Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

Nederlandse stijl Aquascaping

aquascaping - de kunst van het planten van waterplanten in uw aquarium om een ​​look te creëren die aangenaam is voor het oog. Er zijn verschillende aquascaping-stijlen die worden bepaald door de keuze van planten, rotsen of hout, samen met het algehele uiterlijk.

Deze maand CO2 Art gaat drie van de meest voorkomende aquascaping-stijlen nader bekijken en erachter komen wat ze precies definieert.

Allereerst is er het onmiskenbare 'Dutch Style'-aquarium.

Deze vroege vorm van aquascaping komt tijdens de 1930's via de Nederlandse Vereniging voor Aquarianen uit Nederland en vereist geen toevoeging van hardscape-materialen zoals hout of steen, maar richt zich in plaats daarvan uitsluitend op de precisieopstelling van waterplanten op basis van hun kleur en textuur .

Vandaag wordt het Nederlandse stijlaquarium onder de knie door Willem van Wezel en Bart Laurens. Beide aquaria zijn hieronder te zien. 

De Nederlandse stijl vraagt ​​om een ​​zeker begrip van het gedrag van de planten. Op dezelfde manier als een rifhouder rekening moet houden met de behoeften aan verlichting en waterstroom van elk koraal bij het positioneren van elk koraal, moet een aquascaper die een Nederlandse stijl creëert, de behoeften van elke gebruikte plantensoort volledig begrijpen om succes te hebben.

Over het algemeen wordt het gebruik van stengelplanten geadviseerd vanwege hun snellere groeisnelheid. Deze planten bieden ook veel verschillende bladvormen, kleuren en texturen die allemaal naar een zeer aantrekkelijke lay-out gaan.

Het grote Nederlandse aquascape wordt vaak vergeleken met een echte tuin door de manier waarop elke plant is gegroepeerd in rijen of lagen waarbij bijna 100% van je substraat wordt bedekt met planten. Het is verstandig om uw hele aquarium van tevoren te plannen. Houd rekening met je aquariumafmetingen, vorm. Uw verlichting is ook erg belangrijk. Veel planten hebben veel licht nodig om de levendige kleuren te bereiken. CO2 injectie is ook essentieel. 

Vissen in een Nederlands aquarium, net zoals de planten, zijn speciaal gekozen om de lay-out te benadrukken. Schelpvissen zoals tetras werken goed. De snelle kleuren die tussen de verschillende structuren van elke plant schieten, kunnen verbluffend zijn. Veel mensen proberen vis toe te voegen met bepaald gedrag. Het idee is om vissen in elke laag van het aquascape te hebben om overal beweging te behouden.

Onderhoud vereist veel trimmen en wat aquascapes betreft, is de Nederlandse stijl een van de meest uitdagende en vereist veel discipline. Als u echter uw planten kent en een beetje een perfectionist bent, dan is dit de stijl voor u.

Dingen die je nodig hebt:

  • Aquascaping schaar
  • Lange neus geplant pincet
  • Plantensubstraat
  • Vloeibare meststof of EI-doseerkit
  • CO2 uitrusting
  • Kennis van waterplanten
  • Veel geduld
  • Selectie van waterplanten van goede kwaliteit

Veel aquascapers zien de Nederlandse stijl als een stijl die veel discipline vereist met regels die moeten worden nageleefd om succes te behalen. Een bepaalde aquascaper, Bart Laurens, creëerde een bekend 1000L aquarium in Nederlandse stijl. Bart demonstreert met dit aquarium perfect het concept van Hollandse stijl.

 

Bart Laurens 1000l Aquarium in Nederlandse stijl

Als je een fan bent van de Nederlandse aquaria, stuur ons dan een foto. Bezoek ons ​​op Facebook of tag ons op Instagram

 Double or Nothing van Aquascaper Zsolt Kucs 

 

 Rood en groen leven door Aquascaper Gil Cariri

 

Klassiek Nederlands door Aquascaper Pavel Skorupa