Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

Angelfish - de legende van huisaquaria

De maanvissen (Pterophyllum scalare), ook bekend als zoetwaterzeeëngel, is een van de meest expressieve en waardige soorten die in hobbyaquaria worden gehouden. Het werd populair dankzij zijn ongewone bouw - zijn lichaam is smal en hoog en lijkt op een schijf. In de natuur kunnen ze zich verplaatsen in dicht begroeide reservoirs en snel ontsnappen aan roofdieren. Hoe doen maanvissen het echter in huisaquaria?


Voorval
Het komt in groepen voor in de boven- en middenloop van de Amazone-rivier, samen met zijn zijrivieren. Het is ook te vinden in het Orinoco River Basin (Venezuela) en de Essequibo River in Guyana.

In zijn omgeving leeft hij tussen de wortels en planten. De natuurlijke, sterk afgeplatte vorm maakt het gemakkelijker om tussen de flora te stromen en zorgt ervoor dat deze zich kan verbergen.


kenmerken 

De maanvis is een van de meest geliefde leden van de cichlidenfamilie. In aquariumwinkels vind je nu verschillende soorten van het geslacht Pterophyllum, dat wil zeggende altum maanvis,de traan maanvis en zoetwater maanvissen. Manacapuru is ook erg populair bij wilde soorten. Zowel wilde als variëteiten zijn te koop. De keuze is breed - het gaat vooral om de kleur van het lichaam (wit, zwart, rood, groen, blauw, zilverzwarte koi). Maanvissen worden gemiddeld 15 cm lang en 22 cm hoog. Afgezien van het smalle, hoge lichaam en de interessante kleuring, is hun voordeel de effectieve rugvinnen (vooral de rug- en anaalvinnen). Geslacht is nogal moeilijk te onderscheiden, de maanvis vertoont weinig seksueel dimorfisme. Het belangrijkste verschil is de vorm van de genitale wrat die zichtbaar is tijdens het afzetten. Bij het vrouwtje is het lang en stomp, bij het mannetje is het kort en scherp.


Aquarium

De bak voor 5-6 maanvissen moet minimaal 120-150 cm lang en 50 cm hoog zijn. Scalar is een "thermofiele" vis - de optimale watertemperatuur ligt tussen 24-30°C. De juiste pH is 6-7.4 en de hardheid is 0-15°n. Het meest geschikt voor scalairen is een zandbodem met de toevoeging van bladeren, versierd met wortels en takken. Angelfish graaft zich vaak in het substraat en kan zich stikken in kleine kiezels (op grindsubstraat). Het is onwaarschijnlijk dat vissen planten beschadigen (tenzij ze slecht geworteld zijn), dus de flora kan dicht zijn. Het is de moeite waard om de achterkant van het aquarium te planten met hoge soorten die de achtergrond zullen creëren. Angelfish zal tussen de greens stromen. Angelfish houdt van wat schaduw van de tank en talloze schuilplaatsen. De filtratie moet sterk zijn (de optimale samenstelling van de kit is een efficiënte pomp en een filter met meerdere filterpatronen). Het water moet gemiddeld elke 2 weken (20-30%). Bij een drastische verandering van de omstandigheden of onder slechte omstandigheden in het algemeen kunnen scalaire ziekten zoals flexibacteriose, mycobacteriose of necrose optreden.
Een van de meest gestelde vragen in dierenwinkels over deze soort is: Met wat voor soort vissen kan maanvissen worden gehouden? De scalairen van aquariumvissen zijn territoriaal, ze kunnen agressie vertonen tegenover kleinere vissen, evenals individuen met lange vinnen. In de regel kunnen snelle vissen (bijv. zebravis, Siamese algeneter) de "interesse" van maanvissen aan. Zeeëngel heeft geen last van bodemvissen zoals bv. bushymouth meervallen. Veel hangt ook af van de grootte van de tank - in te kleine scalairen zijn ze nerveus en hebben hun slachtoffers beperkte ruimte om te ontsnappen. Het is een van de intelligentste aquariumvissen, helaas kan het hand in hand gaan met boosaardigheid. 


Voeden
Angelfish is vraatzuchtig en alleseter. Ze minachten geen universeel voedsel, zowel drijvend als snel zinkend naar de bodem. Ze geven echter de voorkeur aan vleesvoer - levend, bevroren of gedroogd. Het is de moeite waard om ze bloedwormen, muggenlarven, oogdruppels en watervlooien te geven. Helaas kunnen ze ook de jongen van andere vissen eten. 


teelt

Angelfish zijn monogaam en vormen sterke partnerschappen. In dit geval kan de fokker het paar niet matchen, de dieren moeten zelf paren. Om de kans op nakomelingen te vergroten moeten scalairen in temperatuur worden verhoogd (zelfs tot 32 ° C), de waterhardheid worden verlaagd en levend voer worden gegeven. Vissen moeten veel schuilplaatsen hebben. Ze zullen hun territorium fel verdedigen, vooral in kleinere aquaria. Het paaien duurt 1-2 uur. Het vrouwtje plakt met behulp van een naad de eieren op het glas, planten, stenen of accessoires. Het mannetje volgt het vrouwtje en bevrucht de eieren. Angelfish beschermt eieren door andere vissen af ​​te schrikken. Ze waaieren hun vinnen op een karakteristieke manier uit en zorgen voor meer zuurstof. Scalaire ree is niet helemaal veilig. Het kan voorkomen dat een van de (vooral minder ervaren) ouders het opeet. Eieren moeten worden beschermd tegen sterk licht. Je kunt ook een klein beetje van het preparaat in het water gieten om schimmelvorming van de kuit te voorkomen. Het uitkomen duurt 2-4 dagen. De jongen gebruiken de galblaas de eerste dagen. De scalaire jongen beginnen na een week rond het aquarium te zwemmen. De eerste maand geeft u hem best microvoeding, bv. in stoffige vorm. Artemia speelt een grote rol in de voeding. Scalar bereikt geslachtsrijpheid na 7-10 maanden.