Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

sluierstaart vis

Gasbellenziekte

Vishouder zijn betekent dat we af en toe te kampen hebben met verschillende visziekten die worden veroorzaakt door het binnenbrengen van zieke vissen of planten in het aquarium of door ongunstige omgevingsfactoren. Het is goed om te lezen over eventuele visziekten die in uw beplante aquarium kunnen voorkomen als ze zich daadwerkelijk ontwikkelen. Vandaag gaan we u kennis laten maken met gasbellenziekte die wordt veroorzaakt door omgevingsomstandigheden.

Bronnen van de ziekte en factoren die bijdragen aan het optreden ervan

Gasbellenziekte komt het meest voor in sterk verlichte aquaria tijdens algenbloei. De reden is zuurstofverzadiging gedurende de dag, die de optimale waarde tot vier keer kan overschrijden, gevolgd door een snelle afname van het gehalte 's nachts. Een tijdelijke verzadiging van water met zuurstof zorgt ervoor dat het bloed van de vissen verzadigd raakt met dit gas. Naarmate de druk gelijk wordt tussen het water en de lucht, wordt de druk van dit gas gelijk tussen het bloed van de vis en het water dat door zijn kieuwen stroomt. Tijdens dit proces sluiten gasbellen de bloedvaten van de vissen en leiden tot ischemie van sommige organen, wat kan leiden tot necrose. Gasbellenziekte kan ook optreden wanneer de vissen worden vrijgelaten in een aquarium met stilstaand water dat rechtstreeks uit de watertoevoer komt. Soms komt het ook voor bij vissen die vers uit andere tanks zijn gehaald of onder ongeschikte omstandigheden worden vervoerd.

Een andere factor die hiertoe kan leiden, is het transport van vissen in kunstmatig geoxygeneerde plastic zakken. De resulterende toename van de gasdruk veroorzaakt een toename van de druk in de bloedsomloop van de vissen en de vorming van bellen die verstoppingen in de bloedvaten kunnen veroorzaken.

Symptomen

In het eerste stadium van de ziekte zwemmen de vissen rusteloos net onder het wateroppervlak, ze zijn duidelijk rusteloos en erg schichtig. Soms gaat het gepaard met trillen van de vinnen. Ze worden na een tijdje lusteloos. Als gas zich ophoopt in de zwemblaas of het spijsverteringskanaal, worden de vissen opgeblazen en naar de oppervlakte gebracht. Bij grote vissen zie je vrij gemakkelijk kleine gasbelletjes in de bloedvaten van de vinnen en kieuwen. In sommige gevallen kunnen ook troebele ogen of rafelige vinnen worden waargenomen.

Behandeling

Nadat u symptomen van gasbellenziekte hebt opgemerkt, moet u de vis zo snel mogelijk overbrengen naar de tank met de optimale zuurstofconcentratie, die 10-15 mg / l is. Als dit niet mogelijk is, verminder dan het aantal planten in het aquarium en pas een sterke waterbeluchting toe met blokjes met grove poriën (grote bellen). Ook is het goed om de intense verlichting te beperken. Het hoofdaquarium moet worden overgelaten om de druk tussen de atmosferische lucht en de verzadigde gassen in het water gelijk te maken. Binnen een paar dagen zouden alle symptomen van gasziekte bij onze patiënten moeten verdwijnen, tenzij de veranderingen in het lichaam te ver gevorderd zijn (bijv. schade aan de kieuwen). Dan euthanaseren we zulke mensen. Na deze periode kunnen we de vissen terugbrengen naar het hoofdaquarium en geschikte vitaminepreparaten en waterbehandelingsmiddelen gebruiken om hun immuunsysteem te versterken

het voorkomen

Preventie van bellengasziekte is het beheersen van de hoeveelheid zuurstof in het water. Een ervaren aquariaan hoeft alleen maar vissen en water te observeren, maar er zijn ook geschikte tests beschikbaar in de aquariumhandel. De juiste locatie van het aquarium is ook belangrijk. Het mag niet in de buurt van een raam of op een plaats met direct zonlicht worden geplaatst. U moet ook het principe volgen om het water alleen met stilstaand water bij te vullen en regelmatig te beluchten. Vermijd bovendien plotselinge veranderingen in de watertemperatuur.

Samengevat

Als uw aquariumvissen rusteloos in de buurt van het wateroppervlak zwemmen, moet u er rekening mee houden dat dit het symptoom kan zijn van een gasbelziekte. Helaas is het herkennen van visziekten geen gemakkelijke taak, omdat veel van hen in het begin zeer vergelijkbare symptomen hebben. Daarom is educatie en veel lezen belangrijk omdat de herkenning dan makkelijker kan.