Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

aquariumgrind

Aquariumsubstraten

Het juiste substraat voor het aquarium is een belangrijk punt als het gaat om het goed kweken en schoonhouden van vissen. Lees meer over welk aquariumsubstraat u moet kiezen om planten beter te laten groeien!

 

Welk grind voor het aquarium?

Door te investeren in een goede grind voor een aquarium, verbetert u zeker de kwaliteit van leven van uw aquariumvissen en planten. Het kiezen van het juiste substraat voor het aquarium bepaalt niet alleen de juiste omstandigheden, maar ook de esthetiek van elke tank. Voordat u echter beslist welk grind u kiest voor uw vissen en planten, moet u zich vertrouwd maken met de soorten substraat en de mogelijkheden die elk van hen biedt. De kwaliteit van het zand of grind dat je kiest is erg belangrijk, het heeft invloed op de ontwikkeling van aquariumplanten, pH en andere waterparameters. Een betrouwbaar product beschermt het aquarium tegen de vermenigvuldiging van schadelijke bacteriën en zorgt voor de juiste en basale balans - en daar is elke aquariumliefhebber van afhankelijk.

Grind is verreweg het meest gekozen substraat voor bijna elk aquarium. Het wordt gebruikt door zowel gevorderde fokkers als amateur aquariumliefhebbers. Het is een goede keuze omdat de meeste planten zeer goed wortel schieten, een substraat met een korrelgrootte van 1 tot 3 mm werkt het beste. Natuurlijk is er geen antwoord op de vraag: welke granulatie is het beste voor elk aquarium - het hangt allemaal af van wat u erin wilt laten groeien, maar voor veilige granulatie voor alle bodemvissen, oscillaties in het bereik van 3 tot 10mm. Houd er rekening mee dat het strooisel met een korrelgrootte van 3 - 10 mm gladde randen heeft, zodat het geschikt is voor al uw vissen.

Over het algemeen zijn er drie soorten grind te onderscheiden, die voor de meeste aquaria worden aanbevolen:

- kwartsgrind

Dit veel voorkomende substraat is meestal grijsachtig of wit van schaduw, dankzij de gladde randen is het perfect voor bodemvissen. Lichtgekleurd substraat zal prachtig contrasteren met een zwaar beplant aquarium.

-riviergrind

Je vindt het meestal in grijze, groenachtige en rode natuurlijke kleuren. Het ziet er heel natuurlijk uit. Dankzij zijn veelkleurige kleur kan hij visueel heel gemakkelijk worden aangepast aan de wateromgeving en planten in uw aquarium.

-basalt grind

Dit is een zwart grind. Donker basaltgrind is vanwege zijn esthetische aantrekkingskracht perfect voor een zoetwateraquarium. In de regel is basalt een materiaal met vrij scherpe randen, die bodemvissen kunnen verwonden. Zorg er daarom bij het kiezen van een basaltsubstraat voor dat de randen afgerond zijn. Zo'n substraat zal zeker de schoonheid van lichtgekleurde vissen onderstrepen.

 

Welk substraat voor een algemeen aquarium?

De meest voorkomende substraten voor een algemeen aquarium zijn grindsubstraat of zand. Er zit een stukje "ongeschikt substraat voor een watertank" aan het zand, maar het blijkt dat dit helemaal niet waar is, het gaat erom zand van goede kwaliteit te kiezen. Fijnkorrelig zand zal een veel betere oplossing zijn dan grof zand, omdat het grove zand de watertoevoer naar de wortels van planten kan afsnijden, zonder ze te voorzien van waardevolle voedingsstoffen die nodig zijn voor hun goede ontwikkeling, dan zullen de planten die je in je water kweekt tank kan gaan rotten, en daarmee kan de hele plant afsterven.

Vulkanisch substraat is ook een zeer goede keuze als het gaat om de complete uitrusting van een bepaalde tank. Het vulkanische substraat wordt gekenmerkt door zeer interessante kleuren en bovendien is het rijk aan micro- en macro-elementen die het ecosysteem van de hele tank aanzienlijk kunnen verrijken. Het is de moeite waard om te weten dat zo'n vulkanisch substraat ook een geweldig biologisch filter voor het aquarium is, waardoor het hele aquarium veel schoner is.

Om eerlijk te zijn, het kiezen van het juiste substraat voor uw aquarium is een echte uitdaging, want bij het beslissen welk substraat geschikt is voor uw aquarium, gaat het niet alleen om esthetiek. Correct geselecteerd grind of zand is een geweldige basis voor levende planten die hun goede ontwikkeling ondersteunen en de groei van schadelijke bacteriën en micro-organismen in de beplante tank voorkomen. De keuze van een substraat voor een aquarium is enorm belangrijk, omdat dit vooral bepalend is voor de optimale ontwikkeling van elk levend organisme. 

 

Welk substraat voor een beplant aquarium?

