Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contacteer ons nu

rijstveld rivier

Het Aziatische biotoopaquarium

We zijn er zeker van dat onder CO2Kunstgemeenschap er zijn veel mensen gefascineerd door biotoopaquaria. En daar is niets vreemds aan, want het creëren van een indrukwekkend en goed functionerend biotoopaquarium is geen gemakkelijke opgave. De meest populaire biotopen zijn de Zuid-Afrikaanse merenbiotoop en natuurlijk de zwarte waterbiotoop van Zuid-Amerika, hoewel recentelijk het opzetten van het biotoopaquarium in Aziatische stijl aan populariteit wint, in het bijzonder als gevolg van de onderwaterwereld van Zuidoost-Azië. Laten we eens kijken welke planten, fauna en inrichting we nodig hebben om de natuurlijke habitat op de beste manier na te bootsen.

Door de breedtegraad van meer dan 8,000 kilometer kent Azië allerlei soorten klimaatzones. Door het ontbreken van de invloed van de oceaan aan de westkant en de isolatie van bergketens, heeft het grootste deel van het continent een landklimaat met weinig regenval en een groot temperatuurverschil, en alleen de oostelijke en zuidelijke delen worden beïnvloed door de zee.

De klimatologische diversiteit van Azië betekent dat de meeste plantensystemen die op aarde bestaan, te vinden zijn op het Aziatische continent.

Landreliëf is de belangrijkste factor in het waternetwerk van Azië, dat stralend is en de stroomgebieden van alle vier de oceanen bedekt. Azië heeft ook het grootste niet-afvoerende gebied op aarde.

Echter, gericht op aquascaping en niet te veel afwijkend van het onderwerp van het creëren van een Aziatische biotoop in een aquarium, zullen we de soorten zoetwaterreservoirs op het Aziatische continent introduceren en vervolgens voorstellen welke planten en dieren geschikt zijn voor de geselecteerde biotoop.

 

RIVERS

In afzonderlijke regio's is er een grote diversificatie van de waterstroom in rivieren als gevolg van een ongelijke verdeling van de regenval. Rivieren met een stroomgebied in het moessonklimaatgebied verschillen fundamenteel van de rivieren in Noord-Azië die tot het stroomgebied van de Noordelijke IJszee behoren. Er zijn vier soorten Aziatische rivieren:

- Siberische rivieren

Ze worden vertegenwoordigd door de Ob en Yenisei, met het hele jaar door hoge waterstanden. In hun bovenste gedeelten zijn dit typisch bergrivieren met een snelle stroming en helder water. Nadat ze op de vlakten zijn uitgekomen, stromen de rivieren rustiger en hebben ze brede kanalen. In de winter bevriezen ze gedeeltelijk of volledig. Snelle stroming en lage temperatuur voorkomen de vestiging en groei van waterplanten en vrijlevende ongewervelde dieren. Algen vind je onderaan. Siberische rivieren zijn rijk aan vis. De meest populaire vissen die in Siberische rivieren leven zijn steuren, snoek en forel.

- Moesson rivieren

Ze worden vertegenwoordigd door rivieren zoals de Ganges, Indus, Mekong met een groot verschil in waterstanden. Deze rivieren ontspringen in de buurt van Tibet, van waaruit ze naar de Indische of Stille Oceaan stromen. In de bovenloop zijn het bergrivieren, in de benedenloop verspreiden ze zich wijd en voeren ze grote hoeveelheden slib mee. Ze overstromen vaak tijdens de zomermoessons. Moessonrivieren zijn zeer heterogeen in termen van het ecosysteem. Stroomopwaarts nemen ze de vorm aan van een snelle stroom met helder, ijskoud water, dat verandert in een troebele poel aan de monding met een temperatuur die typisch is voor tropische wateren. Daarom kan men niet over één moessonbiotoop schrijven, omdat naarmate rivieren de oceanen instromen, de fysische en chemische omstandigheden veranderen, en dus ook de fauna en flora. In biotoopaquaria, de meest voorkomende weergave van drie ecosystemen die worden aangetroffen in moessonrivieren: bergstroom, rivier in Zuidoost-Azië en binnenwateren van rivieren in India. In de moessonrivieren worden vissen vertegenwoordigd door talrijke soorten van de families van karpers en meervallen, zoals kleine Aziatische meervallen.

- Mediterrane rivieren

Ze zijn te vinden in Klein-Azië, zoals Kyzyl en Ihrmak. Tijdens het regenseizoen, dat in de winter plaatsvindt, treden hier hoge waterstanden op. In de zomer zijn de niveaus erg laag en sommige drogen zelfs tijdelijk op.

