Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

Afrikaanse biotopen - verbazingwekkende onderwaterwereld op het heetste continent

Afrikaanse biotopen - verbazingwekkende onderwaterwereld op het heetste continent

Biotoopaquarium - weerspiegeling van de natuurlijke omgeving gevangen in het aquarium. Dat is een maximale korte definitie van deze term. Laten we vandaag dichter bij Afrikaanse biotopen komen die de afgelopen jaren aan populariteit hebben gewonnen.

Het is een veelgehoorde mythe dat biotoopaquaria alleen voorbehouden zijn aan ervaren aquarianen. Dat is niet de waarheid! Naar onze mening is deze specifieke natuurlijke omgeving een opzet die alle aquarianen zouden moeten try want het kan blijken dat het jouw kopje thee is! Tussen de vele biotopen hebben we besloten om u vandaag te laten zien hoe u uw eigen Afrikaanse rivier- of Afrikaanse meerbiotoopaquarium kunt opzetten!

Laten we eerst wat feiten bekijken over de natuur van Afrika.

Afrika ligt bijna symmetrisch aan weerszijden van de evenaar. Het is een compact continent met een slecht ontwikkelde kustlijn, het op een na grootste gebied en een enorme breedtegraad.

De topografie van het continent wordt gedomineerd door hooglanden, die 2/3 van het continent uitmaken, gescheiden door valleien. Het oostelijke deel van Afrika wordt van de rest gescheiden door breuken die enorme tektonische sloten begrenzen, waarvan de bodem is gevuld met het water van de meren. Het hoogste punt van Afrika is de Kibo-piek in het Kilimanjaro-massief (5,895 m boven zeeniveau) en het laagste - het Assalmeer in het Danakil-bekken (173 m boven zeeniveau). Afrika ligt in zones met warme en plaatselijk gematigde klimaten. Door de ligging aan weerszijden van de evenaar hebben het noorden en zuiden theoretisch hetzelfde klimaat. De grotere afstand tot de zee in het noordelijke deel zorgt echter voor een landklimaat in de Sahara. Door de dichte kustlijn hebben zeestromingen een grote invloed op het klimaat.

 

Natuurlijk willen we het hebben over aquascaping, dus laat me direct naar de onderwaterwereld gaan. Houd er ten eerste rekening mee dat het voorkomen van oppervlaktewateren in Afrika nauw verband houdt met de klimaatzonering.

 

RIVERS

Er zijn over het algemeen drie soorten rivieren in Afrika:

-Permanente rivieren - dit zijn rivieren met een constant hoog waterpeil, voorkomend of, zoals in het geval van de Nijl, die hun oorsprong hebben in de vochtige equatoriale zone. Voorbeelden van dergelijke rivieren, behalve de Nijl, zijn de Congo, de Oranje en de Zambezi en andere Afrikaanse rivieren. Deze rivieren hebben meestal brede beddingen en een vrij snelle waterstroom, vaak opgestapeld met talloze watervallen. Er zijn veel soorten vissen, waaronder omgekeerde meervallen en verschillende cichliden. De langste rivier ter wereld die ook het grootste riviersysteem in Afrika is - de Nijl, die door alle klimaat- en landschapszones in Afrika loopt, verdient een meer gedetailleerde beschrijving, daarom zijn fysieke en chemische parameters, en dus ook zijn fauna en flora , veranderen in verschillende secties. De biotoop van de Nijl bij het Victoriameer ziet er heel anders uit dan de modderige wateren in de rivierdelta die door de mens sterk zijn veranderd.

- Seizoensrivieren - dit zijn de rivieren van de savanne die in het regenseizoen met volle waterstroom stromen, terwijl ze in het droge seizoen volledig of bijna volledig opdrogen. Waterwaarden veranderen van een snelle stroming naar een gedeeltelijk droog kanaal, vaak door een hoog zoutgehalte. Ze worden voornamelijk bewoond door vissen uit de karperfamilie. Een voorbeeld van een periodieke rivier is Bahr al-Arab en Azaauak.

-Episodische rivieren - die voorkomen in woestijnen. Hun troggen (wadi's) vullen zich alleen met water als het hard regent. Soms zakken ze binnen een paar uur in het zand. Episodische rivieren zijn de Saaura en de Irawan.

 

Aquarianen hielden vooral van twee van de biotopen van de Afrikaanse rivier:

- De Congo-rivierbiotoop

- De biotoop van periodieke rivieren

 

Laten we beginnen met de eerste- De biotoop van de Congo-rivier

Een biotoop afkomstig uit Centraal-Afrika die wordt gekenmerkt door een vrij sterke waterstroom en een bescheiden beplanting.

Als ondergrond dienen zand en stukken steen te worden gebruikt.

De parameters van het water zijn: Ph 7.0-7.8, temperatuur 24-27 graden Celsius.

Planten: crinum en anubias

Vissoorten: Congo-tetra's, cichliden, Synodontis. Introduceer geen andere medebewoners die kleine tetra's kunnen eten.

Voor de opstelling kunnen stukken steen (ook grote platen die watervallen nabootsen) en stukken hout gebruikt worden. Het belangrijkste element van de opstelling in dit biotoopaquarium is de constante beweging van water en het water moet goed worden belucht.

