Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

Bioveiligheid in een huisaquarium

In huisaquaria kampen we vaak met allerlei ziektes bij onze bewoners. De gevolgen zijn vaak medicijngebruik, voorraadverlies en slechtere conditie van de planten. Volgens het principe dat voorkomen beter is dan genezen, is het de moeite waard om uit te zoeken wat de term biosecurity is.


Biosecurity zijn praktijken en procedures die gericht zijn op het voorkomen van de introductie en verspreiding van infectieziekten, bacteriën, virussen, schimmels, parasieten, in het water levende invasieve rivierkreeften, vissen en schaaldieren.


Het basisprincipe van biosecurity is de desinfectie van handen, apparatuur, dieren en planten.

Desinfectie is een van de methoden van algemene profylaxe bij het kweken van vissen, die bestaat uit het naleven van de hygiëneregels door het gebruik van natuurlijke methoden en het gebruik van wasmiddelen of biociden. Zijn taak is om micro-organismen te vernietigen door in te werken op cellulaire structuren of metabolische functies. Het doel van deze behandelingen is om het ontstaan ​​en de ontwikkeling van de ziekte te voorkomen. Het kan worden uitgevoerd met behulp van chemicaliën en fysische methoden zoals: blootstelling aan hoge temperaturen, ozon, blootstelling aan ultraviolette stralen, mechanische reiniging, drogen, directe zonnestraling.


We moeten altijd onze handen desinfecteren voordat we in onze aquaria gaan werken. Gebruik bij voorkeur speciale alcoholische desinfectiemiddelen. Dit geldt in het bijzonder voor: hengelaars die gevaarlijke ziekteverwekkers uit de natuurlijke omgeving op hun handen of onder hun vingernagels kunnen brengen. Aquariumuitrusting, zoals netten die in een andere tank worden gebruikt of filters of verwarmingen, kunnen voor gebruik het beste worden gedesinfecteerd door ze in kokend water te broeien. Er moet aan worden herinnerd dat we voor elk van de aquaria aparte trimgereedschappen moeten gebruiken om de overdracht van micro-organismen te voorkomen. Thuis is het het beste en goedkoopste om aquaria schoon te maken met een citroenzuuroplossing, die je in elke supermarkt kunt kopen. Citroenzuur moet eerst worden opgelost in heet water. Besproei vervolgens het oppervlak van het aquarium, schrob het mechanisch en spoel grondig met water. Bovendien is citroenzuur geweldig in het verwijderen van kalkaanslag.


Als ons budget het toelaat, zijn UV-lampen het beste om het water te desinfecteren. Veel bedrijven die aquariumfilters produceren, bieden emmerfilters met ingebouwde lampen. Door bestraling inactiveren ze micro-organismen in het stromende water.

 Vis moet bij voorkeur worden geïmporteerd vanaf een vertrouwde plaats van een vertrouwde verkoper. Voordat u nieuwe exemplaren in het algemene aquarium introduceert, plaatst u ze in een quarantainebak.
De quarantaineperiode is minimaal 4 weken. Dit is het moment waarop de meeste mogelijke ziekteverwekkers hun aanwezigheid kenbaar zullen maken. Het is belangrijk om het gedrag van de ladingen te observeren. Alle ziektesymptomen, zoals bijvoorbeeld: kleurverlies, wrijven tegen elkaar of het aquarium, ophoping aan de oppervlakte of afvoer van het filter, verminderde mobiliteit, verschijnen van witte stippen bij vispokken (Ichthyophthirius multifiliis) betekent dat we geen individuen naar de algemene tank moeten overbrengen. In dit geval moet de behandeling worden gestart.


Planten zijn een andere ziektedrager. Als je planten koopt of krijgt van vrienden, weet je nooit wat erop staat. Het desinfecteren van de aquariumflora is niet eenvoudig. Zachte plantstructuren worden snel vernietigd. Een van de beste manieren om vegetatie te ontsmetten, is door ozon te gebruiken. Deze methode is thuis niet erg geavanceerd. De eenvoudigste oplossing is om de planten grondig af te spoelen in een bak met aquariumwater en te controleren op slakken, eieren van andere vissen of schaaldieren op de nieuwe decoratie. Helaas is dit geen manier om effectieve bescherming te bieden.


Er moet ook veel aandacht worden besteed aan voedsel. Het moet goed zijn afgestemd op de voedingsbehoeften van de vissen en ook goed worden bewaard. Let er bij het kopen van voedsel op of de verpakking open, gescheurd of vuil is. Zulke mensen zouden niet gekocht moeten worden. Geef geen voedsel dat is verlopen, verkleurd of een veranderd uiterlijk of geur heeft. Koop geen eten van tevoren. Onthoud dat het voeren van de vissen met verlopen voer uw geld niet zal besparen, maar hen zal blootstellen aan ziekten en vitaminetekorten. Houd voedsel uit de buurt van knaagdieren, muizen en hun uitwerpselen, die veel gevaarlijke ziekteverwekkers bevatten. Bij levend voer is de herkomst van belang omdat het gemakkelijk besmet kan worden. Overvoer de vis bovendien niet, het is beter om hem uit te hongeren dan hem te veel te voeren. Een dag vasten in de wekelijkse voedingscyclus reinigt het spijsverteringsstelsel, voorkomt vetdegeneratie van de organen en heeft een positief effect op de algehele conditie.

De waterparameters zijn een belangrijk element om het welzijn van de vissen te waarborgen. Het zou goed zijn als ze werden aangepast aan de dieren die we fokken. Het houden van vissen in ongeschikte omstandigheden draagt ​​bij aan hun kortere leven, dwerggroei en een afname van de voortplanting. Door gebruik te maken van water uit het gemeentelijk waterleidingsysteem worden we niet blootgesteld aan aanvallen van schadelijke micro-organismen. Om de juiste omstandigheden te verkrijgen, worden omgekeerde osmosefilters of regenwater gebruikt.

Een ander aspect zijn de bezoekende gasten. Om de veiligheid van ons aquarium te waarborgen, moeten we het contact beperken tot alleen bewondering door de kijkers. Het is ook onze taak als aquarianen om alle leden van het huishouden op te leiden en vertrouwd te maken met de regels van bioveiligheid.


Het toepassen van bovenstaande principes zou een natuurlijke gewoonte moeten worden van elke aquariaan. Hierdoor kunnen we langer genieten van onze dieren, hun goede conditie en pracht, zullen we een grotere en snellere groei realiseren en een beter reproductief succes.