-De rivieren van het afwateringsgebied

De rivieren van het afwateringsgebied, die vaak geen vaste bedding hebben. Deze rivieren ontspringen in de bergen van Centraal-Azië en monden uit in meren of verdwijnen in woestijnen. Een voorbeeld is de rivier de Tarym. De biotopen van deze rivieren zijn relatief weinig bestudeerd en door hun veranderende ligging moeilijk eenduidig ​​te definiëren.

 

Bovenstaande indeling geeft geen volledig beeld van de diversiteit van aquatische ecosystemen in Azië, omdat er in hetzelfde gebied, in rivieren van vergelijkbare aard, verschillende fysische en chemische omstandigheden van het water kunnen zijn, wat zal resulteren in het optreden van verschillende flora en fauna. Daarom is het bij het inrichten van een biotoopaquarium belangrijk om de na te bootsen natuurlijke omgevingen zo nauwkeurig mogelijk te definiëren.

 

De meest populaire Aziatische rivierbiotopen in aquariumhobby

Bergbeek biotoop

Berg rivier

Een natuurlijke biotoop die wordt gekenmerkt door een ascetisch decor, hoge transparantie en een sterke waterstroom, dus het filtersysteem moet effectief zijn. De bergstroom kan de bovenloop van alle rivieren in Azië vertegenwoordigen.

Arrangement

De grond moet bestaan ​​uit stenen met gladde randen en grof grind, eventueel met op sommige plaatsen zand. Natuurlijk ogende stukken hout mogen als decoratie worden gebruikt, maar dit is niet noodzakelijk. Dieren moeten voldoende ruimte hebben om te zwemmen.

De waterwaarden

De gemiddelde watercondities moeten pH 7-7.5 zijn, gemiddelde hardheid en temperatuur van 18 tot 22 graden Celsius.

Plants

De vegetatie is ook slecht, omdat de hele flora groene algen zou moeten zijn, of je kunt het arrangement aanvullen met enkele stekken van Vallisneria of mos met kleine bladeren.

Vis

Vissoorten die geschikt zijn voor deze biotoop zijn onder andere de zebravis, roze weerhaak, kardinalen of Siamese algeneter.

Verlichting

Verlichting is een kwestie van uw keuze - de bergbeek ziet er goed uit zowel bij daglicht als kunstlicht, en door het gebrek aan planten hoeft er geen rekening te worden gehouden met hun eisen.

Zuidoost-Azië Rivierbiotoop

Een biotoop typisch voor de middenloop van rivieren zoals de Mekong.

Mekong

Arrangement

Het substraat moet grind en rivierzand zijn. Stukken hout, wortels en kiezels kunnen in het arrangement worden gebruikt. Het aquarium moet vrij dicht beplant zijn.

Waterwaarden

Voor de South Ease Asia Biotoop gelden de volgende voorwaarden Ph 6-6.5, zacht of zeer zacht water, temperatuur van 20 tot 25 graden Celsius.

Flora

Wat betreft dichte vegetatie, de keuze is vrij groot. Vrijwel alle Eleocharis sp., Cryptocoryne sp. geschikt zijn, kunt u ook een risico nemen met waterui.

Vis

Vee kan modderkruipers, weerhaken, zebravissen, een groep rasbora, wandelende meervallen zijn

Verlichting

Verschillende verlichting die lichtvlekken en schaduwen creëert in het aquarium ziet er goed uit.

Stukken hout, wortels en kiezels kunnen in het arrangement worden gebruikt. Het aquarium moet vrij stevig worden beplant.

 

Een zonnige baai / stroomgebied in India

Baai in India

Een voorbeeld van een ecosysteem is de binnenwateren van de Ganges en de Indus.

Arrangement

Het substraat moet rivierzand en grind zijn. Stenen, stenen, wortels en stukken hout kunnen in het arrangement worden gebruikt. De baaien zijn ook plekken waar veel bladeren en takken worden verzameld. Houd bij het kiezen van rotsen en stenen rekening met wat hun bron en voorbereiding is, omdat sommige van hen invloed kunnen hebben op de waterchemietry.

Waterwaarden

Waterparameters zijn Ph 7.0 tot 7.5, zacht of middelhard water, temperatuur van 21 tot 26 graden Celsius. U dient voor een zwakke waterstroom te zorgen.

Plants

Gewenste vegetatie zijn planten van het geslacht Rotala en Aponogeten.

Vis

Om de natuurlijke habitat van de zonnige baai in India te weerspiegelen, kunt u roze weerhaken, zebravissen, rasbora's of modderkruipers introduceren

Verlichting

Het is belangrijk dat het aquarium echt "zonnig" is, dat wil zeggen sterk verlicht.

