Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

5 drijfplanten die je in je aquarium kunt gebruiken

Het komt voor dat de verlichting in het aquarium te sterk is en overschaduwd moet worden. Dit kan gunstig zijn voor vissen - soorten die graag minder aan licht worden blootgesteld. In dit geval (en niet alleen) werken drijvende aquariumplanten goed. Welke soorten zijn de moeite waard om te kiezen? Hieronder presenteren we de lijst van 5 meest aanbevolen drijfplanten van: CO2Kunst experts.


Hoe drijfplanten te regelen?

Planten die op het oppervlak van de waterspiegel drijven, bieden naast bovengenoemde functie meer opstellingsmogelijkheden. De enigszins gearceerde tank, die groen is aan het oppervlak, ziet er natuurlijker uit. Planten bestrijden ook indirect algen. Het zijn schuilplaatsen voor kleinere vissen en soms zelfs "platforms" om nesten te bouwen. Je moet echter voorzichtig zijn - drijvende planten groeien overmatig. Ze kunnen ook verbranden, dus het is de moeite waard om iets minder water in de tank te gieten dan normaal. Indien mogelijk is het ook aan te raden om verlichting te gebruiken die geen overmatige verwarming van de lucht tussen de afdekking en het wateroppervlak veroorzaakt. De lijst met drijvende soorten voor aquariumdoeleinden is korter in vergelijking met traditionele soorten, geplant in de grond of bevestigd aan permanente elementen. U kunt echter nog steeds try een interessante regeling. Hier is het beter om de variëteit niet te overdrijven en niet meer dan 1-2 soorten op het oppervlak te plaatsen.


Aquarium drijvende planten


eendenkroos (lemna minor) is een van de meest populaire drijfplanten, die vanaf het begin in de aquariumhobby wordt gebruikt. Een enkel exemplaar is 3-5 mm breed. Het blad is gemaakt van verschillende miniatuurblaadjes. In het midden bevindt zich een wortel, die niet alleen verantwoordelijk is voor de opname van voedingsstoffen, maar ook voor het stabiel drijven van de plant op het oppervlak. Het komt voor dat het eendenkroos bloeit, maar het is niet gebruikelijk. De soort groeit goed in een breed temperatuurbereik (15-33°C) en is daarom geschikt voor zowel koudwater- als tropische aquaria. Het onderscheidt zich door een snelle groei - het moet voortdurend worden gecontroleerd. Het heeft vrij hoge verlichtingseisen. Absorbeert effectief nitraten. Het kan voedsel zijn voor plantenetende vissen.


De watersla (Pistia Stratiotes) die zo wordt genoemd vanwege zijn opvallende uiterlijk, en ook Nijlsla vanwege zijn oorsprong. Het groeit tot 10 cm. Het produceert vlezige, suède, lichtgroene bladeren die karakteristieke rozetten vormen. De wortels zijn delicaat, maar lang en dicht. Ze hebben ook een grote decoratieve waarde. Tegelijkertijd zijn ze een geweldige, veilige schuilplaats voor jongen. De plant kan bloeien - de bloemen zijn klein, geel en groeien op een bloeiwijze. De watersla is een expansieve en invasieve soort (de teelt ervan is in sommige delen van de wereld verboden). Het is om een ​​eenvoudige reden onschadelijk in een aquarium - het zal zijn grenzen niet overschrijden. De behandeling is vergelijkbaar met die van eendenkroos, van tijd tot tijd moet je wat planten vangen. Het groeit het beste in warmte (optimale temperatuur is 25-27 ° C). Het presteert goed in zowel zacht als hard water. Hij houdt van vochtige omstandigheden, maar is gevoelig voor vocht dat condenseert op de bladeren. De bladbladen kunnen dan worden aangetast door ziektes, waardoor ze geel, bruin worden en afsterven.


Drijvende varen (salvinia natans) - is een varen die van nature voorkomt in Afrika, Centraal Europe, Azië en Zuid-Amerika, maar werd in bijna elk deel van de wereld geïntroduceerd. Net als eendenkroos kan het in een breed temperatuurbereik (12-30 ° C) worden gekweekt en is daarom ook geschikt voor koudwateraquaria. Het heeft één groot nadeel: het is een eenjarige plant. Daarom is het in tanks vooral in de zomer versierd, in de winter sterft het meestal. De sporen overwinteren in het substraat en drijven in het voorjaar naar de oppervlakte. Salvinia produceert ronde of elliptische waterbladeren en wortelachtige onderwaterbladeren. Op de bladeren zitten fijne haartjes. De plant biedt een goede beschutting voor vissen. Het is behoorlijk veeleisend - je moet het voeden met meercomponentenmest.


Het drijvende kristalkruid (Riccia fluitans) is een levermossoort die op twee manieren kan worden gekweekt. De plant hecht zich soms aan het substraat of aan aquariumvoorwerpen (bijv. wortels). Tegelijkertijd kan het vrij zwemmen en dicht bij het oppervlak drijven. Het creëert karakteristieke bollen of tapijten die zijn samengesteld uit kleine, lichtgroene, kleverige thallus. Het kan worden vernietigd door sommige herbivoren, alleseters of gewoon nieuwsgierige vissen. Het verdraagt ​​een breed temperatuurbereik (10-30 ° C). Zwemmende exemplaren doen het goed in normaal verlichte aquaria. Die onderaan geplaatst moeten worden voorzien van intense verlichting. Hij houdt van zacht water. Het reinigt de tank goed van overtollige nitraten en fosfaten. Het is een schuilplaats voor jongen. Labyrintvissen gebruiken het om nesten te bouwen. Bij overmatige uitzetting moet voorzichtigheid worden betracht, zodat de dichte drijvende kristalkruidcoating de water-luchtgasuitwisseling niet vermindert.


De Amazone-kikkerbeet (Limnobium laevigatum) produceert rozetten die zijn samengesteld uit hartvormige bladeren met een diameter tot 3 centimeter. Als het water voldoende voedingsstoffen en goede verlichting heeft, verschijnen er nieuwe bladeren op het wateroppervlak en erboven en kan de laag tot 5 cm lang worden. Het creëert lange wortels die een goede beschutting bieden voor dwergen en andere vissen die graag tussen de wortels van drijvende planten zitten. Het onderste deel van de mat gevormd door drijvende planten is niet decoratief in het aquarium, maar zonder een decoratief effect is het onmogelijk om het hele jaar door uniforme groei in het aquarium te bereiken. Limnobium kan in een tropisch aquarium worden gekweekt bij een temperatuur van 20 tot 30 ° C. In koeler water vertraagt ​​​​het zijn groei aanzienlijk. In zacht water groeit hij iets beter. Waterhardheid niet meer dan 10-12 °, pH maakt niet uit, pH 6.0-7.5. Het heeft een laag warme en vochtige lucht boven het wateroppervlak nodig. Regelmatige waterverversing is wenselijk, maar de plant zelf voelt zich beter in oud water.


Kortom, drijvende planten zijn niet alleen het decoratieve element van de beplante tank, maar ook een nuttige. Onthoud dat verschillende soorten vissen verschillende verlichtingseisen hebben en door drijfplanten te gebruiken, kunt u uw aquarium gedeeltelijk in de schaduw stellen om het leven van de bewoners te verbeteren!