Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

algen in het aquarium

Hoe algen in het aquarium te bestrijden?

De natuurlijke gang van zaken als je een aquarium hebt, is het uiterlijk en de algengroei. Deze situatie is onvermijdelijk en er zijn geen aquaria zonder algen. Het bewijst alleen maar dat uw aquarium gezond en uitgebalanceerd is.

Er ontstaat een bedreiging als je de algengroei niet onder controle hebt en algenbloei het hele aquariumwater bedekt. Maar er zijn enkele manieren om algengroei te voorkomen, en dat zullen we in dit artikel vaststellen.

algen in het aquarium

Welke factoren zijn verantwoordelijk voor algengroei?

Allereerst komen aquariumalgen om vele redenen voor. Sommige zijn niet zo duidelijk als je zou denken, dus het is verstandig om ze te kennen voordat je het aquarium opzet.

We kunnen enkele voorbeelden noemen:

 1. Overtollige voedingsstoffen, zowel macro- als micro-elementen, worden tijdens de bevruchting. Ze zijn meestal nodig om onze levende planten met succes te laten groeien, maar te veel voedingsstoffen kunnen er niet door worden opgenomen en er kan een algenprobleem optreden.

 2. Te veel licht in het aquarium - als je het aquarium bij het raam met direct zonlicht plaatst, zal er zeker een algenbloei optreden. Overmatig kunstaquariumlicht kan dezelfde gevolgen hebben.

 3. Gebrek aan regelmatige waterverversing. Als je het niet elke week doet, stijgen de nitraat- en fosfaatspiegels na verloop van tijd en zal het algengroei veroorzaken.

 4. Een zwak filter dat niet geschikt is voor de tankmaat.

 5. In aquaria met alleen vissen groeien meestal algen omdat aquariumplanten een natuurlijke competitie voor algen zijn. Levende planten hebben dezelfde voedingsstoffen nodig als algen. Het betekent dat er minder is voor de algen.

 6. Niet opgegeten visvoer, al het afval dat vissen produceren en rottende bladeren leiden tot stijgende stikstofniveaus - de belangrijkste verbinding van planten en algengroei.

Alle hierboven genoemde factoren, met verschillende intensiteiten, kunnen algengroei veroorzaken, dus het is aan te raden om vrijwel alles in de gaten te houden :)

Welke soorten algen zijn er?

Een paar soorten aquariumalgen kunnen voorkomen in zoetwateraquaria. Hier zijn enkele voorbeelden van:

 • Groene algen zijn nuttige algen als ze onder controle worden gehouden, en bijna elke tank zal het op een gegeven moment ervaren.

 • Blauwgroene algen, ook wel smeeralgen genoemd. Het zijn geen echte algen maar cyanobacteriën. Het verspreidt zich snel door een teveel aan nitraat en fosfaat in het water. Als je een goede waterkwaliteit houdt, heb je geen probleem met deze algen. Om blauwalgen te bestrijden, zijn enkele unieke behandelingen nodig. Erytromycine is behoorlijk effectief als het op de juiste manier wordt gebruikt.

 • Grind- of kiezelalgen, ook wel bruinalgen genoemd, zijn relatief ongevaarlijk en gemakkelijk te verwijderen. Het is gebruikelijk bij nieuwe tanks. Het verdwijnt vaak wanneer de tank rijpt.

 • Haaralgen worden zo genoemd omdat het aanvoelt als nat haar als je ze uit het aquarium haalt. Ze verschijnen in water met te veel voedingsstoffen, vooral ijzerrijke.

 • Zwarte baardalgen - zacht, glad en moeilijk te verwijderen. Deze algen zullen snel groeien in dichte plekken. Hier komt zijn naam vandaan. Het ziet eruit als een vlekkerige baard op planten, drijfhout en elk hard oppervlak in je aquarium. Ze verschijnen vanwege lage CO2 niveaus en inconsistent licht.

