Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

Een Mossarium opzetten?

Het opzetten van een tank die voornamelijk mos bevat, omvat verschillende werkfasen en veel geduld. Waar het om gaat, is een interessant idee en de juiste benadering van elke soort mos, als je er meerdere tegelijk kiest. Dit is tenslotte geen onmogelijke taak, zelfs niet voor een beginner. Het is voldoende om stap voor stap alles in het aquarium te regelen, voor een goede verlichting en temperatuur binnen te zorgen, en na een paar weken zullen er rotsen en kleinere stenen in het aquarium groeien uit het mos. Het is natuurlijk gemakkelijker om te schrijven dan om te doen, maar met deze korte instructie zult u hopelijk het hele proces in een oogwenk doorlopen.


Wat is het resultaat van het opzetten van zo'n aquarium? Allereerst grote voldoening, maar ook een mooie decoratie in huis. Een levend aquatisch ecosysteem dat eigenlijk elke dag 24 uur per dag "ademt", is iets buitengewoons. Het valt niet te ontkennen dat dit de eerste stap naar aquascaping is, hoewel het niet de laatste hoeft te zijn. Vaak besluiten liefhebbers van aquariumdecoratie om meer mossen te ontwikkelen. Waarom gebeurt dit? Omdat zo'n mosrijk aquarium iets is dat eindeloos kan worden gemaakt, en als je deze decoratie na een tijdje gaat vervelen, kun je het demonteren en opnieuw rangschikken met extra mos van een andere soort, nieuwe rotsen en een verscheidenheid aan substraten.


Opzetten


We beginnen met het opschrijven van de meest noodzakelijke dingen om zo'n aquarium in te richten. Zoals je misschien al geraden hebt, zijn mos, wortels en zand alleen niet genoeg. Je hebt veel andere elementen en zelfs gespecialiseerde apparaten nodig die in traditionele aquaria worden gebruikt. Hieronder vindt u een complete lijst met de benodigde dingen om uw eerste mossarium te maken.


-Aquarium - een essentieel element, maar er is een dilemma welke optie te kiezen. De grootte maakt hier niet zoveel uit, totdat je besluit er vis of garnalen in te doen.

-Lamp, filter en verwarming - de basisuitrusting van elk aquarium. De lamp en de verwarming helpen de vegetatie goed te groeien en het filter zuivert het water van alle onzuiverheden en micro-organismen. Ze bieden optimale voorwaarden voor ontwikkeling.

- Stenen, mos, skeletwortels - Verantwoordelijk voor de inrichting van het aquarium waarin uw mos het belangrijkst zal zijn. Lees meer over de verschillende soorten verderop in onze blog. 

-Snelle uithardingsmortel - Noodzakelijk om voor de hand liggende redenen. Als je een mossarium wilt maken, heb je stenen en wortels nodig waar je het mos aan vastmaakt. Trouwens, een passende rotssamenstelling brengt altijd een interessante sfeer in het aquarium.

- Vislijn of draad - Gebruik het om het mos aan de skeletwortels te bevestigen, die direct op de rotsen zullen zijn. Dit is de beste manier om mos te combineren met rotsen. Tijdens de groei zal het vanzelf aan de stenen gaan "plakken".


In het begin heb je ook een goed idee en veel geduld nodig. Het kan de moeite waard zijn om alles droog neer te leggen. Door van tevoren uw lay-out (inclusief het mos) buiten het aquarium te maken, kunt u zien wat het beste werkt voordat u het in het aquarium plaatst, waar het moeilijk kan zijn om kleine wijzigingen aan te brengen. Als u eenmaal tevreden bent met de plaatsing van alles, kunt u het eenvoudig opnieuw in uw aquarium maken. Vergeet niet om geduldig te zijn. Je zult een paar weken moeten wachten voordat je nieuwe creatie vorm krijgt.


Mos - waarom is het de moeite waard om te kiezen?

In een gewoon aquarium is het niet alleen een interessante decoratie, maar ook een schuilplaats voor vissen. Veel soorten houden ervan zich erin te verstoppen, en sommige paaien erin. Deze tekst gaat echter over het opzetten van een aquarium vol mos, dus we zullen ons vooral concentreren op de esthetische eigenschappen van aquariummos en zijn soorten.


