Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

vissen vangen

Vissen vangen in het aquarium

Er zijn tal van redenen waarom we aquariumvissen moeten vangen. We doen het niet als een hobby, of een wedstrijd zoals professionals doen bij meren of de kust. Toch vangen we meestal vissen in een aquarium omdat het dringend is of alleen als het nodig is.

Deze urgentie kan bijvoorbeeld zijn het opzetten van een nieuw aquarium, het opruimen van het aquarium of het verplaatsen van vissen naar een ander aquarium. Wat de reden ook is, het kan voor ons een hele uitdaging worden. Vooral in een groter aquarium als we kleine, snelle vissen hebben. Dit lijkt op een kat-en-muisspel en een eenvoudig visnet is misschien niet genoeg.

Stel je bovendien voor dat je wordt achtervolgd door iemand bij je thuis. Een dergelijke ongemakkelijke situatie kan enkele negatieve gevolgen hebben. Het is cruciaal om het zo veilig mogelijk te doen om de risico's die ermee gepaard gaan te verminderen, en dat zullen we in dit artikel vaststellen.

aquariumvissen vangen

Maak nog een aquarium klaar

Voordat je vis gaat vangen, moet je iets voorbereiden. Het eerste dat u moet doen, is de plaats voor uw vissen voorbereiden zodra u ze vasthoudt. Het is verstandig om hetzelfde water uit het aquarium te gebruiken om problemen met de waterkwaliteit te voorkomen. De waterwaarden moeten gelijk blijven qua temperatuur, pH etc. Het is verboden om het kraanwater in de emmer te gieten en er vis aan toe te voegen. Alle chemicaliën in dit water kunnen schadelijk zijn voor ons vee.

Een aparte tank is handig als het gaat om het houden van nieuw gekochte vissen, zieke vissen die een rustige omgeving nodig hebben om te herstellen of het isoleren van vissoorten die niet kunnen omgaan met andere vissen in het aquarium.

Vergeet niet om je nieuwe bewoners in een quarantainetank te plaatsen met identieke watercondities als je hoofdtank voordat ze hun eindbestemming bereiken. Dit zal u helpen om het aantal aquariumvissen dat in de toekomst moet worden gevangen, te verminderen.

Door deze tip toe te passen en dit type aquarium te gebruiken, kunt u snel ontdekken of uw nieuwe vissen ziekten hebben, zodat ze deze niet kunnen doorgeven aan andere aquariumvissen. U kunt de vissen snel behandelen met specifieke medicijnen als er een ziekte wordt geconstateerd.

twee aquaria

Aquariumvissen vangen met visnetten

De meest gebruikelijke manier om vis te vangen is het gebruik van een visnet. Het is er in verschillende kleuren, vormen en maten. Er is een overtuiging dat de meest effectieve netten vergelijkbaar zijn met natuurlijke kleuren, zwart of groen. Een dergelijke kleuring geeft een vals gevoel van veiligheid aan vissen. Witgekleurde netten kunnen de vissen afschrikken.

De maat is ook van belang. Onthoud dat hoe groter het net, hoe gemakkelijker je de vis kunt vangen. Ondanks dat een net de voor de hand liggende oplossing is, is het niet altijd de beste keuze omdat je het net soms moet manoeuvreren in aquaria met dichte begroeiing en veel aquarium decoraties. In dit geval zou een kleiner net nuttiger zijn wanneer u slechts één vis vangt. Bovendien kan het gebruik van een groot net leiden tot het vangen van ongewenste vissen. Bovendien kan een groot net het moeilijker maken om alleen de gewenste vis te vangen als uw aquarium zwaar gevuld is.

Het volgende dat u zou kunnen overwegen, is het verwijderen van aquariumdecoraties, indien mogelijk. Dit vereenvoudigt het proces en helpt u obstakels te vermijden, en vissen hebben minder plaatsen om zich voor het net te verbergen. Je hoeft niet alles eruit te halen. Begin met het verwijderen van de voor de hand liggende items die u ervan weerhouden vis te vangen. Observeer vervolgens de situatie en breng wijzigingen aan voor de volgende keer. Onthoud wat de problemen heeft veroorzaakt en verwijder deze van tevoren. Wees niet bang om apparaten zoals de . te verwijderen aquarium deksel, filter media, verwarming of de CO2 uitrusting indien nodig.

En bereid je nu voor op een lange wachttijd. Vis vangen is een uitdaging en vereist enige ervaring. Plaats het net langzaam in een aquarium, bij voorkeur op de bodem van de rand van het aquarium. Verplaats het een paar minuten niet om uw vissen te laten zien dat dit object geen bedreiging is. Aanhoudende snelle bewegingen kunnen stress veroorzaken.

