Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

Siamese vechtvissen - populaire bewoner van het aquarium

Siamese kempvissen, of Betta splendens, is een van de meest herkenbare soorten die worden aangetroffen in aquaria van zowel beginnende aquarianen als veteranen. Het paradepaardje van deze vissen is hun extreem levendige kleur, die vaak de minimalistische tanks siert waarin ze meestal worden gehouden, vaak zonder metgezellen. Vanwaar de overtuiging dat betta's gevaarlijk zijn en dat ze echt geschikt zijn om in een klein aquarium te kweken? Deze en meer vragen worden beantwoord in onderstaand artikel!


Waar kwamen Betta's vandaan?

Betta werd voor het eerst ontdekt in Zuidoost-Azië. Het was vooral te vinden in de rijstvelden, in afwateringssloten en op de warme uiterwaarden van deze regio. In de loop van de tijd raakte de betta gewend aan frequente stormachtige en droogte verwoestende overstromingen, en cyclische, drastische veranderingen in de omgeving hielpen hem zich aan te passen, waardoor het een echte anabantoïde werd. Labyrintvissen hebben het unieke vermogen om zuurstof rechtstreeks uit de lucht in te ademen en zuurstof op te nemen via de kieuwen. Als gevolg hiervan kunnen betta en andere labyrintvissen korte perioden zonder water overleven en kunnen ze de lucht om hen heen inademen zolang ze vochtig blijven. Door deze eigenschap kunnen ze met succes overleven in zuurstofarm stilstaand water. Het is de moeite waard om te weten dat de natuurlijke aanpassing aan moeilijke omstandigheden en hoge tolerantie voor kleine ruimtes de Siamese vechtvissen gemakkelijk te onderhouden maken en zich goed voelen bij regelmatige waterverversing. De voorkeurswatertemperatuur voor betta ligt rond de 26°C.


Waarom betta en waar komt het vechten in de naam vandaan?


Betta splendens is vernoemd naar een oude clan van krijgers die bekend staat als "Bettah". Op zijn beurt begon de term "jagers" te worden gebruikt vanwege hun neiging tot agressie in het midden van de negentiende eeuw, toen visgevechten aan populariteit wonnen. Deze sport werd zo populair onder de Thaise bevolking (waar het vandaan komt) dat de plaatselijke koning er een belasting op legde, waarmee hij een aanzienlijke oogst binnenhaalde van degenen die een fortuin besteedden aan het wedden op de moed van spelers die de arena betreden. 


Hoe lang leven betta splendens?


Een van de argumenten tegen het kweken van deze soort is de relatief korte levensduur. Vertegenwoordigers van deze soort leven meestal niet langer dan 3-4 jaar, hoewel er individuen kunnen worden gevonden die dit gemiddelde aanzienlijk overschrijden. Zelfs enkele jaren oude exemplaren werden opgemerkt.


Voeden


Betta's hebben een omgekeerde mond en voeden zich meestal dicht bij het wateroppervlak. Hun favoriete dieet omvat meestal garnalen, gedroogde bloedwormlarven of watervlooien. Natuurlijk is de gemakkelijkste en vaak de beste manier om betta's te voeren gewoon commerciële pellets of vlokken. Ze combineren immers alle drie de soorten voeding en bevatten ook vitamines en mineralen. Passende voeding is voor deze soort uiterst belangrijk, omdat de intensiteit van de kleuring en natuurlijk de levensduur van de vissen er in hoge mate van afhankelijk zijn. Een van de meest voorkomende mythes over het voeren van deze soort is de misvatting dat betta kan overleven door zich te voeden met planten of wortels die in de tank groeien. Dit is natuurlijk niet waar. Betta's kunnen niet overleven op plantenwortels en hebben een dieet nodig dat rijk is aan eiwitten en vezels om te overleven.


Agressie naar andere betta's


Siamese vechtvissen zijn, in tegenstelling tot andere soorten, geen inclusieve vissen en zullen met elkaar vechten, ongeacht het geslacht. Meestal zwemmen betta's het liefst alleen en hebben ze een comfortabele plek nodig om zich te verstoppen. Watergrotten of dichte, beplante hoekjes zijn perfect om een ​​plek te creëren waar de betta zich veilig en comfortabel voelt.


Watervereisten


Wanneer u een aquarium voor uw betta schoonmaakt, zorg er dan voor dat u elke keer slechts een derde van het water eruit haalt en vervang het door vers water. Hierdoor kunnen de vissen zich voorzichtig aanpassen aan de temperatuur en pH van het schone water zonder het biologische evenwicht van de omgeving van de vissen te verstoren. Voor kleine tanks moet dit ongeveer om de drie of vier dagen worden gedaan.


Als uw water een hoog chloorgehalte heeft, moet u mogelijk een druppel dechlorinator aan uw kraanwater toevoegen voordat u het aan de tank toevoegt. Natuurlijk moet u absoluut geen zeep of ontsmettingsmiddelen gebruiken om de decoraties die deel uitmaken van het onderwaterarrangement schoon te maken. Onvoldoende spoelen van de decoratie van de specificiteit kan zeer schadelijk zijn voor de vis. Dergelijke elementen moeten worden gewassen met een borstel en schoon, warm water.


Bij het kweken van Siamese kempvissen moet veel aandacht worden besteed aan de waterhardheid. Individuen van deze soort geven de voorkeur aan warm, licht zuur water met een pH van 6.5 tot 7. Waarom? Koud water kan het immuunsysteem van de betta's onderdrukken en ziekte veroorzaken.