Er zijn veel soorten mos op de markt die goed werken in aquaria. Ze verschillen voornamelijk qua uiterlijk en de manier van verzorgen, die voor en na de aankoop moet worden onthouden. Speciaalzaken bieden mos apart en in kant-en-klare composities tot uw beschikking. Voor het mossarium raden we de afzonderlijk voorgestelde variant aan, omdat u later gemakkelijker de volledige afwerking kunt zien.

Mossoorten geschikt voor uw aquarium


-Chinees mos (Vesiculaire sp.) - een nieuwe soort die aan populariteit wint vanwege zijn minimalistische stijl en karakter. Het uiterlijk lijkt op kleine terpen die subtiel bedekt zijn met bladeren. Deze zijn klein, en dus - ze zijn gemakkelijk te verzorgen. Het is ongetwijfeld een goede keuze voor beginners, maar houd er rekening mee dat vissen er waarschijnlijk geen beschutting in vinden.

-Singapore mos (Vesicularia dubyana) - zoals de naam al doet vermoeden, komt uit Azië. U vindt het echter in dierenwinkels over de hele wereld. Het is gemakkelijk te kweken, daarom wordt het aanbevolen aan alle beginnende aquarianen. Belangrijk is dat hij niet veel licht nodig heeft. Te veel verlichting kan leiden tot snellere algengroei. Dit mos wordt aanbevolen voor zowel beplante als visaquaria. Door de grote bladeren kan de vis zich verstoppen en paaien.

-Kerstmos (vesicularia montagnei) - een zeer effectief mos dat lijkt op een kerstboom (vandaar de naam). Het is gemakkelijk te onderhouden en te verzorgen, en met regelmatige bemesting en voldoende verlichting groeit het snel en efficiënt.

- Huilend mos(Vesicularia ferriei) - komt uit Zuid-Amerika. Zijn kleur en vorm lijken op een treurwilg, wat ook weer terug te zien is in zijn naam. Deze soort heeft een gemiddelde lichtintensiteit, kooldioxidebemesting en regelmatig snoeien van twijgen nodig.


Benadrukt moet worden dat aquariummos over het algemeen een niet veeleisende plant is. Het is voldoende om je aan een paar strikte regels te houden en het mos zal zonder problemen groeien. Het aquarium moet uit de buurt van het raam worden geplaatst, zodat u volledige controle heeft over het zonlicht. Vergeet niet om regelmatig te bemesten, let op het feit dat sommige soorten worden bemest met kooldioxide en andere met gespecialiseerde meststoffen. Trim het mos zo veel mogelijk, zo geef je het niet alleen de juiste vorm, maar tast je ook de dichtheid van het blad aan. Het is de moeite waard om van tijd tot tijd algeneters en garnalen in uw mossarium te introduceren - ze zullen het mos van alle onzuiverheden reinigen.


Stap voor stap een mosaquarium inrichten?

Het is eenvoudig, begin met hardscape, dat wil zeggen, stenen rangschikken met behulp van elke techniek. Laat het stabiel zijn en met een idee. Gebruik een snelhardende mortel voor hogere rotsen. Wanneer u de hardscape rangschikt, voegt u een substraat toe, zoals zand. De volgende stap is om de skeletwortels op de stenen te lijmen. Deze kleine stengels zullen dienen als stabilisator voor de planten. Het mos hecht zich gemakkelijk aan de twijgen, al zal dit wel even duren. Gebruik in eerste instantie een vislijn of een zelfoplossende draad om het mos aan de wortels te bevestigen. Nadat de planten zijn gebonden, is het enige dat overblijft om het substraat te sproeien met een sproeier en water over het mossarium te gieten. Vergeet natuurlijk niet al je apparatuur aan te sluiten. Aan het einde moet je geduld hebben en wachten op de resultaten van je werk. Al na twee of drie weken merk je het verschil in de grootte van het mos. Na ongeveer zes weken tot twee maanden zullen de veranderingen echt zichtbaar zijn en je zeker doen glimlachen. We raden je aan om een ​​mossarium te maken volgens de beschreven regels. We willen echter dat u zelf beslist over de plaatsing van de stenen en het mos zelf. Creativiteit telt immers in de hele constructie! We zijn er van overtuigd dat je er mee om zult gaan, het is niet moeilijk, evenals de verzorging van het mossarium zelf.

Mos is meer dan mosballen