Tijdens warme dagen zijn velen van ons, als we naar aquaria kijken, jaloers op onze vissen die constant in het water zwemmen. Wie wil er nu niet zwemmen in het zwembad in plaats van op het werk of in een oververhitte woonkamer te zitten? Is het echt zo comfortabel voor de vissen? Misschien is het tijdens warme dagen nodig om de watertemperatuur in het aquarium te verlagen?
Hogere temperatuur betekent minder zuurstof in het water
Bedenk dat de grootste hoeveelheid opgeloste zuurstof wordt waargenomen in ruisende en koude bergstromen. Naarmate de temperatuur stijgt, daalt het zuurstofgehalte in het water. Dit probleem treft elke omgeving, van de vijver tot het huisaquarium. We kunnen ons niet allemaal airconditioning veroorloven in huis of in het appartement, en op warme zomerdagen is de temperatuur in de kamers vaak hoger dan 30⁰C.
De meeste vissen zijn aangepast aan een omgeving met een temperatuur van 24 - 26⁰C en wij beschouwen dergelijke vissen als "standaard" in aquaria. Sommige soorten geven de voorkeur aan kouder water, bijvoorbeeld regenboogforellen, Notropis chrosomus (18 - 22⁰C), andere: bijvoorbeeld discusvissen of modderkruipers geven de voorkeur aan warmer water (26 - 30⁰C). Vissen kunnen zich tot op zekere hoogte aanpassen aan temperaturen die niet in hun natuurlijke omgeving voorkomen gedurende tientallen jaren. Het heeft echter meestal invloed op hun gedrag, foerageren en levensverwachting.
Specifieke warmtecapaciteit van water
Water is zonder twijfel een werkelijk verbazingwekkende chemische stof. Je kunt uren praten over waterstofbinding, dipoolstructuur, geweldige oplosmiddeleigenschappen, enz. Helaas (vanuit ons oogpunt) heeft het ook een zeer hoge specifieke warmtecapaciteit, dwz de warmte (energie) die nodig is om één temperatuureenheid van één massa-eenheid. Kortom, als we de watertemperatuur met 1⁰C willen verhogen of verlagen, moeten we er veel energie in steken. Er zijn veel manieren om de watertemperatuur te verlagen. Laten we de meest populaire presenteren, van eenvoudig tot geavanceerd.
Manieren om de watertemperatuur in het aquarium te verlagen
-Het aquariumgebied in de schaduw stellen - als de tank constant en direct in contact staat met zonlicht
-Het openen van de deksels in de tanks - verdampend water geeft warmte af aan de omgeving. Veel mensen negeren dit feit, uit angst voor grote verliezen aan water die ermee gepaard gaan, maar de natuur probeert de temperatuur zelf op deze manier te regelen en het is de moeite waard om het toe te staan.
-Kortere verlichtingstijd - zelfs de nieuwste soorten LED-verlichting genereren warmte. Op warme dagen is het de moeite waard om de tijd van het aansteken van de tank te verkorten.
-Vergroten van de afstand tussen het wateroppervlak en de lichtbron - verlichting, door warmte te genereren, beïnvloedt de watertemperatuur. Door de lamp aan het plafond te hangen en de afstand tot het wateroppervlak te verkleinen, kunnen we de temperatuur in de tank verlagen. Het hebben van een aquariumafdekking is ook geen probleem - het is voldoende om klein vierkant hout met een zijde van 1 cm op het aquarium of soortgelijk materiaal te plaatsen om het hele deksel te "openen".
- Ventilator - het "afblazen" van de warme lucht gevormd tussen de verlichting en het wateroppervlak maakt het volgens verschillende schattingen mogelijk om de temperatuur met 1 - 2⁰C te verlagen. Het is veel! We kunnen hiervoor een kamerventilator gebruiken, de set zelf samenstellen met behulp van computerventilatoren of ventilatorsets kopen die speciaal zijn bedoeld voor gebruik in aquaria. Ze hebben een onmiskenbaar voordeel: je kunt de luchtstroom onder verschillende hoeken richten en ze aan de rand van de tank bevestigen.
-IJs - water bevroren in een fles of een viszak, in de tank gegooid, zal de temperatuur verlagen. De methode is arbeidsintensief, maar het periodiek vervangen van de containers levert zeer goede resultaten op en zorgt ervoor dat de temperatuur met 3 - 4⁰C kan worden verlaagd.
-Aquariumkoeler - de meest geavanceerde methode om aquariumwater te koelen. Het water, dat in een spiraal door het apparaat stroomt, wordt afgekoeld tot de door de aquariaan ingestelde temperatuur. Een koeler is een aanzienlijke financiële uitgave, maar in het geval van grote tanks en/of waardevolle exemplaren die in een aquarium zwemmen, is het vaak een noodzakelijk onderdeel van de uitrusting.
Andere methoden en wat is niet echt de moeite waard om te doen?
-Gooien van ijsblokjes in de tank - de methode kan effectief zijn in kleine aquaria van meerdere liters, bereid uit RO / RODi-water, en stelt u in staat het verdampte deel van de vloeistof aan te vullen. De verdamping in een klein gebied is echter nooit groot genoeg om alleen de tekorten te compenseren - we komen altijd overtollig water tegen, wat gepaard gaat met de verandering ervan.
-Veel vaker en intensiever water verversen - veel mensen gebruiken hiervoor kraanwater, meestal koeler met minstens 10⁰C dan onze omgeving. Het lijkt misschien dat dit een remedie is voor alle kwaad, maar het water voor aquariumdoeleinden moet worden behandeld. Bovendien kan het te snel afkoelen van de tank de weerstand van de vissen verminderen en dus ziekte veroorzaken. Stel je voor dat je tussen een ijskoude douche en een warme douche springt - dit is hoe vissen zich voelen als de temperatuur stijgt.
Laten we niet vergeten dat de zomer een periode is waarin er minder drinkwater is in het rijkswaterbeheer. Dit kan de kwaliteit en parameters beïnvloeden. Water dat onze kranen bereikt, moet voldoen aan de strenge normen van de gezondheidsinstellingen van de overheid, maar wat acceptabel is voor de mens kan een klein thuisecosysteem verzwakken.
Zorg voor de zuurstof in het water
Elk van de manieren om met een te hoge temperatuur om te gaan heeft zijn voor- en nadelen, en elke verantwoordelijke aquariaan zal de methode kiezen die het beste bij hem past. Laten we de intensievere zuurstofvoorziening van het water niet vergeten, en tijdens vakantiereizen moeten we de vissen de zorg van een ervaren persoon geven en een extra, nog kleiner filter installeren. Overvoeding leidt tot een overproductie van metabolieten en de bacteriën die in het water aanwezig zijn hebben een grote hoeveelheid zuurstof nodig om ze te verwerken, waarvoor de vraag in de tank al hoog is.