Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

Bestrijding van cyanobacteriën in uw aquarium

Bestrijding van cyanobacteriën in uw aquarium

Cyanobacteriën zijn algemeen bekend als 'blauwgroene algen' of 'rode slijmalage', ondanks het feit dat het bacteriën zijn. In natuurlijke wateren zoals rivieren, meren en oceanische wateren kunnen cyanobacteriën of 'blauwgroene algen' gevaarlijke stoffen afgeven, zoals neurotoxinen die gevaarlijk zijn. Hun aanwezigheid in het aquarium is een waarschuwing dat er iets uit balans is. Lees verder om meer te weten te komen over deze fotosynthetische bacterie.

Het belang van cyanobacteriën in het aquarium en de oorzaken van het optreden ervan

Cyanobacteriën zijn gemakkelijk te onderscheiden van algen. Het verschijnen van een blauwe, groene of rode slijmlaag (in zeeaquaria) die hout, substraat, levend gesteente en zelfs levende planten bedekt, betekent meestal maar één ding: een bloei van cyanobacteriën. Hun consistentie is stevig maar zacht. Het valt uiteen bij aanraking. Het valt ook van vaste elementen (bijv. stenen). In de slijmlaag zitten vaak luchtbellen en een onaangename geur vast. Cyanose is een gevaar voor de gezondheid en zelfs het leven van vissen. Het kan ook het zuurstofgehalte in water verlagen, wat leidt tot hypoxie bij de dieren die erin leven. Het is momenteel niet bevestigd of cyanobacteriën die het aquarium bewonen gifstoffen produceren. Echter, tryHet handmatig verwijderen van cyanobacteriën kan waterverkleuring en een opmerkelijk onaangename geur veroorzaken.

Belangrijkste oorzaken van cyanobacteriën in een beplant aquarium

  • Slechte watercirculatie - Dode plekken in het aquariumwater zorgen ervoor dat visafval en overtollige voedingsstoffen (voedsel) zich verzamelen. Dit is een broedplaats voor bacteriegroei.

  • Lage zuurstofniveaus en onvoldoende filtratie verhinderen dat de gunstige nitrificerende bacteriën hun werk doen. Zorg er altijd voor dat u een filtersysteem installeert dat geschikt is voor de grootte van het aquarium. Regelmatig onderhoud is essentieel.

  • Gebrek aan voedingsstoffen en geen bemesting. Het ontbreken van een hoogwaardige meststof in een beplante tank veroorzaakt een stikstoftekort. Hierdoor worden planten effectief uitgehongerd, waardoor ze wegrotten. Dit probleem veroorzaakt niet alleen een bloei van cyanobacteriën, maar kan ook andere problemen veroorzaken, zoals bruine algen.

  • Een onbalans tussen stikstof en fosfor wanneer het eerste element te weinig of vergelijkbaar is met het tweede. Terwijl andere macronutriënten een rol spelen, worden ze als secundair beschouwd.

  • Frequente waterverversing - door te veel zoet water toe te voegen, kunnen we meer van de goede bacteriën verwijderen die ervoor kunnen zorgen dat een volwassen aquarium crasht en opnieuw begint te fietsen. Meestal hebben de meeste zoetwateraquaria elke 20-30 weken een waterverversing van 1/3% nodig. Afhankelijk van het vee van uw aquarium kan een andere routine nodig zijn, maar over het algemeen is dit de normale suggestie.

Hoe cyanobacteriën uit beplante tanks verwijderen?

Een Cyanobacteriënbloei of 'Cyanobloei' in een beplant aquarium is een groot probleem, dus een effectieve bestrijding zou een combinatie van verschillende methoden moeten zijn. In aquariumwinkels zijn meer gespecialiseerde preparaten voor cyanobacteriën en diatomeeën verkrijgbaar. Hoewel deze "kuren" enige tijd in beslag nemen (tot 10 dagen), garanderen ze wel resultaat. Kijk uit voor producten met de naam 'Blauwgroene slijmverwijderaar' als chemische behandeling de door u gekozen route is om het probleem op te lossen.

Als alternatief kan de 'black-out-techniek' worden gebruikt. Dit is wanneer het aquarium een ​​paar dagen in duisternis wordt gehouden. Gedurende deze tijd wordt extra zuurstof geadviseerd. , maar CO2 en bemesting mag niet worden toegevoegd. Het gebrek aan licht zal de planten niet schaden, maar kan cyanobacteriën elimineren of op zijn minst een chemische behandeling ondersteunen. Als preventieve maatregel worden UV-lampen gebruikt (in de praktijk zijn deze beter voor algen). Als je een zandsubstraat hebt, introduceer dan vee dat er graag in graaft (verhogende circulatie en beluchting). Hoewel veel algenetende slakken in een aquarium kunnen worden gehouden, zijn er geen andere vrijwilligers voor cyanobacteriën dan ramshornslakken.

Algeneters zoals Amano-garnalen of Ottocinclus zijn geweldig in het houden van de meeste algen, vooral op de bladeren van gewortelde planten. Voeg ze echter toe aan uw beplante aquarium in de hoop dat ze zullen helpen bij het omgaan met een bloei van cyanobacteriën. Wat betreft algeneters, de enige die interesse heeft getoond in het eten van dit groene slijm zijn Ramshorn-slakken. Ze eten wel cyanobacteriën, maar vanwege hun grootte heb je veel nodig om een ​​volledige bloei van cyanobacteriën aan te pakken.

Zoals in veel andere situaties, werkt het gezegde "voorkomen is beter dan genezen" het beste voor cyanobacteriën. Wanneer er echter schadelijke organismen verschijnen, is het raadzaam om meerdere methoden tegelijkertijd te gebruiken om ze te bestrijden. terwijl scheikundetry wordt meestal als laatste redmiddel gebruikt, het is echt de beste methode om dergelijke problematische groei te verwijderen.