Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

Pogostemon stellatus. (2022, 10 maart). Op Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Pogostemon_stellatus

 

Pogostemon stellatus is een geweldige aanvulling op een kleurrijk beplant aquarium. Het dunne, langwerpige, felgroene blad met een paarse onderkant zal zich zeker staande houden in het gezelschap van prachtige stengelplanten als Ludwigia 'Pantanal' en Rotala Macrandra. Het is een middelgrote groeier en laat graag zijn kleuren zien als aan alle eisen wordt voldaan. Van alle stengelplanten zou dit echter een van de weinige zijn die meteen laat zien dat hij niet gelukkig is in de tank. De bovenkant zal van kleur veranderen en de bladeren zullen binnen een paar dagen beginnen te verwelken als een van de behoeften ontbreekt. 

Deze soort komt oorspronkelijk uit Australië en Azië. Op de markt vind je veel varianten. Misschien wel de meest populaire is Pogostemon 'Octopus', die, indien beschreven, een kleinere, compactere versie van deze soort zou zijn. 

Verlichting

Pogostemon stellatus vereist intense verlichting om te gedijen in de tank. Deze plant zal compact en robuust groeien als deze wordt meegeleverd. Verlichting met volledig spectrum heeft de voorkeur, hoewel alle planten moeten kunnen fotosynthetiseren met een kleurtemperatuur van 6500-7200 k. Deze soort weigert zijn prachtige kleuring te laten zien zonder die hi-lighting. Zonder zal het een bleke, langbenige groei vertonen. 

CO2

CO2 is een must voor Pogostemon stellatus. Zoals de meeste stengelplanten die hi-light nodig hebben om in de tank te gedijen, heeft deze soort ook matige tot zware nodig CO2 aanvulling. Hi-light zou een snellere fotosynthese voor planten betekenen; daarom zouden ze meer nodig hebben CO2. De groei is veel sneller en de nieuwe bladeren zijn krachtiger met meer CO2. Alle planten profiteren van CO2 suppletie in de tank, hoewel hi-light of hi-tech planten het meer nodig hebben dan de meeste. Het wordt essentieel voor hun overleving in een afgesloten opstelling zoals een aquarium.

Waterparameters

Zet Pogostemon Stellatus in zachter water met een TDS van 80 tot 150. In tegenstelling tot andere, meer gevoelige stengelplanten, kan deze plant meer uitdagend water verdragen. Het is aan te raden om een ​​rijk substraat aan te bieden, hoewel deze soort geen probleem zou moeten hebben om zijn voedingsstoffen uit de waterkolom te halen. Ze hebben veel baat bij een regelmatige dosering van macro- en micronutriënten. Deze plant zal bleke groei vertonen als er een gebrek aan micronutriënten is. Deze plant wordt vaak in tanks geplaatst omdat het een goede indicator is dat de tank voedingsstoffen mist. Volg een strikt doseringsschema voor zowel macro- als micromeststoffen. 

Houd de watertemperatuur op 22-28 graden Celsius, een goed niveau voor CO2 om op te lossen in water en om de plant goed te laten groeien. 

Planten en plaatsen in de tank

Pogostemon stellatus kan vanwege zijn grootte als achtergrondplant worden gebruikt, maar wordt over het algemeen als een accentplant beschouwd. Het trekt meteen de aandacht van de kijker door zijn unieke vorm en paarse onderkant. Het is een van de meest populaire planten die worden gebruikt in aquascaping in Nederlandse stijl. Gezien zijn grootte zou deze plant het goed doen in grotere tanks. 

 Trimmen en onderhoud

Het trimmen van deze soort, vooral in Nederlandse tanks, omvat het doormidden snijden van de stengel, herplanten naar het bovenste gedeelte en het verwijderen van het onderste deel van het substraat. De gezondere bovenste helft zou geen probleem moeten hebben om door te groeien en nieuwe wortels uit te schieten. Snoei niet als een heg of struik. We moeten ervoor zorgen dat we de individuele bladeren niet beschadigen bij het snijden.