 

De biotoop van periodieke rivieren

De beste weergave van deze biotoop zou aquarianen naar het paludarium moeten leiden, omdat de meest natuurlijke uitstraling zou worden aangevuld met moerasplanten. De indruk van een opdrogende rivier kan ook worden bereikt door de rijke opstelling van het watergedeelte.

Het substraat kan grind van verschillende diktes zijn, zelfs fijn grind is voldoende.

Waterwaarden: Ph 5.5-7, watertemperatuur 24-28 graden Celsius.

Planten: planten uit het geslacht pistia, anubias, waterhyacint

Vissoorten: Redtail notho, gestreepte panchax moeten geschikte tankmaten zijn

De opstelling kan grote stukken hout zijn die boven het wateroppervlak uitsteken, stenen en bruinkool die de schuilplaatsen zullen zijn. De flora moet dicht en zo gevarieerd mogelijk zijn. Drijvende planten zorgen voor het grote mysterieuze effect.

 

MEREN EN STAANDE WATEREN

Afrika heeft geen speciale veelheid aan meren, maar de meren die er wel zijn, zijn buitengewoon interessant vanwege de endemische soorten die ze bewonen. Bijzonder interessant zijn de Afrikaanse Grote Meren (Lake Victoria, Lake Albert, Lake Edward, Tanganyika, Malawi), die de tektonische depressies van de Great African Rifts vullen. Deze meren worden gekenmerkt door helder water van grote diepte en een rotsbodem vol grotten en rotspuin. In feite is elk van de meren een aparte biotoop met soorten flora en fauna die alleen voor hen typerend zijn. Het Tsjaadmeer, een meer zonder water dat in het droge seizoen gedeeltelijk droog staat, verdient ook een vermelding. Het meer heeft ondiep en warm water en modderige oevers bedekt met moerasvegetatie. Er zijn endemische soorten, zoals een gewone West-Afrikaanse longvis.

Hoewel Afrika meer wordt geassocieerd met een gebrek aan water, is een van de typische landschappen van het continent de uitgestrekte moerassen, ontstaan ​​door de seizoensoverstromingen van rivieren. De meest bekende zijn de moerassen in de Okavango-delta. 

 

Van de bovengenoemde meren en stilstaande wateren zijn de biotopen die we het vaakst in tanks kunnen tegenkomen: De biotopen van de Malawi-, Tanganyika- en Wiktoria-meren.

 

De biotoop van het Malawimeer

Een biotoop die verrukt van de rauwe schoonheid van de rotsen, die de achtergrond vormen voor een verscheidenheid aan kleurrijke vissen.

De ondergrond moet zand of grind zijn.

Waterwaarden: pH tussen 7.7 en 8.8, watertemperatuur 24-29 graden Celsius.

Planten: algen (natuurlijk voedsel voor muilbroeders), enkele anubias of vallisneria

Vis: verschillende varianten van de Malawi cichliden

Het arrangement moet voornamelijk (of alleen) gebaseerd zijn op rotsen en stenen, omdat het rotsafval zou moeten imiteren. Als iemand om planten geeft - liever losse stukjes tussen de rotsen.

Het is goed om spotverlichting te gebruiken die het verbluffende effect zal versterken.

De biotoop van het Victoriameer

Ondergrond: zand

Waterparameters: Ph 7.1-9.0, temperatuur 26-34 graden Celsius, helder water

Planten: planten die geschikt zijn voor deze biotoop kunnen vallisneria, anubias zijn

Vis: sommige soorten muilbroed en cichliden

Rotsen, stenen kunnen als arrangement worden gebruikt, de wortels zien er goed uit alsof ze van bovenaf het aquarium "binnenkomen".

Verlichting niet te scherp.

 

De biotoop van het Tanganyika-meer

Een biotoop met een grote variatie aan vis- en rotsdecoraties.

Zand en kleine stenen kunnen als ondergrond worden gebruikt.

Waterwaarden: pH tussen 7.6 en 9.2, watertemperatuur 24-29 graden Celsius, helder water.

Planten: vallisneria, watermilfoils

Vissen: soorten die in deze biotoop voorkomen zijn Julidochromis Dickfeldi, cichliden, tropheus

Grote rotsen (vooral zandsteen en kalksteen), stenen en lege schelpen kunnen voor het arrangement worden gebruikt. Planten mogen niet te dicht zijn.

De verlichting mag niet te fel zijn, spotverlichting ziet er goed uit.

 

Als je besluit om een ​​Afrikaans biotoopaquarium in te richten, houd er dan rekening mee dat verschillende rotsen en stenen een impact hebben op de waterchemietry. Voor vissen die leven in diepe Afrikaanse meren die rijk zijn aan dergelijke rotsen, is de pH hoger dan in het geval van andere zoetwatersoorten, waarmee ook rekening moet worden gehouden bij het kiezen van de kous. Het is de moeite waard om hout, rotsen en stenen te kopen die in de aquariumhandel verkrijgbaar zijn. Natuurlijk moet de hoeveelheid vissen die in het aquarium worden geïntroduceerd, ook voldoen aan hun ruimtevereisten. overstocking kan leiden tot ernstige problemen voor het hele aquarium-ecosysteem en het redden van een dergelijke omgeving van de catastrofe is het laatste wat een hobbyist wil. Als je er bovendien aan denkt om soorten toe te voegen die niet op de lijst staan, denk er dan aan dat ze vergelijkbare waterbehoeften moeten hebben, wat vooral belangrijk is in termen van biotoopaquaria.