Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

Eetbare planten in uw aquaria

Je dacht dat je je planten misschien op de een of andere manier in de keuken kunt gebruiken, maar op de een of andere manier ... viel het snel uit je hoofd. Ondertussen zijn sommige planten in onze aquaria bekend in de keuken en niet alleen over de hele wereld.


Net als op het land zijn er ook onder water eetbare, oneetbare en giftige planten. Als u van plan bent uw aquariumplanten op enigerlei wijze te consumeren of te gebruiken, zorg er dan voor dat de soort geen onnodige schade aan uw gezondheid toebrengt.

Hieronder presenteren we een korte lijst van eetbare planten die vaak te vinden zijn in watertanks voor thuis. Natuurlijk zijn er tal van dergelijke planten, maar ze zijn eerder gemakkelijker te vinden in lexicons of wetenschappelijke publicaties dan in het echte leven.

Onder de drijfplanten kunnen we zeker kroos noemen - het is de kleinste eetbare plant en daarom ideaal als voer voor plantenminnende vissen na het drogen. Het wordt ook gebruikt voor infusies en alcoholextracten. Ze worden gebruikt in de kruidengeneeskunde, omdat eendenkroos anti-reumatische en ontstekingsremmende eigenschappen heeft, het bloed zuivert, een hoeststillende werking heeft en de slijmvliezen reinigt (en dit zijn slechts enkele van de voordelen ervan). Je kunt het bijvoorbeeld eten met kwark in plaats van bieslook.


Hoewel we zojuist waterkroos de kleinste eetbare plant hebben genoemd, moet hier worden vermeld dat dit niet helemaal zo is - er is een nog kleinere, hoewel veel minder voorkomende in huisaquaria -wolfia arrhiza. Het wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk snelle groei. Vergeleken met eendenkroos, verdubbelt het in volume twee keer zo snel (eendekroos in 60 dagen en wolffia arrhiza in 30 dagen). Het wordt gegeten in de traditionele keuken van sommige Zuidoost-Aziatische en Midden-Amerikaanse landen als toevoeging aan salades en soepen. Bovendien wordt het, net als eendenkroos, gebruikt in de kruidengeneeskunde.

Een andere plant die door mensen kan worden gegeten ispistia stratioten (watersla). Het is pas eetbaar na te zijn gekookt. In tijden van hongersnood was het voedsel voor mensen in sommige regio's van Azië (voornamelijk China en India) en Afrika. De overmatige consumptie ervan is echter giftig voor het lichaam.


De laatste van de gepresenteerde drijvende planten is de watercaltop (trap natans). Fruit dat rauw wordt gegeten, is moeilijk te verteren, dus het wordt aanbevolen om het na het koken of na het bakken te eten. Bovendien kan het rauw eten ervan ertoe leiden dat door water overgedragen parasieten in het lichaam terechtkomen en maagproblemen veroorzaken. Vroeger werden ze gekookt met peper en zout gegeten en gebakken als kastanjes. Ze worden gekenmerkt door een hoog gehalte aan voedingsstoffen en worden omschreven als smakelijk. Ze worden ook gebruikt als veevoer. De scheuten van de watercaltrop zijn ook rijk aan voedingswaarde en vergeleken met hooi van hoge kwaliteit. In het verleden werd van deze plant ook meel gemaakt. Bovendien speelt het verschillende rollen in de Ayurveda en Aziatische kruidengeneeskunde vanwege de vele geneeskrachtige eigenschappen.


Limnophila aromatica is een van de planten die ooit in uw keuken aanwezig kan zijn. Nadat het waterdeel is vrijgegeven en het bloeit, kan het worden gegeten. Het wordt in de Vietnamese keuken gebruikt onder de naam ngò om, en wordt gekenmerkt door de aroma's van komijn en citroen. De gehakte rauwe bladeren worden toegevoegd aan canh chua, een traditionele Vietnamese vissoep met tamarinde. Vanwege zijn esthetische waarde wordt het ook gebruikt om gerechten te versieren.

In het spoor van eetbare onderwaterplanten kwam ik de term "vitamine X" tegen. Deze mysterieuze bijnaam is gegeven aan:cantella asiatica. Deze plant wordt al eeuwenlang voornamelijk in de Aziatische keuken gebruikt. In Sri Lanka worden de bladeren net als groenten gegeten. In China worden verse bladeren echter beschouwd als het elixer van een lang leven. Er is een legende dat een Chinese kruidendokter dankzij haar 256 jaar heeft geleefd, met als resultaat 24 vrouwen. Blijkbaar was de laatste onder de indruk van zijn seksuele vermogens;) Er werd bevestigd dat de cellen van de plant een alkaloïde bevatten met verjongende eigenschappen, het heeft een groot effect op het zenuwstelsel en de hormonale klieren. Deze alkaloïde werd "vitamine X" genoemd. De plant ondersteunt ook het bijniersysteem en vergemakkelijkt tegelijkertijd de reiniging van het lichaam van gifstoffen. Onthoud dat onder het geslacht Hydrocotyle Slechtscantella asiatica heeft dergelijke eigenschappen. De overige soorten zijn niet zo bestudeerd. Ze worden echter vaak als kruiden gebruikt vanwege hun licht peperige smaak.

Een van de planten in onze aquaria wordt ook daarbuiten veel gebruikt - het is waterhysop (Bacopa Monnieri). Deze plant wordt vaak gebruikt in de Indiase geneeskunde om zweren, indigestie en andere spijsverteringsproblemen te behandelen. Het is bewezen dat het de cognitie en het geheugen verbetert. Vroeger gebruikt als een vorm van anticonceptie, omdat het de vruchtbaarheid van mannen vermindert terwijl het libido constant blijft. Een interessant feit is dat zijn zus - bacopa caroliniana - experimenteel werd gemodificeerd door gouden nanodeeltjes onder de bladeren te injecteren. Dit veranderde de lichtgevende eigenschappen van de plantencellen, die rood beginnen te gloeien. Taiwanese wetenschappers zijn van mening dat het optimaliseren van dit fenomeen een stap is in de richting van biologische straatverlichting. Als het licht uitgaat, betekent dit dat de tuinman een betere baan heeft gevonden;)


Een andere plant is de lotus - meer bepaald de waterlelie, die vaker wordt aangetroffen in huisaquaria. Van sommige soorten worden tincturen gemaakt met een kalmerend-hypnotisch effect. Een van de eigenschappen van waterlelies is de verlichting van ontstekingen en leveraandoeningen. Hun consumptie moet echter niet worden overdreven, omdat ze alkaloïden bevatten die verantwoordelijk zijn voor het werk van het hart en die de hersenschors beïnvloeden. In Azië worden ze voorgekookt gegeten, terwijl de Egyptenaren er thee van dronken en er kruiden van maakten. Sommige waterlelies zijn verdovend, sommige laten de enkels zwellen en sommige hebben de eigenschappen van een moderne viagra. Daarom wordt het gebruik ervan alleen aanbevolen aan ervaren kwekers.


Zoals je kunt zien, zijn onze planten niet alleen decoraties van onderwaterwerelden, maar ook een schat aan voedingsstoffen die mensenlevens hebben gered in tijden van honger. Tot op heden worden verschillende onderwaterplanten gebruikt in de geneeskunde en hun positieve effecten zijn wetenschappelijk bewezen. Houd er echter rekening mee dat het gebruik van hun goederen uitgebreide kennis op dit gebied vereist, omdat verschillende soorten het menselijk lichaam op verschillende manieren kunnen beïnvloeden.