 • Groen water, oftewel algenbloei. Die microscopisch kleine algen veranderen de kleur van het water in groen. Omdat je ze niet handmatig kunt verwijderen, zijn het geduchte tegenstanders. In het geval van groen water zou een UV-sterilisator nuttig zijn.

groen water

Hoe algen in het aquarium te bestrijden en te voorkomen?

Er zijn enkele stappen en unieke behandelingen die u kunt ondernemen om algengroei onder controle te houden of gewoon om te voorkomen dat algen overgroeien.

Waterkwaliteit testen

Allereerst moet u de waterparameters regelmatig testen. Het is essentieel om de niveaus van chemische processen in uw aquarium te meten, met bijzondere aandacht voor de pH-waarden. Als je nu overweegt een testkit aan te schaffen, bezoek dan onze site en ontdek een drop-checker-methode waar je ook kunt koop het.

Efficiënte filtratie

Ten tweede, spaar geen geld op de filter media. Hoogwaardig filter is een van de beste manieren om algen uit onze tanks te verwijderen. Een filter van hoge kwaliteit kan ook een verschil maken in andere zaken, zoals het verwijderen van ander vuil, zodat deze aankoop zijn vruchten afwerpt.

Algeneters

Bovendien kun je de algen bij het avondeten serveren. Er zijn soorten algenetende vissen die graag uw probleem zullen verorberen. Er zijn veel soorten algenetende vissen, oa:

 • meest maanvissen

 • Siamese algeneters, ook wel siamese vliegende vos genoemd

 • Otocinclus meerval

Daarnaast zijn er ook andere algeneters. We kunnen verwijzen naar onze algenetende garnalen zoals ig Takashi Amano-garnalen of rode kersengarnalen.

Last but not least zijn er slakken zoals ig Ramshorn-slakken die perfecte algeneters zijn.

maanvissen

Licht

Het volgende is de plaatsing van onze beplante tanks of aquariums. Als algen te snel groeien, kan uw aquarium te veel licht opnemen. Try om het iets verder te plaatsen om direct zonlicht te vermijden. Als dat niet mogelijk is, kunt u uw raam afdekken met een gordijn of iets dergelijks. Overmatig licht is waarschijnlijk de belangrijkste reden voor algengroei, dus zoek de juiste plek.

Schoonmaak

Mechanisch verwijderen van de algen is ook een uitstekende optie om er vanaf te komen.

Maak eerst je planten schoon als de algen op bladeren en stengels groeien. Een oplossing van 5% bleekmiddel kan helpen de extra algen te vernietigen.

Gebruik daarnaast de algenwasser om ze van de aquariumwanden en andere decoraties te verwijderen. U kunt de algen verzamelen als u ze op een substraat ziet zitten of het substraat stofzuigen.

de tank schoonmaken

Water verversen

Vergeet niet regelmatig te presteren water verversen. Je moet niet al het water in één keer verversen. Chloor in kraanwater is schadelijk voor vissen. Je kunt niet alle verbindingen, zoals nitraat, verwijderen die zich in het aquariumwater ophopen, maar om die niveaus onder controle te houden, verdunnen we ze door waterverversing. Als dat niet het geval is, kunnen te hoge niveaus bijdragen aan algengroei.

Plants

Zoals eerder vermeld, nemen planten voedingsstoffen op waar algen van gedijen, dus het is goed om wat planten in je aquarium te hebben. Beplante tanks kunnen minder last hebben van algen dan aquaria.

Samengevat

Overal waar we water en licht vinden, zijn er algen, het natuurverschijnsel. Zo gebeurt het ook in onze aquaria, of we het nu willen of niet. Algen uitroeien is onmogelijk, maar dat wil niemand. Ze kunnen zelfs gunstig zijn voor ons ecosysteem door een voedselbron of een producent van zuurstof te zijn.

Niemand wil echter een invasie van algen in een aquarium omdat het de algehele uitstraling van onze aquascape kan bederven, en daarom moet je rekening houden met enkele hierboven genoemde en beschreven stappen.

een schoon aquarium