De granulatie, die speciaal wordt aanbevolen voor beplante aquaria, moet van 2 tot 10 mm zijn, omdat dergelijke waarden een goede beworteling van levende aquariumplanten mogelijk maken. Fijnkorrelig zand wordt door veel aquarianen gezien als een ongeschikt aquariumsubstraat voor beplante tanks, maar het is de moeite waard om aandacht te besteden aan vissoorten die zich graag in het zand begraven - dus fijn zand kan gemakkelijk in een aquarium worden gebruikt.

Als u besluit om het substraat van uw beplante tank met grind te bedekken, weet dan dat als u van plan bent er aquariumplanten in te zetten met vrij uitgebreide wortels, u zeker moet letten op de granulatie van het aquariumsubstraat - hoe groter de kiezels, hoe beter voor sterk gewortelde planten. Het is ook de moeite waard om te weten dat het bekleden van het aquarium met alleen grind niet geschikt is voor een beplante tank, het wordt aanbevolen om het te verrijken met kunstmestballen of andere vormen van mest - zoals stokken of tabletten. Het is goed om het substraat in het begin goed te voeden, maar het is het beste om het op gelijke afstanden te doen en de opstelling aan te passen aan de behoeften van specifieke plantensoorten en soorten. Zo'n voedingsrijk substraat zal je planten zeker gezonder laten groeien.

 

Hoe het substraat voor het aquarium voorbereiden?

Ongeacht de bron en het type substraat, moet het zorgvuldig worden schoongemaakt voordat het in het aquarium wordt geplaatst. Voor dit doel moet zand of grind grondig worden gespoeld en soms worden gekookt. Uitzondering zijn de substraten voor beplante tanks, die niet mogen worden gespoeld bij het opzetten van een aquarium, tenzij de fabrikant anders adviseert. Substraten in het algemeen aquaria moeten periodiek worden schoongemaakt met een desilter, die licht vuil van de bodem verwijdert zonder het grind te verplaatsen. Dit kun je het beste combineren met een waterwissel. Soms wordt ook een ondergrindfilter gebruikt, dat het substraat tijdens het dagelijks functioneren van de tank ontslibt. Een goed voorbereid substraat is er een met de juiste hoeveelheid micro- en macro-elementen, je kunt ze zelf samenstellen of kant-en-klare substraten gebruiken, die steeds populairder worden door de effecten die in je watertank kunnen worden bereikt met kant-en-klare materialen.

Geactiveerde substraten

De meeste substraten voor beplante tanks hebben één ding gemeen, namelijk dat ze op klei gebaseerd zijn. Dit natuurlijke substraatmateriaal is een uitstekend substraat voor ELKE tank omdat klei gifstoffen absorbeert en vasthoudt, waardoor de waterkwaliteit behouden blijft. Klei heeft ook het vermogen om voedingsstoffen uit het water te halen en voedingsstoffen op de plantenwortels te brengen. Dit speciale vermogen van klei wordt altijd gewaardeerd, maar is niet essentieel. Bovendien bevat het actieve substraat voor het aquarium meststoffen voor planten, heeft het een optimale granulatie voor wortelgroei en handhaaft het de gewenste hardheid en lage pH van het water. Een dergelijk substraat gaat meestal een bepaalde tijd mee. Het heeft een zeer goede invloed op het uiterlijk en de groeisnelheid van de levende planten. Dankzij de essentiële voedingsstoffen die zo'n substraat bevat, is de ontwikkeling van planten onvergelijkbaar beter dan bij het gebruik van gewoon grind zonder toevoegingen. Velen van hen bevatten een aantal mineralen, verlagen KH en GH, stabiliseren de pH, zuiveren het water en ondersteunen biologische filtratie dankzij de ruwe structuur, ideaal voor kolonisatie door nuttige bacteriën. Dergelijke substraten hebben een aantal filtratie- en sorptie-eigenschappen en zijn veilig voor levende planten en dieren. Wees voorzichtig met geactiveerde substraten bij het inrichten van een biotoopaquarium omdat dergelijke substraten o.a. humusverbindingen opnemen die essentieel zijn voor bijvoorbeeld zwartwaterbiotoop. Een ander voorbeeld is de biotoop van het Afrikaanse meer, waar de pH hoger zou moeten zijn dan in een algemeen aquarium voor de beste ontwikkeling van Afrikaanse cichliden. Daarom raden we aan om substraten te gebruiken die geschikt zijn voor de natuurlijke habitat die we willen reflecteren omdat het substraat een grote invloed heeft op de waterparameters.

 

Zoals je kunt zien zijn er verschillende substraten die zowel in een visaquarium als in een beplant aquarium kunnen worden gebruikt. Hoewel in het geval van biotoopaquaria het substraat gerelateerd is aan de natuurlijke omgeving van de vissen, hangt het substraat in het algemeen af ​​van de persoonlijke voorkeur van de eigenaar. Wat zijn volgens jou de beste ondergrondmaterialen? We zijn op zoek naar jouw schreeuw!