Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

gouden vis

Overzicht van meststoffen in een beplante tank

Planten hebben licht, lucht en voedsel nodig om te overleven en te bloeien. Degenen die nieuw zijn in de hobby met geplante tanks, concentreren zich op de eerste twee, omdat ze denken dat dit een van de meer geavanceerde concepten is die ze later moeten aanpakken. Ze onderzoeken de soorten en de lichtintensiteit, waarbij ze kooldioxide in de beplante tank injecteren, maar ze doen zelden onderzoek naar de complexiteit van alle voedingsstoffen die hun aquariumplanten nodig hebben en de kans is groot dat ze dit zullen onderzoeken wanneer ze al een vorm van nutriëntentekort hebben ervaren en hun tank is in gevaar. Het kan veel zijn om in je op te nemen, maar er is alleen gezond verstand voor nodig om het te begrijpen.

Laten we beginnen met het inzicht dat elk levend organisme voedsel nodig heeft. In dit artikel wordt vervolgens ingegaan op welke voedingsstoffen uw aquariumplanten nodig hebben.

 

Plantenmeststoffen in het algemeen kunnen worden ingedeeld in 2 categorieën; Macro en Micro.

Macro-voedingsstoffen

Macronutriënten, ook wel aangeduid als NPK (stikstof, fosfor, kalium) worden in grote hoeveelheden door waterplanten geconsumeerd. Ze zijn te vergelijken met koolhydraten en eiwitten in onze voeding. Deze zijn nodig voor de plantengroei. De aquariumhobbyisten zouden deze plantenvoeding regelmatig een uur of zo voor "lichten aan" willen gebruiken.

Micronutriënten

Micro-aquariummeststoffen zijn samengesteld uit verschillende mineralen die planten in kleine hoeveelheden nodig hebben voor bepaalde functies. IJzer, Calcium, Magnesium, Borium en bepaalde andere sporenelementen zijn namelijk nodig om de plant gezond te houden. Deze sporenelementen zouden de vitamines en mineralen van de plantenwereld zijn. Deze voedingsstoffen zouden, in tegenstelling tot de macronutriënten, beter kunnen worden toegepast na “lights out”.

 

Hoe de beste meststoffen voor aquariumplanten kiezen?

Het beste kunstmestproduct moet de aanwezigheid van deze elementen bevestigen en hoeveel van elk aanwezig is. Vertrouw geen merk dat deze informatie niet openbaar maakt. Net als bij het kopen van voedsel in de supermarkt, moeten mensen weten waar het van is gemaakt en hoeveel er is gebruikt om het te maken. 

 

Stikstof

Planten hebben veel stikstof nodig. Dit is het hoofdvoedsel voor elke waterplant. Stikstof is essentieel bij de productie van nieuwe plantengroei. Een tank met voldoende stikstoftoevoer is duidelijk te zien aan heldere, groene, gezonde bladeren en zeer snelgroeiende planten. Stikstof in de vorm van nitraten en als eindproduct van de stikstofcyclus zal worden geproduceerd in een gezond, goed cyclisch aquarium, dus er moet zorgvuldig worden overwogen hoeveel stikstof aan het aquarium moet worden toegediend. In een goed gevulde tank zou er waarschijnlijk weinig of geen aanvulling nodig zijn, omdat een stikstoftekort niet waarschijnlijk is. Het is om deze reden dat de meeste flessen meststof die zijn samengesteld voor het beplante aquarium, een heel klein percentage of geen van deze dingen bevatten.

 

Fosfor

Stikstof en fosfor zijn vrijwel zeker aanwezig in een goed gefietste tank. Dit wordt in feite in het aquarium geïntroduceerd door het visvoer dat aan de aquariumfauna wordt gegeven. Fosfor is van vitaal belang bij het genereren van plantencellen en de algehele gezondheid, maar net als bij stikstof moet er zorgvuldig worden overwogen om te bepalen of deze verbinding in de beplante tank moet worden geïntroduceerd. De tank zal dit sowieso hebben. Het verschijnen van een zeer donkergroene, onvolgroeide bladzone is een teken dat de tank deze voedingsstof mist. Lage plantengroei is een andere.

Kalium

Kalium is essentieel voor het vermogen van planten om water en bepaalde voedingsstoffen te reguleren. Dit is waar de meeste voedselproducten voor aquariumplanten zich op concentreren, aangezien dit normaal gesproken niet wordt gevonden of geproduceerd in een beplant aquarium. Een aquarium met voldoende kalium en fosfor kan worden waargenomen doordat planten zeer gezonde wortels ontwikkelen. Sommige stengelplanten kunnen zelfs worden waargenomen terwijl ze wortels op het middengedeelte ver van het substraat werpen. In tegenstelling tot stikstof en fosfor is het niet bekend dat een teveel aan kalium in de waterkolom algengroei veroorzaakt, maar zal zeker ook andere problemen veroorzaken. Vergeling of bruin worden van de bladranden is een teken van kaliumgebrek. Er kan ook een achterblijvende groeisnelheid worden waargenomen.

