Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

Correct trimmen van aquariumplanten

Het trimmen van aquariumplanten is de basisbehandelingsprocedure. De gesnoeide planten op het juiste groeimoment zullen ons een voorbeeldige toestand terugbetalen. Als ze niet worden gesneden of te weinig worden verzorgd, zullen ze in de lagere delen rotten en als gevolg daarvan verliezen we onze waardevolle soorten. Door de juiste snoei kunnen we planten in verschillende vormen vormen. We kunnen bladeren snijden die beschadigd zijn of gebreken vertonen.

elke amateur aquariaan die graag planten in zijn aquarium kweekt, doorloopt verschillende stadia in zijn aquariumcarrière. In het begin doen we ons best om alles te laten groeien, maar door gebrek aan fundamentele kennis eindigen onze planten in het toilet en blijken de rottingsprocessen een onoverkomelijke barrière. We geven niet op, we gaan verder en beginnen de diepten van het internet af te speuren, op zoek naar een antwoord op de vraag: wat hebben we verkeerd gedaan? Eindelijk HEBBEN WE HET! - natuurlijk denken we dat alleen. We weten al iets over kalium en andere macronutriënten, evenals over ijzer en andere micronutriënten. Planten groeien, onbeschrijfelijke vreugde overweldigt ons. Hoe sneller ze groeien, hoe beter... In dit stadium denken we nog zo- planten vlak naast het oppervlak, soms eroverheen. Zo'n idylle duurt echter niet al te lang, door het gebrek aan licht in de lagere delen begint de plant te rotten, oudere bladeren vallen eraf, alles komt in de filter terecht, die het niet meer aankan. Nogmaals, bijna alle flora komt op de composter terecht en ons aquarium is teruggekeerd naar zijn startpunt. En dit had voorkomen kunnen worden door de plant op het juiste moment te snoeien. Op het juiste moment beslissen om te trimmen is een kwestie van ervaring, die u in de loop van de tijd zeker zult opdoen.Equipment


Het is de moeite waard om jezelf uit te rusten met een schaar die bedoeld is voor aquariumdoeleinden. In winkels komen we onder andere scharen tegen: recht, golvend en gebogen. De eerste zijn de meest universele. Ze zijn geschikt voor vrijwel elke trimmethode, hoewel het in sommige gevallen niet handig zal zijn (gazonplanten trimmen). De golvende schaar wordt vooral aanbevolen voor het trimmen van gazonplanten. Door hun vorm kunnen lage planten gemakkelijk worden gesnoeid, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen. De gebogen exemplaren zijn echter ook universeel, ze worden meestal gebruikt voor het trimmen van stengelplanten of voor het snijden van uitlopers.
Afhankelijk van de plant is het trimschema anders. Hieronder presenteren we de basisinformatie en worden de methoden voor het trimmen van waterplanten beschreven.

Gazon planten

Trim gazonplanten (bijv. Hemianthus callitrichoides, Eleocharis parvula, Glossostigma elatinoides) wanneer hun hoogte meer dan ca. 2cm. Door te snoeien groeien de planten dicht en compact (het gazon wordt dichter). Zolang Eleocharis ons de onregelmatige, zeldzame sneden vergeeft, benadert Hemianthus dit onderwerp meedogenloos. Ongesneden en te groot na een paar weken, zal het beginnen los te komen van de grond. Wanneer rottingsprocessen te diep gaan, is het nodig om verse en gezonde zaailingen te herplanten.
Stamplanten

Snoei de stengelplanten (bijv. Rotala, Bacopa, Cabomba, Hygrophila) in de secties tussen de knopen. Het afgesneden bovenste deel van de stengel kan in het substraat worden geplant - het zal blijven groeien. Door de stengelplanten af ​​te knippen, groeit de plant zijwaarts (op de kruising groeien nieuwe scheuten), waardoor de plant verdicht. Bij het snoeien van stengelplanten doen we dat zo dat ze de gewenste vorm krijgen. Kleinbladige stengelplanten zoals Rotala kunnen letterlijk als een haag worden gesnoeid; uit de getrimde stengel groeien in enkele dagen nieuwe, nog mooiere scheuten. Planten zoals Hygrophila hebben grotere bladeren en we moeten ze met meer gevoeligheid snijden. Een groot blad dat in tweeën is gesneden, ziet er niet erg aantrekkelijk uit en zal rotten en eraf vallen als het in deze vorm wordt achtergelaten.


Rozetplanten (bijv. Cryptocoryne, Echinodorus)


Snoei oude bladeren en/of bladeren met eventuele gebreken (gaatjes, gele verkleuring en andere gebreken). De snijplaats moet zo dicht mogelijk bij de grond zijn. Na het afsnijden van het oude blad zal de plant sneller jong blad gaan loslaten. De niet-voorgedefinieerde schuine schaar kan hierbij behulpzaam zijn.


Wortelplanten (bijv. Anubias, Microsorum, Bolbitis)


We kunnen twee trimtechnieken onderscheiden. De eerste - het trimmen van oude bladeren aan de wortelstok. De tweede techniek wordt gebruikt om een ​​nieuwe zaailing van de plant te krijgen - snijd een stuk van de wortelstok (het moet minstens een paar bladeren hebben). Daarna bevestigen we het aan de ondergrond (steen, wortel, lava, etc.).


Vallisneria en andere planten met lange en brede bladeren


Het trimschema is vergelijkbaar met het hierboven beschreven schema. Vooral Vallisneria-planten beginnen te rotten op het afgesneden punt - het ziet er niet mooi uit, dus de bladeren kunnen zo laag mogelijk worden afgesneden. Meestal echter, vernietigt het afsnijden van de plant in de buurt van het substraat het hele arrangement gedurende vele weken, dus je kunt Vallisneria aan de oppervlakte afsnijden en systematisch enkele bladeren afscheuren, die helemaal onderaan beginnen te rotten.


Mossen


We hebben net de mossen gesnoeid! Het is de moeite waard om de afgesneden fragmenten meteen op te vangen. Je kunt het met je hand doen of met een slang met een kleine diameter (ca. 0.4 - 1 cm) - zuig water op en verzamel de plantfragmenten. Mossen, vanwege het zeer slechte wortelstelsel dat rhizoïden worden genoemd, komen zeer snel los van de grond, zo niet vaak gesneden.


Ervaring ... is iets wat je niet kunt krijgen met het lezen van artikelen, maar je moet ergens beginnen. Dus schaar in de hand en kijk of je planten om wat trimmen SPA vragen!