 

MEREN EN STAANDE WATEREN

Azië is ook het land van vele meren. De grootste daarvan is de Kaspische Zee - een waterreservoir zonder afvoer met een zeer hoog zoutgehalte. Een interessant feit is het Balkhash-meer, een reservoir zonder afvoer in Kazachstan, met zout water in het oostelijke deel en zoet water in het westelijke deel. Het grootste getijdenmeer in Azië is Baikal - het diepste meer ter wereld. Het karakteristieke kenmerk is helder water, waardoor de bodem zelfs op een diepte van enkele tientallen meters te zien is. De temperatuur van het water van het Baikalmeer is gemiddeld 4 graden Celsius. De vegetatie van het Baikalmeer is slecht vanwege de lage temperaturen en de hoge waterhardheid, maar het heeft een zeer rijke fauna, waaronder endemische vissoorten zoals omul of Baikal-olievissen.

Kunstmatige waterreservoirs die worden gebruikt om rijstvelden te irrigeren, zijn typerend voor het sterk veranderde Chinese landschap. Deze reservoirs, en de kanalen die ze irrigeren, zijn een van de meest gereconstrueerde ecosystemen. Dit zijn ondiepe vijvers met periodiek troebel water, slecht geoxygeneerd en sterk verwarmd. De vegetatie wordt gedomineerd door verschillende soorten limnophilia en vissen. De belangrijkste bewoners van de reservoirs zijn labyrintvissen en er worden ook vaak verschillende soorten rasbora's en weerhaken gevonden.

Het zuidelijke deel van Azië, vooral het Maleisische schiereiland en de eilanden van de Maleisische archipel, zijn vanwege de hoge regenval rijk aan moerasgebieden en plassen verborgen in tropische bossen. Het water in deze reservoirs is troebel, slecht geoxygeneerd en bereikt in extreme gevallen een temperatuur tot 40 graden Celsius. Deze regio's zijn de thuisbasis van vele onderwater- en amfibische planten, waaronder talrijke beeldachtige vertegenwoordigers. Van onderwaterplanten vind je limnophila en eleocharis. In de stuwmeren met onbegroeide oppervlakten leven rasbora's, zebravissen en karpers. In overwoekerde vijvers en moerassen - voornamelijk labyrintvissen.

Hobbyisten recreëren meestal de biotopen van de volgende vormen in hun aquaria:

Zwarte wateren van Zuidoost-Azië

backwaters

Het aquarium moet het vijverecosysteem weerspiegelen dat zich tussen regenwouden bevindt. Het wordt gekenmerkt door zeer weinig of geen waterstroom en zuinige verlichting.

Arrangement

Het substraat moet materialen zijn met een zure basis: turf of klei. Gebruik voor het arrangement veenwortels, die een schilderachtige wirwar moeten vormen met tal van schuilplaatsen. Geprepareerde, droge bladeren of stukken hout zijn ook geschikt voor deze opstelling.

Waterwaarden

De waterwaarden zijn pH 5.5-6.0, zacht water, temperatuur 26 tot 29 graden Celsius.

Plants

Planten van het geslacht Eleocharis, Cryptocoryna, Limnophila zullen een goede keuze zijn en het aquarium moet vrij dicht beplant zijn.

Vis

De vissoorten die u in de Aziatische biotooptank kunt introduceren zijn bijvoorbeeld Siamese kempvissen, vele soorten van de karperfamilie, modderkruipers, goerami's of harlekijnrasbora die houden van vochtige zuren opgelost door de veenwortels.

Verlichting

Gedimde verlichting, die de mysterieuze sfeer waarin het aquarium wordt bewaard, benadrukt. Spotverlichting werkt erg goed.

Rijstvelden

Rijstvelden

Biotoop van kunstmatige irrigatiewaterreservoirs in China. In de natuur zijn dit ondiepe vijvers of moerasformaties met periodiek hoge troebelheid en hoge temperaturen.

Arrangement

Het substraat moet rivierzand en grind zijn. Als arrangement dienen voornamelijk planten gebruikt te worden, ook drijvend en groeiend boven het wateroppervlak, die echter niet het gehele wateroppervlak mogen bedekken.

Waterwaarden

Waterwaarden: pH 6.5 tot 6.9, zacht water, temperatuur van 25 tot 29 graden Celsius.

Plants

Plantensoort voor deze biotoop is geen rijst maar planten uit het geslacht limnophila, vallisneria, hygrophila. Voor risicovolle aquascapersa is barclaya longifolia een goed idee.

Vis

Labyrintvissen, gourami, guppy's en weerhaken kunnen worden gebruikt.

Verlichting

Gemiddelde intensiteit.

Samengevat

Zoals je kunt zien, zijn er een paar soorten van de Aziatische biotoop die je in je huisaquarium kunt opzetten en je in India kunt voelen tijdens een prachtige zonsondergang of zoals in Japan tijdens het wandelen langs de bovenste delen van de Aziatische rivieren. We houden de vingers voor je om de prachtige illusie genaamd aquascape te creëren en hopen dat je de effecten met ons wilt delen!