Lok je vissen

Een redelijke optie is ook om je vissen te vangen door ze te lokken. Doe wat zinkende korrels of ander voer in het visnet, wacht tot de vis dichtbij genoeg zwemt en til het voorzichtig uit het aquarium. Je kan ook try om vis te vangen door voedsel in de bovenhoek van de tank te plaatsen. Leg eerst het visnet eronder. Als ze eten, raken ze afgeleid en het is de beste gelegenheid om ze er langzaam uit te trekken.

Als dit aas niet werkt, moet een andere poging om vis te vangen worden gekozen. Deze kan je meerdere benaderingen kosten. Gebruik het visnet om de betreffende vis in een hoek te drijven en hem tegen de muur te vangen. Er zijn veel video's beschikbaar op internet die dat proces laten zien.

Grijp de kans: als het mogelijk is om het in één keer te doen, voer dan a water verversen wanneer u een vis moet vangen en wacht tot het waterpeil daalt. De lage waterstand beperkt de ontsnappingsmogelijkheden.

een visnet

Andere manieren om aquariumvissen te vangen

Zoals je kunt zien, kan het vangen van vis leiden tot hoofdpijn. Maar maak je geen zorgen. Hier zijn andere manieren om uw vis te vangen:

Twee netten

Men kan zeggen dat deze oplossing de effecten verdubbelt. Twee netten maken alles gemakkelijker. Als je eenmaal een bepaalde techniek hebt geleerd, zullen je vissen dankbaar zijn en minder gestrest, en wordt je niet gek als je wacht tot de vis het visnet ingaat.

Zoals de titel al zegt, zijn er twee visnetten nodig: een klein net en een groter net. Plaats het grote net op een vaste plaats in de tank. Het kan een hoek zijn of een plek waar uw gewenste vis graag tijd doorbrengt. Houd de netsteel natuurlijk in de hand op stand-by. Het tweede net moet uw vissen naar het andere drijven. Zodra uw vis het stationaire net heeft bereikt, sluit u het met een kleiner net en tilt u het naar de oppervlakte.

Reminder: houd uw vissen voor een minimale tijd buiten het water. De meeste vissen kunnen de luchtzuurstof niet inademen. Hoe zou jij je voelen als iemand je luchttoevoer onderbreekt?

een visnet

Blote handen

Maak je geen zorgen; we maken maar een grapje. Het is bijna onmogelijk om het met blote handen te doen, tenzij je een enorme vis hebt om te verplaatsen. Hoe dan ook, tryhet kan moeilijk zijn om ze op die manier te vangen. De meeste vissen zijn glad en je zult ze niet kunnen vasthouden.

Daarnaast zijn sommige vissen ook gevaarlijk. Stel je voor dat je een elektrische paling of anderen vasthoudt die scherpe tanden kunnen hebben met sterke kaken en scherpe of giftige vinnen. Het is helemaal niet mogelijk om het veilig te vangen.

Plastic fles

Sommige aquariumartikelen vermelden een plastic fles die als val wordt gebruikt. Deze DIY (doe het zelf) is voor iemand die geen toegang heeft tot een net en wordt gebruikt voor jongeren.

Instructie:

  1. Zoek een lege waterfles.

  2. Knip voorzichtig de bovenzijde af met een schaar en verwijder een dop.

  3. Keer de afgesneden kant van de fles om en schuif deze terug in de fles. Gebruik een elastiekje om het stil te houden.

  4. Plaats wat visvoer in de fles en dompel de val op de bodem van de tank onder.

  5. Wacht tot de gewenste vis naar binnen zwemt, dek de uitgang af en haal hem eruit.

Een andere hand

Het werkt vergelijkbaar met de methode met twee visnetten. Als je geen tweede hebt, gebruik dan je hand om je vis naar het net te leiden.

Wat moet ik niet doen?

Er zijn een paar dingen die je in het algemeen moet vermijden als het gaat om het vangen van vis:

  • Geef uw vissen geen stress - het is beter gezegd dan gedaan, want iedereen weet dat vissen met netten altijd onaangenaam voor ze is. Alleen maar try uw best doen om de mogelijke schade te minimaliseren.

  • Zwaai niet te snel met uw visnet. Dit leidt tot overmatige stress, verstoort het substraat en zorgt ervoor dat vuil en puin uw waterkolom verpesten. Onthoud: vloeiende beweging, redelijk gemakkelijk, nietwaar?

Samengevat

Welke methode u ook gebruikt, onthoud dat dit geen makkie is, tenzij u ervaren en geduldig bent. Try om voorzichtig met elk van de vissen om te gaan om letsel te voorkomen. Sommige vissen zijn buitengewoon delicaat, en als je de borstvinnen van je vissen bezeert, is daar geen remedie voor. Soms is het vangen van vis echter nodig, en het wordt gedaan om ze te beschermen, dus over het algemeen zullen ze van deze situatie profiteren.

een vis vangen in een aquarium