Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

overdekte beplante tank

Voor- en nadelen van aquariumafdekking

Bij het opzetten van een nieuwe bak vragen veel hobbyisten zich af of het beter is om een ​​open aquarium te hebben of het af te dekken met een glazen deksel. Beide oplossingen hebben voor- en nadelen. In dit artikel zullen we try om beide opties te analyseren om u te helpen de juiste beslissing te nemen.

overdekt aquarium

Waarom zijn de covers handig?

Glazen afdekkingen spelen vele rollen die zeer functioneel zijn om een ​​aquarium te runnen.

Temperatuurschommelingen

Ze beschermen tegen schommelingen van de watertemperatuur, wat erg handig is bij gevoelige vissoorten.

Ze voorkomen verdamping

Deksel helpt de verdamping van aquariumwater en verhoogde luchtvochtigheid in de kamer te verminderen. Dit draagt ​​speciaal bij aan aquaria met een groot wateroppervlak.

springende vis

Glazen deksels voorkomen dat vissen uit het aquarium springen en beschermen zo tegen de dood.

Nieuwsgierigen

Wie kinderen en katten heeft weet wat dit betekent :)

Besmetting van buitenaf

Het hebben van een afdekking helpt zeker om de verontreiniging die van buitenaf in het aquarium valt, zoals kattenhaar of stof, te beperken.

Basis voor verlichting en kabels

Het is een goede plek om verlichting te installeren en de kabels discreet te organiseren van alle apparaten die in het aquarium werken en een permanente aansluiting op elektriciteit vereisen.

We weten dat niet alle bovenstaande argumenten voor veel hobbyisten bijzonder belangrijk zijn. En het is helemaal goed! Het is tenslotte uw persoonlijke keuze of u een overkapping wilt of niet.

Afdekkingen voor tanks met groot wateroppervlak

Het is ook algemeen aanvaard dat de afdekking nodig is voor grote tanks van enkele honderden liters. Hieruit zal het water zeer intensief en snel verdampen, waardoor een hoge luchtvochtigheid in de kamer ontstaat en het risico op schimmel of schimmel op de muur rond het aquarium ontstaat, vooral in oude gebouwen en kamers zonder goede ventilatie. De eigenaren van kleinere aquaria hebben hier meer comfort en bewegingsvrijheid. Bovendien hebben tanks met intense verdamping meer kans op problemen met waterparameters.

Open tanks - ja of nee?

Nogmaals, alles hangt af van persoonlijke keuzes. Open aquaria zijn echter esthetischer en passen beter bij de omgeving. Als u levende planten heeft, moet u zich ervan bewust zijn dat planten boven het wateroppervlak kunnen groeien, wat een geweldig element van ordening is. Bovendien maken ze het ook mogelijk om het kristalheldere wateroppervlak te bewonderen en zorgen ze voor een iets nauwer contact met de natuur die wordt weerspiegeld in het aquarium.

Terwijl u een open tank heeft, moet u zich ervan bewust zijn dat water sneller verdampt dan uit een afgedekte tank. Dit betekent dat u tijdens waterverversing ook het verschil moet bijvullen, meestal zichtbaar met het blote oog (sediment op het glas). Ook hebben actieve en dynamische vissen meer kans om uit de open aquaria te springen.

Dus welke vissen zijn de veiligste keuze voor de open tank?

Het is de moeite waard om af te zien van vissen die aan de oppervlakte zwemmen en de neiging hebben om eruit te springen (bijv. cichliden), en het is zeker niet de moeite waard om te veel voorraad in de tank te doen, omdat dan het risico op stress toeneemt en de vissen willen spring eruit als onderdeel van de ontsnapping.

Kunststof deksels

Er is een ander idee als standaard glazen deksels niet op het bestaande aquarium kunnen worden geïnstalleerd. Sommigen gebruiken hoezen van plexi. Deze methode blijkt echter van korte duur te zijn. Zo'n kunststof deksel vervormt na verloop van tijd onder invloed van warmte van verlichting en verliest zijn transparantie.

Samengevat

Kortom, de keuze of de hoes al dan niet nodig is, blijft in handen van de hobbyist. Alles hangt af van de bevoorrading en externe factoren. Desalniettemin is het hebben van een aquariumdeksel erg handig als we springerige vissen en kleine kinderen hebben.