Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contacteer ons nu

Voorbeeld van troebel aquariumwater. Foto: ORKI, Plantedtank.net

Een troebel aquarium opruimen?

Vissen houden is een populaire hobby en een gezond beplant aquarium gevuld met prachtige vissoorten kan elke ruimte transformeren. Genieten van de natuur in je eigen huis via een aquarium heeft veel voordelen. De meeste aquariumbezitters zeggen echter dat het behouden van een optimale waterkwaliteit in een aquarium lastig kan zijn, vooral in een nieuw opgezet aquarium. In dit artikel willen we begrijpen wat troebel aquariumwater precies veroorzaakt en wat we kunnen doen om troebel water voorgoed te herstellen.

Aquariumwater

Aquaria zijn micro-ecosystemen, de thuisbasis van veel verschillende levende organismen die naast elkaar bestaan. Het vinden van een balans is de sleutel tot een gelukkig en gezond aquarium met veel levende wezens. Onder het vee in uw aquarium leven bijvoorbeeld miljoenen bacteriën - sommige goed en sommige slecht.

Uw aquariumbewoners, zoals garnalen, vissen en slakken, moeten zuurstof inademen die in de waterkolom is opgelost. Terwijl ze dit doen, zijn ze helaas ook, Om deze reden is de waterkwaliteit essentieel. Troebel water is een duidelijke indicatie van een probleem met uw waterkwaliteit. Om nog maar te zwijgen over de vieze geur.

Waardoor wordt uw aquarium precies troebel? 

Als vishouders mogen we niet vergeten dat we ook waterhouders zijn. Het belang van het altijd in stand houden van een gezonde kolonie nitrificerende bacteriën kan niet genoeg benadrukt worden. Een gezonde kolonie helpt algen en protozoa te bestrijden door ongewenste nitraten en andere afvalproducten die in het aquarium worden geproduceerd, te consumeren. Als er niet genoeg goede bacteriën aanwezig zijn, kunnen de afvalstoffen die vissen produceren niet efficiënt worden afgebroken en ontstaat er een bacteriebloei. We kunnen dit zien gebeuren in de vorm van wit troebel water.

Onvolwassen tank

Troebel water in een nieuw ingesteld aquarium kan erop wijzen dat het aquarium nog niet de optimale leefomstandigheden voor de vissen heeft bereikt. Met andere woorden, de stikstofkringloop is nog niet voltooid. Als dit het geval is, is geduld een schone zaak. Wacht een paar dagen en de nuttige bacteriën zullen arriveren. Vermijd drastische waterverversingen die het proces vertragen. Goede bacteriën zorgen voor een evenwichtig ecosysteem. Fietsen naar een aquarium duurt natuurlijk zo'n vier weken. Troebel water in een nieuw aquarium wordt meestal veroorzaakt door te veel afval en te weinig bacteriën. In onze BLOG leer je over ammoniak, nitrieten, nuttige bacteriën en het aquariumecosysteem!

Enthousiaste waterwissels

Ook na de waterverversing kan troebel aquariumwater verschijnen. Door dit te vaak uit te voeren en de filtermedia te steriliseren, wordt het evenwicht verstoord en wordt de ontwikkeling van nuttige bacteriën aangetast. Dit belemmert het vermogen van het aquarium om op natuurlijke wijze afvalstoffen te verwerken. Deze situatie biedt de ideale omgeving voor protozoa.

Ontoereikende versieringen

Met name hout dat slecht geprepareerd of te vers is. Ook kunnen kunstmatige versieringen waarop vuil zich ophoopt ervoor zorgen dat het water troebel wordt. Lees meer over het kiezen van de juiste decoraties voor uw aquarium in onze recente blog!

Slecht geselecteerd substraat

Het gebruik van een onjuist substraat kan de plaats zijn van rottingsprocessen. Dan wordt het tankwater donkerder, theeachtig.

De vissen te veel voeren

Te vaak of in te veel hoeveelheden dieren voeren. Het niet opgegeten voedsel moet als visafval worden behandeld. Overtollig afval in een aquarium kan maar één ding betekenen: slechte waterkwaliteit. Daarom raden we ten zeerste aan om de frequentie en hoeveelheid voedsel die u uw vissen geeft te verminderen. 

Overtollig voedsel en visafval

Vervuiling in het aquarium zal troebel water veroorzaken. Bovendien draagt ​​een verwaarloosd substraat met een ophoping van detritus direct bij aan de productie van troebel water.

Andere redenen

Andere redenen zijn de volgende:

-Slechte waterverversingsroutine.

-Onvoldoende filtratie. Onvoldoende stroming of ineffectieve filtermedia.

Los het probleem van troebel water in uw aquarium op met enkele eenvoudige veranderingen. 

Voeg vissen toe aan het nieuwe aquarium.

Het toevoegen van vissen kan helpen om de bestaande bacteriekolonie te ontwikkelen en hun effectiviteit te vergroten bij het verwerken van de bacteriën die het troebele water veroorzaken. Zoals eerder vermeld, laat 4 weken verstrijken als u uw aquarium op natuurlijke wijze ronddraait voordat u vee toevoegt.

Regelmatige waterverversing is essentieel om een ​​aquarium gezond te houden

Water verversen

Een gevestigd aquarium moet wekelijks of tweewekelijks een waterverversing van 20 tot 40% uitvoeren. Leer hoe u efficiënte regelmatige waterverversingen van het aquariumwater kunt uitvoeren met onze BLOG!