 

Strijkijzer

Van alle micronutriënten is ijzer een van de meest essentiële. Sommige bedrijven gaan zelfs zo ver dat ze een aparte fles extra ijzermest hebben. IJzer speelt een belangrijke rol bij de synthese van chlorofyl. Deze voedingsstof is verantwoordelijk voor de gezonde kleuren in een beplant aquarium en is onmisbaar in de Dutch Style beplante bak. IJzer is er in vele vormen. De vorm die planten kunnen gebruiken is Fe2, gewoonlijk geleverd als ferrosulfaat. Planten hebben er niet veel van nodig, maar ze hebben het wel nodig. Symptomen van ijzertekort zijn gebrek aan pigmenten of verkleuring op nieuwe bladeren waardoor het een geelachtig uiterlijk krijgt. Duidelijke groene nerven op bleke oude bladeren kunnen ook worden waargenomen.

 

Calcium en magnesium

Deze elementen, wanneer ze in water worden gemengd, maken het aquariumwater hard. Deze voedingsstoffen worden over het algemeen gevonden in leidingwater, tenzij het lokale leidingwater te zacht is, wat zeldzaam is. Als praktische maatregel houdt u gewoon de TDS (Total Dissolved Solids) van de plant in de gaten. Als het te laag wordt, dan is het tankwater te zacht en zijn calcium en magnesium zeker nodig als aanvulling. Als TDS te hoog is, moet de aquariaan er mogelijk zacht water bij mengen om de niveaus correct te krijgen. De meeste aquarianen hoeven dit echter niet aan te vullen in het beplante aquarium. Verwrongen nieuwe groei is een zeker teken van calciumtekort, terwijl magnesiumtekort vergelijkbare symptomen vertoont als ijzertekort. Bladeren worden chlorotisch waardoor het een geelachtig uiterlijk krijgt met donkere nerven. Vaak komen deze symptomen samen voor. 

Andere micronutriënten

Andere micronutriënten om op te merken zijn boor, mangaan, molybdeen en zink. Deze bepaalde elementen worden geleverd als een "alles in één" kunstmestfles. Hoewel ze in kleine doses worden toegediend, zijn deze micronutriënten nog steeds essentieel voor het overleven van planten en de algemene voeding van waterplanten. 

Hoe micro- en macronutriënten doseren?

Bemesting van beplante aquaria kunnen wij op verschillende manieren leveren. Een uitgebalanceerde algemene meststof is een ideale bemestingsoptie voor beginners in de aquariumhobby, omdat het niet nodig is om de verhoudingen van specifieke voedingsstoffen te berekenen. Naast de opgedane ervaring kunt u beginnen met het afzonderlijk aanvullen van macro- en micronutriënten in vloeibare mestvorm. Het gebruik van deze vloeibare meststoffen helpt bij een betere controle van de meer veeleisende soortengroei. Met deze vloeibare meststoffen kunnen ook planten met bruine en rode tinten groeien. Voor volledige kleuring kunnen dergelijke planten grotere hoeveelheden voedingsstoffen nodig hebben of de beschikbaarheid van individuele voedingsstoffen regelen.

Bemesten met kooldioxide

Bemesting met kooldioxide wordt speciaal aanbevolen in tanks met veel licht. Hoewel het ook nuttig is om het in een aquarium met weinig licht te gebruiken. Waarom? Alle planten hebben koolstofdioxide nodig om de fotosynthese uit te voeren. In tanks met veel licht worden planten meer gestimuleerd om te absorberen CO2 uit de waterkolom. Er zijn veel planten die zelfs als onmogelijk worden beschouwd om zonder planten in beplante tanks te groeien CO2 injectie, bijv Eriocaulon cinereum​ In de natuur, CO2 komt meestal in grote hoeveelheden voor in water uit ondergrondse afzettingen van dit gas en afbraak van verschillende organische verbindingen. Lezen dit artikel details te zien. In aquaria is er niet zo veel CO2 dus bemesten met dit element is erg handig in termen van plantengroei. CO2 is ook zeer gunstig voor langzaam groeiende planten omdat het hen stimuleert om sneller te groeien. Bovendien heeft deze plantenmest een zeer positief effect op de plantgezondheid en de kleuring. Als je het nog niet hebt geprobeerd CO2 kijk toch eens naar ons beschrijvende artikel hoe een in te stellen CO2 verrijkt aquarium. We zijn er zeker van dat u na het opzetten van zo'n aquarium duidelijke verschillen in het uiterlijk van uw planten zult zien.

Samengevat

Het is belangrijk op te merken dat overdosering met voedingsstoffen net zo is als tekorten aan voedingsstoffen. Dit is niet een van die scenario's waarin het citaat "less is more" van toepassing is. Lees de instructies op het etiket. Observeer planten dagelijks. Zorg dat u bekend bent met uw vereisten voor plantenverzorging en geef niet meer voedingsstoffen dan nodig is, anders zullen uw waterplanten eronder lijden. We hopen van harte dat je met dit artikel weet hoe je in de toekomst om moet gaan met voedingstekorten!