Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

geactiveerde koolstof

Actieve kool in aquarium

Actieve kool wordt bijna sinds het begin van de aquariumhobby in huisaquaria gebruikt en ondanks dat er voortdurend nieuwe oplossingen verschijnen, is het nog steeds het best verkochte filtermateriaal. Desondanks zijn de meningen over de waarde van het gebruik van actieve kool in een filtratiesysteem erg verdeeld.

Aan de ene kant zijn er actieve kool-enthousiastelingen die geloven dat het als het standaardmedium voor constant gebruik in de meeste moderne filters moet worden gebruikt als een van de beste chemische filtratiemedia voor zowel zoetwateraquarium als zoutwateraquarium. Anderen zijn van mening dat het alleen voor speciale behoeften mag worden gebruikt, en weer anderen zijn van mening dat actieve kool helemaal niet in de beplante tanks mag worden gebruikt. Om je eigen mening over dit onderwerp te vormen, is het de moeite waard om je te interesseren voor welke actieve kool, hoe het werkt en wat actieve kool eigenlijk kan verwijderen?

 

geactiveerde koolstof

Wat is actieve kool?

Actieve kool is een vorm van elementaire koolstof (C) die een zeer groot gewichtsoppervlak heeft, waardoor het een uitstekend absorberend middel is vanwege de superieure poriestructuur.

Als zodanig wordt actieve kool niet in de natuur gevonden, maar kan het worden verkregen uit eigenlijk elk materiaal met een hoog elementair koolstofgehalte. Veelgebruikte grondstoffen voor de productie van actieve kool zijn: hout, steenkool, bruinkool, turf en andere organische stoffen (weliswaar op veel kleinere schaal). Het basismateriaal wordt onderworpen aan een speciale thermische behandeling, wat resulteert in een zeer poreuze koolstof. Deze structuur is de oorzaak van de duizelingwekkende carrière van actieve kool, omdat de kleine poriën het mogelijk maken om schadelijke stoffen uit water of lucht te "vangen", die alleen vrijkomen bij het gebruik van koolstof.

 

Hoe werkt actieve kool in het aquarium?

Actieve kool werkt door het absorberen van de vele opgeloste verontreinigende stoffen die in aquariumwater worden aangetroffen, zoals chlooramine en chloor, tannines (die het water kleuren) en fenolen (die onaangename geuren veroorzaken). Er zijn echter veel belangrijke gifstoffen en organische verbindingen die actieve kool niet verwijdert.

Allereerst verwijdert het geen ammoniak en zijn derivaten: nitrieten en nitraten, uit uw aquarium. om ammoniak, nitriet- en nitraatwaarden en andere opgeloste organische verbindingen te verwijderen, moeten waterverversing of andere methoden worden gebruikt. Planten nemen bijvoorbeeld zoveel mogelijk giftige nitrieten en nitraten op als ze kunnen. Het vinden van de juiste balans tussen de hoeveelheid planten in het zoetwateraquarium en de juiste filtermedia is de sleutel tot een goed filtersysteem. Koolstoffilter verwijdert ook geen enkele zware metalen, zoals lood en koper. Als u vermoedt dat uw waterbron zware metalen kan bevatten, gebruik dan een waterbehandelingsproduct voordat u het in het aquarium brengt. Over het algemeen zijn de stoffen die zeer goed worden geabsorbeerd door actieve kool in een aquariumomgeving: antimoon, arseen, bismut, chroom, tin, broom, jodium, fluoriden, zilver, kwik, kobalt, zirkoon, lood, nikkel, titanium, vanadium en ijzer. In de meeste gevallen is dit een vrij wenselijke handeling, al kan bijvoorbeeld het opsluiten van teveel ijzer in een plantenaquarium ook negatieve gevolgen hebben.

Actieve kool absorbeert perfect de meeste medicijnen die worden gebruikt om vissen te behandelen. Om deze reden mag het niet tijdens de behandeling worden gebruikt (dit heeft een negatieve invloed op de effectiviteit) en moet het worden gebruikt wanneer de behandeling al is voltooid (het verwijdert de resten uit het water).

 

Moet ik actieve kool gebruiken en hoe?

Terug naar de theorie, filtratie in het aquarium kan worden onderverdeeld in 3 fasen: mechanische filtratie, biologische filtratie en chemische filtratie. Actieve kool presteert in de laatste. Over het algemeen is het gebruik van actieve kool in uw aquariumfilter een goede zaak, maar geen must. Als u uw water regelmatig test, gedeeltelijk water ververst en nieuw leidingwater behandelt (regelmatig tankonderhoud) is het in de meeste gevallen niet nodig om actieve kool te gebruiken. Daarom bevelen veel bronnen aan om het alleen te gebruiken in gevallen van specifieke besmetting. Natuurlijk zijn er situaties waarin het gebruik van een koolstoffilter geen zin heeft, bijvoorbeeld in het geval van een zwartwateraquarium, omdat koolstof heel gemakkelijk humusverbindingen uit het water opneemt, wat het bestaan ​​van deze biotoop conditioneert. Aan de andere kant - als we het effect van helder, transparant water willen - is actieve kool een uitstekende keuze voor deze klus.

 

Hoe gebruik je actieve kool? 

Allereerst moeten de koolstoffilterpads in een herbruikbare mediazak worden geplaatst, achter de biologische en andere filtermedia in het mechanische filter. Anders zal het de werking van nitrificerende bacteriën, die nuttige bacteriën zijn, aantasten, en meer specifiek, het zal ervoor zorgen dat ze geen voedsel hebben (en dus sterven) en het zal zelf voor nitrificatie zorgen (wat op zijn beurt zal leiden tot zijn snelle " consumptie"). Door koolstof achter de biologische cartridge toe te voegen, kan de biologie het nitrificatieproces uitvoeren. En koolstof zal zijn denitrificatie uitvoeren, hoewel dit slechts een aanvulling is op zijn hoofdactiviteit.

 

Omdat actieve kool zich bindt aan de gifstoffen die het uit het water verwijdert, raakt het uiteindelijk verzadigd en kan het geen extra verontreinigende stoffen meer opnemen. Om deze reden moeten de filterkussens regelmatig worden vervangen - meestal een keer per maand (hoewel het natuurlijk allemaal afhangt van het soort steenkool en de hoeveelheid stoffen die het moet opnemen). Langere pauzes maken het koolstoffilter ondoeltreffend. Bovendien kan actieve kool na verloop van tijd "teruggeven wat het heeft verzameld". Onder normale omstandigheden zou dit niet moeten gebeuren, maar als de waterchemistry significant verandert (bijv. tijdens een waterverversing), kan de koolstof sommige van de geabsorbeerde stoffen beginnen af ​​​​te geven. Daarom is het niet de moeite waard om de vervanging van steenkool uit te stellen. Als u merkt dat de waterkwaliteit van de tank verandert, geel begint te worden of als u merkt dat het water slecht ruikt, is het tijd om het te vervangen.

 

Er is een veelgehoorde mythe dat actieve kool kan worden "gerecycleerd" door het tot een hoge temperatuur te verhitten (bijvoorbeeld door het in een oven te bakken). Dit is niet het geval. Alleen speciaal geproduceerde en goed (strak) opgeslagen kolen hebben absorberende eigenschappen. Om deze reden moet actieve kool altijd in een goed gesloten container worden bewaard.