Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contacteer ons nu

Hoe tapijtplanten in een aquarium te kweken

Hoe tapijtplanten in een aquarium te kweken

In dit artikel willen we de gemakkelijkste methoden uitleggen voor het kweken - en verzorgen van een prachtig groen tapijt in je beplante aquarium. Met een paar eenvoudige stappen is het kweken van tapijtplanten niet zo moeilijk als het lijkt. 

Een van de meest gemaakte fouten door hobbyisten houdt verband met de groei van wortels en planten. Een veelgemaakte fout is om tapijtplanten te hoog te laten groeien, wat wanneer tryHet creëren van een dicht tapijt kan frustrerend worden en leidt er vaker wel dan niet toe dat de tapijtplanten worden vervangen door enkele typische voorgrondplanten.

Glossostigma elatinoides (Glosso) is een geweldige tapijtplant die voorkomt in de moerassen van Nieuw-Zeeland. Bekend om zijn vermogen om een ​​gebied zeer goed te vergroten en te bestrijken. 

Hemianthus callitrichoides (HC Cuba) Wordt vanwege zijn grootte vaak gebruikt om een ​​tapijtgedeelte van een beplante tank te laten groeien. Omdat hij zo klein is, creëert hij een mooi tapijt, maar de keerzijde is dat het waarschijnlijk een van de meest uitdagende planten is om succesvol te groeien. 

Eleocharis parvula ( Dwarf Hairgrass) ziet er prachtig uit in een tank met tapijt. Het is een snelgroeiende plant die bijna wekelijks gesnoeid kan worden. Een van de belangrijkste aantrekkingskrachten van deze specifieke plant is het vermogen om eruit te zien als een mooi gazon en elk beplant aquarium te transformeren.

Gebruik in het algemeen een voedingsrijk substraat om te slagen bij het planten van aquariumtapijtplanten of waterplanten. Het kweken van planten zonder het juiste substraat kan problemen met het wortelsysteem veroorzaken en zelfs de snelheid beïnvloeden waarmee uw waterplanten zich verspreiden. Aquariumtapijtplanten zijn meestal korter en in plaats van voedingsstoffen uit de waterkolom te halen, halen ze meer van hun voedingsstoffen uit het substraat via hun wortels. Alle goede aquariumtapijten hebben een zeer compacte structuur van de onderliggende wortels. Om wortelcompressie te voorkomen, mengt u elk poedervormig substraat met een grovere grond en voegt u het juiste substraatniveau toe. Bovendien kunnen algen een probleem worden in een beplante tank wanneer de groeisnelheid wordt verminderd.

Een ander succeselement is voldoende bieden co2 en een effectieve lichteenheid. Met behulp van timers kunt u eenvoudig een vast en consistent dagpatroon creëren voor zowel licht als Co2, wat het leven voor u gemakkelijker maakt, maar ook een voortdurende en gezonde groei stimuleert voor uw nieuwe aquariumtapijt en natuurlijk uw hele beplante aquarium. De meest populaire routine heeft jouw CO2 zet een uur voordat je lichten aangaan aan, en dan je CO2 stop een uur voordat je lichten uitgaan. Hierdoor krijgt uw beplante aquarium maximaal CO2 tijdens de zogenaamde 'fotoperiode' (als de lichten aan zijn).

Nieuwe horizontale groei is dicht. nieuwe individuele plantjes verspreiden zich snel, bijna in een rasterpatroon en vullen snel de ruimte.

Onderhoud

Regelmatig onderhoud van een aquariumtapijt kost niet veel tijd. Het snoeien duurt slechts vijf minuten, gevolgd door twee of drie minuten om de stekken te verzamelen. 

Als ze goed geworteld zijn, zijn de meeste tapijtplanten relatief eenvoudig (en zeer bevredigend) om te snoeien. Door de hulp van een gebogen aquascaping-schaar te gebruiken, kunt u elke tapijtplant effectief inkorten en vormen. Bovendien zal bij de meeste tapijtplanten het afsnijdsel naar het oppervlak van het aquarium drijven, waardoor het gemakkelijk te verwijderen is. Een kleine skimmer kan helpen om de stekken van uw aquariumplanten rechtstreeks van het oppervlak te verzamelen, wat het nog gemakkelijker maakt.

