. Nylon vislijn zal natuurlijk niet vergaan. Welke lijn er ook wordt gekozen, ziet er misschien een tijdje lelijk uit terwijl de plant groeit, maar uiteindelijk moet de lijn worden bedekt met nieuwe groei.
  • De wortelstok, wortel of mos kunnen met superlijm aan structuur worden vastgelijmd. Dit product wordt verkocht onder verschillende namen, zoals Crazy Glue. Het actieve ingrediënt is "Cyanoacrylaat". Dus elke lijm met dit ingrediënt kan worden beschouwd als Super Glue.
Super Glue is legendarisch vanwege de sterkte van de hechtingen, het gemak van aanbrengen en de snelle uithardingstijd. Het is deze snelle uithardingstijd die het wenselijk maakt om de plant te hechten aan de structuur, in tegenstelling tot andere soorten lijm, die 15 minuten of meer kunnen vereisen. Superlijm zal in seconden uitharden en het maakt niet uit of het oppervlak vochtig is. Het is ook niet-giftig om in water te vissen terwijl het in een bal krult en onmiddellijk hardt tot een onoplosbaar marmer. Het nadeel van het gebruik van deze methode is dat het heel eenvoudig is om de vingers aan elkaar te lijmen of om stukjes plantmateriaal aan de vingertoppen te lijmen. De chemische stof "Aceton" is een Super-lijmverwijderaar. Aceton is het hoofdbestanddeel van sommige merken nagellakremover. Geplaatst op een wattenstaafje en vervolgens aangebracht op het gelijmde gebied, zal het de lijm zeer snel losmaken. Als de lijm hard wordt onder water, wordt deze witachtig wit. Nogmaals, echter, naarmate de plant groeit, zal dit gebied worden bedekt. De lijm kan de plant enigszins beschadigen in het gebied waar het contact maakt met de wortelstok. Nogmaals, er zijn maar heel kleine hoeveelheden nodig om de plant aan de oppervlakte te bevestigen.
  • Een dames haarnetje rond de structuur kan worden gebruikt om een ​​massa Moss of Gekruld. Zorg ervoor dat de opening van het netwerk niet te groot is om de stukken van de plant te laten ontsnappen en zorg ervoor dat het net niet te strak om de steen of het hout wordt gewikkeld.
  • Er moet ook worden opgemerkt dat bijna elke plant, geroot of epifytisch, kan worden bevestigd aan de structuur met behulp van een van de bovenstaande methoden. Waterplanten voeden zich met hun bladeren, dus zolang de waterkolom voedingsstoffen krijgt, maakt het niet uit dat de plant niet is geroot. Houd er rekening mee dat planten zoals Rotala of andere kleine gebladerde planten er schitterend aan hout kunnen zitten om het uiterlijk van de bladeren en takken van een grote boom te geven.

3) Drijvende planten

Drijvende planten zijn nuttig om te voorkomen dat overmatig licht het inwendige van de tank bereikt. Dit kan helpen het voorkomen van algenbloei te verminderen. Dit is vooral handig bij het opstarten van de tank, waar overmatige verlichting een aanzienlijk percentage van de gezondheidsproblemen van planten veroorzaakt. Ze kunnen direct worden toegevoegd en er zijn geen speciale procedures behalve om te inspecteren op beschadigde bladeren of wortels. Een sterke stroom van het filter zal ervoor zorgen dat ze zich aan de overkant opstapelen, dus aanpassingen aan de filteruitlaat kunnen nodig zijn als dit een punt van zorg wordt.
Plantgezondheidsproblemen bij het toevoegen van planten aan het aquarium

Veel hobbyisten ervaren problemen binnen enkele dagen na het toevoegen van nieuwe planten. Ze klagen zelfs bij de leverancier dat ze defecte installaties hebben verkocht. De waarheid van de zaak is te vinden in de basisfysiologie van alle planten. Het feit is dat alle planten de twee belangrijkste ingrediënten voor overleving nodig hebben: koolstofdioxide en zuurstof. Commerciële waterplanten worden op een kwekerij uit het water gegroeid. Veel mensen gaan ervan uit dat als een plant in het water zit, hij onmiddellijk in water kan worden gedompeld en onmiddellijk moet groeien, maar dit is verre van waar.

In de natuur is een typisch scenario voor waterplanten dat ze twee levensstijlen hebben, waarbij elke levensstijl een specifiek type fysiologie vereist. In sommige opzichten kan dit worden vergeleken met dat van een rupsmot. In het droge seizoen is het waterniveau laag. De meeste of alle planten worden blootgesteld aan lucht en de plant leeft sterk op een terrestrische plant. Dit is hoe ze worden gekweekt in de kinderkamer. Ze hebben stijve stelen en dikke, stevige, waterdichte bladeren. Ze hebben toegang tot atmosferisch CO2, dat is overvloedig bij meer dan 300ppm. In de natuurlijke habitats beginnen de regens te vallen tijdens de start van het natte seizoen en de overstromingsniveaus stijgen geleidelijk, waardoor de plant de tijd krijgt om hun fysiologie te veranderen om beter aangepast te zijn aan het leven onder water. In ons geval echter, laten we de tank meestal direct overstromen en dit zorgt er vaak voor dat alle, behalve de meest winterharde planten, te lijden hebben onder het niet beschikbaar zijn van zuurstof en CO2. Gassen zijn minder oplosbaar en diffunderen duizenden keren langzamer in water dan in de lucht. De stevige waterdichte bladeren en de stijve structuur die de plant goed heeft gediend tijdens het droge seizoen en in de kwekerij, worden nu een serieuze verantwoordelijkheid. De kaarten worden daarom op de plant gestapeld. Om het nog erger te maken, hobbyisten benadrukken de planten vaak nog meer door ze onder sterke verlichting te plaatsen waardoor hun metabolisme toeneemt en ze hun energiereserves nog sneller opgebruiken.