Aquariumfilter 

Uw aquariumfilter moet worden gekozen op basis van de grootte van het aquarium. Gebruik bij het reinigen van het filter zelf alleen tankwater om de filtermedia te reinigen. Al het andere zal de goede vitale bacteriën die in het poreuze oppervlak leven vernietigen. Om een ​​effectief filter te zijn, moet het 24 uur werken en nooit worden uitgeschakeld. Overweeg om ter ondersteuning van het filterwerk enkele soorten van de schoonmaakploeg te introduceren. Otos, Amano-garnalen of Black molly zijn uitstekend geschikt om dit werk te doen. Bovendien helpen ze je de algengroei tegen te gaan en hebben ze kristalhelder water.

Een klassieke grindreiniger op sifonbasis is perfect voor het onderhouden van een schone en gezonde ondergrond.Ondergrond reiniging

Denk eraan om de bodem te ontdoen van grind of grof zand bij het verversen van het water. Bij het gebruik van plantengrondsubstraten wordt voorzichtigheid betracht. Vervangen van fijn zand door groter korrelzand van 2-4 mm. Dit zorgt voor het ideale oppervlak voor meer nuttige bacteriën om te koloniseren. Het substraat mag niet ongeveer 5-7 cm diep worden. 

Voeden

Overtollig voedsel veroorzaakt troebel water in het aquarium. Een volwassen vis hoeft maar één of twee keer per dag gevoerd te worden. Zorg er altijd voor dat het eten binnen een paar minuten wordt gegeten. Verwijder daarna het overgebleven voedsel om ongewenste problemen te voorkomen.

Behoud van gezonde levende planten en schone hardscapes.

Hardscape-materialen zoals hout en steen moeten regelmatig worden gecontroleerd op eventuele aantasting. Dit geldt ook voor levende planten. Als bladeren blijven rotten, kunnen ze tot problemen leiden. Rotsen of stenen moeten worden gecontroleerd op ophoping van vuil op het oppervlak. Als het te lang blijft staan, waterchemistry kan worden beïnvloed.

Groen water in het aquarium

De waterkleur in de tank kan ook bruin of groen worden. Een troebel substraat zal bruinachtig water veroorzaken. Om het op te lossen, verwijdert u voorzichtig de bovenste laag van de ondergrond tijdens een waterverversing. De toepassing van filterwol in uw filter is hierbij nuttig.

Hoewel eencellige algen verantwoordelijk kunnen zijn voor groen water, kan troebel tankwater ook worden veroorzaakt door:

-Onjuiste verlichting. Te lang te sterk!

-Gebrek aan voldoende filtratie.

-Direct zonlicht gedurende de dag.

-onvoldoende slibverwijdering van de ondergrond,

- Onvoldoende waterverversingen

Algen kunnen, naast protozoa, voorkomen in een onvolgroeid aquarium met een tekort aan nitrificerende bacteriën. Naarmate het tankwater rijpt, is beluchting van cruciaal belang omdat de algen veel zuurstof opnemen. Minder over voor vee.`

 

Om het probleem van groen water in het aquarium te bestrijden, is het ook de moeite waard om het licht uit te doen of de verlichtingstijd te verkorten. Meestal is dit genoeg voor ongeveer drie dagen. Na deze tijd zou het probleem moeten verdwijnen. U moet ook de tank van het raam verwijderen en het tankwater verversen, waarbij u zorgt voor een efficiënte biologische filtratie. In het filter kunnen ook patronen worden gebruikt om zweefalgengroei te elimineren.

Voor groen, troebel water kunnen speciale preparaten voldoende zijn, waaronder een bijzonder krachtige skimmer. Bij zware bloei is het echter de moeite waard om een ​​ozongenerator te gebruiken. Bij afwezigheid kunt u een flinke dosis actieve kool gebruiken met een actieve waterstroom. Het water verlagen tot 79 graden Fahrenheit is ook een goed idee.

Troebel water wordt veroorzaakt door mechanische factoren.

Het treedt op wanneer kleine onopgeloste deeltjes in het tankwater te klein zijn om op de filterspons te blijven. Op zijn beurt maakt de constante beweging van het water het troebel. Meestal doet dit probleem zich voor in nieuwe aquaria waar bijvoorbeeld het nieuwe grind niet goed is gespoeld.

In dit geval kunt u al het tankwater vervangen, wat veel tijd kost. Daarom is het beter om een ​​bepaalde patroon van dichte wol in het filter te plaatsen. Het vangt zwevende deeltjes op. Je kunt het water ook gedeeltelijk verversen totdat het helder wordt.

Hoe troebel water in het aquarium te vermijden?

Breng nooit vissen in het aquarium voordat deze tijd hebben gehad om een ​​omvangrijke kolonie nuttige bacteriën te vestigen. Dit kan leiden tot problemen en zelfs de dood van uw nieuwe vissen. Bij vissen, Het water wordt troebel door de groei van aerobe bacteriën, waardoor de hoeveelheid zuurstof daalt. Zo ontnemen ze de vissen de kans om vrij te ademen als het water dichtslibt.

Watertesten met aquariumtests laten u weten waar u mee te maken heeft en wanneer u de vissen moet introduceren. Na het controleren van waterparameters zoals NH4 en NO2 is het mogelijk om te zien wanneer het filter is aangeraakt en wanneer u kunt beginnen met het toevoegen van vis.

Om erachter te komen of u te veel vissen in uw aquarium heeft, controleert u NO3. Zoveel als de test stikstofverbindingen laat zien, kun je zoveel vissen hebben.

 

In de meeste gevallen is het aquariumwater troebel vanwege natuurlijke oorzaken, dus het is het beste om ze op natuurlijke wijze te verwijderen. Het is ook de moeite waard om regelmatig water te verversen en de waterparameters te onderzoeken om uw vissen gelukkig en gezond te houden. Ze zullen je zeker belonen met een fantastische decoratie zoals een goed onderhouden aquarium.