Door ervoor te zorgen dat u over de juiste aquascaping-tools beschikt, wordt uw leven een stuk gemakkelijker. De gebogen schaar is geschikt voor precisiewerk, vooral voor kleine en meer delicate tapijtplantensoorten zoals Hemianthus callitrichoides (HC Cuba). Snoeien van goed doorwortelde, grotere planten zoals Cryptocoryne or staurogyne repens met een gewone aquascaping-schaar of zelfs je vingertoppen (als je voorzichtig bent) is prima. 

Na het trimmen ziet uw weelderige groene tapijt er misschien een beetje versleten uit, maar wees gerust, in een gezond aquarium zult u binnen twee weken weer een mooi tapijt zien dat opnieuw moet worden getrimd. Gelukkig verstoort het snoeien van je tapijtplanten het substraat niet, dus het is niet essentieel om achteraf een waterverversing uit te voeren. Planten zoals EleocharisGekruldmossen, en andere soortgelijke soorten profiteren ook van regelmatig snoeien. Door je hele aquascape nauwlettend in de gaten te houden en uit te kijken naar nieuwe groei en oudere bladeren, kun je bepalen waar je elke plant moet snoeien. Wees niet bang om je planten te knippen. Gezonde planten en planten die mogelijk wat schade hebben opgelopen door algen hebben baat bij snoeien. Het stimuleert nieuwe groei en helpt om afval en andere onzuiverheden die een algenbloei kunnen bevorderen, schoon te houden. Hierin leest u daar meer over BLOG

Afhankelijk van de groeisnelheid en de routine van vloeibare meststoffen, is het raadzaam om uw tapijtplanten elke 2-4 maanden te snoeien. Als je planten echter overgroeien, hebben ze van nature de neiging om elkaar te overlappen, waardoor er veel lagen ontstaan. Wanneer dit gebeurt, is het tijd om te trimmen. Als je het op deze manier laat groeien, blokkeren de bovenste lagen het licht om de lagere niveaus te bereiken, waardoor de planten op de lagere niveaus afsterven. In een nieuwe bak is het aan te raden kort na het planten goed te snoeien, zeker bij een tapijtplant. Zolang je het juiste substraat, ph-niveau, watertemperatuur en licht- en koolstofdioxidegehalte hebt, zal je nieuwe tapijtplant binnen de kortste keren een dicht tapijt worden. 

Onthoud dat het onderhouden van een gezond, dik tapijt niet eenvoudig is. Geduld is essentieel en er moet tijd worden gegeven om iets te bereiken. Het wordt ten zeerste aanbevolen dat om optimale omstandigheden te bereiken, kooldioxide nodig is. Hetzelfde geldt over het algemeen voor de meeste voorgrondplanten. Van nature zijn ze meestal korter en hebben ze ook intense verlichting nodig. U kunt onze bekijken co2 kits hier - COMPLETE CO2 SYSTEM

Als je liever een low-tech tank onderhoudt, raden we je aan om tapijtplanten te vermijden en kleinere planten te planten die meer geschikt zijn voor een low-tech opstelling. Staurogyne bekeert zich en Dwerg Boogschutter zijn in feite beide geweldige low-tech tapijtplanten. Door ze in een voedingsrijk substraat van hoge kwaliteit te planten naast wat wortellipjes en gewone vloeibare meststof, krijg je een mooi tapijt met een langzamere groeisnelheid. 

 

Als u kiest voor nee CO2 injectie, let op de capaciteit van de lichtunit om onbalans en ongewenste algengroei te voorkomen.

Het creëren van een dicht en esthetisch tapijt is niet eenvoudig, omdat tapijtplanten meestal delicaat zijn. Aan de andere kant, als ze eindelijk goed geworteld zijn, is het regelmatig snoeien van deze aquariumplanten veel gemakkelijker. Gecombineerde bemesting met micronutriënten en CO2 zal je belonen met groene en mooie voorgrond.