De resultaten variëren van algenbloei tot ronduit smelten / desintegratie. Afhankelijk van de combinatie van voorwaarden kan dit zich voordoen in de loop van een paar weken - of korter dan 24 uren in de slechtste gevallen.

Wanneer we gezondheidsproblemen met planten waarnemen, zoals deze analyse van de oorzaak, moet de sterke mogelijkheid aanwezig zijn dat er een slechte gasuitwisseling is die hypoxie veroorzaakt en / of CO2 verhongering.

De volgende symptomen duiden op ernstige problemen met gasuitwisseling:

Melting, desintegration, translucency of leaves, mushiness of stems of leaves.

Als dit kort na het onderdompelen van de plant gebeurt, moet onmiddellijk actie worden ondernomen om totaal verlies van de plant te voorkomen. Verwijder de plant van het substraat en drijf de plant. Een nuttig apparaat is een kweeknet / val waarin de plant kan worden ingesloten en niet in filterinlaten, overloopwaterkeringen enz. Kan worden getrokken. Als het niet lukt om te voorkomen dat de plant wordt gegooid of in de filterinlaat wordt getrokken, verwijder dan de plant en laat deze drijven in elk vat, zoals een kom gevuld met water (eventueel water, leidingwater, regenwater, tankwater, enz.).

Laat de plant een paar dagen of weken recupereren, afhankelijk van de ernst van de schade. Door de plant op deze manier te laten drijven, kan hij ademen, dat wil zeggen dat hij onmiddellijk toegang heeft tot zuurstof uit de lucht en CO2. Problemen met gasuitwisseling, specifiek CO2 problemen kunnen van veel verschillende oorzaken optreden:

1. Zorg ervoor dat de drop checker is een heldere limoengroene kleur tegen de tijd dat het licht aangaat.2. Zorg ervoor dat de lichtintensiteit wordt verlaagd met 50%.

3. Verlaag de fotoperiode tot maximum 5-6 uren.

4. Zorg ervoor dat de stroomsnelheid niet wordt aangetast, dat filterinlaten niet worden geblokkeerd en dat er niet te veel media in de filters zitten. Volg indien mogelijk de 10X-regel, waarbij de filterdoorvoercapaciteit (omzet) ongeveer tien keer het volume van de tank is.

5. Onderzoek de gebruikte distributiemethoden. Het is heel goed mogelijk om een ​​sterke stroming te hebben, maar om die stroming te laten verstoren door grote voorwerpen in de tank of door een slechte plaatsing van de filteruitlaatpaal. Als het filter een instelbare stroom heeft, moet u ervoor zorgen dat dit op het maximum is ingesteld. Als de maximale instelling de vissen stoort, onderzoekt u manieren om de stromingsenergie gelijkmatig over de tank uit te spreiden. Als er meerdere filters en pompen worden gebruikt, zorg er dan voor dat alle pompen en filteruitlaten parallel zijn en in dezelfde richting wijzen. Vermijd altijd om de filter- en pompuitlaten in tegenovergestelde richtingen te plaatsen.

6. Onderzoek de CO2 diffusie methoden. Grote tanks (200L of meer) doen het het beste inline CO2 reactoren. Als het niet praktisch is om een ​​inline-apparaat te installeren, sluit u het gas van het apparaat in de tank net onder de filterinlaat zodat het filter de gasbellen opslaat. Dit kan oprispingen of geluid veroorzaken. Experimenteer met injectiesnelheden om dit op te lossen.

7. Geplante tanks vereisen niet zo veel filtermedia als tanks met alleen vissen. Dat komt omdat gezonde planten ammoniak / ammonium direct uit de waterkolom opnemen. Het filtermedium veroorzaakt slepen op de pomp en vermindert de stroom sterk. Keramische glasmedia behoren tot de ergste overtreders. Grof schuim, alfagrog of andere lichte, poreuze media zullen het debiet naar de tank verbeteren.

De volgende symptomen duiden op significante maar niet onmiddellijk levensbedreigende problemen met gasuitwisseling:

Overmatig verlies van bladeren, bruine vlekken, zwarte vlekken of andere verkleuring, vervorming van bladeren, doorschijnendheid van bladeren, haar of enige draadachtige algen, zwarte borstelalgen (BBA), verlenging van stengels, dwz langbenige groei.

Dezelfde stappen (items 1-7) als hierboven vermeld, moeten worden gevolgd. Bovendien, als de tank een hoge plantmassa heeft, kan het zijn dat de hoge massa geblokkeerde stroming veroorzaakt. Uitdunnen en snoeien kan dit probleem helpen verlichten.

BBA kan worden aangepakt met behulp van vloeibare koolstof producten die glutaaraldehyde bevatten. Dosering per fles suggesties zolang er geen planten zijn die negatief reageren op vloeibare koolstof. Planten zoals Riccia, Utricularia levermos, blaasjes hebben een lage tolerantie, dus overdosering moet worden vermeden. Bewaak gedrag en gezondheid van fauna. Schade aan de BBA kan worden geverifieerd door deze roze / paars te maken, waarna deze kan worden verwijderd. Merk echter op dat BBA zal terugkeren als de voorwaarden niet zijn verbeterd. Vloeibare koolstof kan ook worden gebruikt tegen groene draadalgen, maar in dit geval werkt het door het vergroten van de CO2 beschikbaarheid waardoor de planten gezonder worden.

If CO2 gas kan niet verder worden verhoogd vanwege lage vistolerantie, vloeibare koolstof kan dagelijks als supplement worden gebruikt. Het moet worden toegevoegd net voor het licht aan gaat, naarmate het in de loop van de tijd minder wordt.