Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

Stijlen van natuuraquaria

Elke dag verdelen we alles en classificeren het bijvoorbeeld soorten muziek, kledingstijlen. Aquaristiek heeft ook zijn afdelingen. Er zijn onder ons, zoals op elk gebied van het leven, aanhangers van een dergelijke groepering en degenen voor wie een aquarium gewoon ... een aquarium is. 


Alles begon met Natuuraquaria…

Nature Aquarium is een trend in de kunst van het inrichten van beplante aquaria. Het werd opgericht door Takashi Amano - een Japanse fotograaf, een figuur die waarschijnlijk bekend is bij de meeste aquarianen. Het was het Nature Aquarium dat aanleiding gaf tot de vier belangrijkste stijlen die nog steeds in gebruik zijn: Iwagumi, Ryuboku, Mizube en Ragwork.

Maar voordat we verder gaan met de afdelingen, een paar inleidende woorden over het inrichten van een Natuuraquarium.


Het doel van deze tak van aquaristiek is niet om de best mogelijke biotoopomstandigheden voor waterdieren te creëren. De eerste viool in dit soort arrangement wordt bespeeld door zorgvuldig geselecteerde planten in zeer goede staat, evenals wortels en rotsen. Vissen en andere dieren (bijv. garnalen) zijn echter een belangrijke aanvulling op een natuurlijk aquarium. Ze geven het arrangement "leven" en dynamiek.


Er zijn drie basissoorten arrangementen:

-Convexe opstelling: de hoogste planten worden geplant in het centrale deel van het reservoir. Lagere planten aan de zij- en voorwanden. Ongetwijfeld het gemakkelijkste type arrangement om te gebruiken. Gemakkelijke toegang tot ramen voor reiniging, filterinlaat/uitlaat.

-Concave opstelling: De concave opstelling heeft theoretisch het laagste punt in het centrale deel van de tank. We planten hoge stengelplanten aan de zijkanten.

-Triangle Scape: een interessant type arrangement. Het werkt heel goed als we het goed in ons appartement integreren. Bijvoorbeeld een aquarium in de hoek van de kamer. De hoogste planten worden op de linker- of rechterzijwand geplant. Aan de andere kant zijn de planten het laagst (gazon). Het is erg leuk om het arrangement aan te vullen met wortels beplant met mossen.


Basistips voor beginners:

-Achtergrond. Ongekleurd behang met de afbeelding van de bodem van de oceaan. Alleen de meest gewone zwarte folie of "mist" folie. Zo'n achtergrond contrasteert het beste met het groen van planten.

-Afspraken moeten worden bedacht, niet snel gemaakt in 30 minuten. Je hebt echt veel ervaring nodig om tot die praktijk te komen.

-Er moet twee keer meer substraat op de achtergrond zijn dan in het voorste deel van het aquarium

-Gebruik slechts één type stenen en wortels.

-Als u een "strand" creëert, scheidt u het zand op betrouwbare wijze van de rest van het substraat. Anders zal het strand zich ongetwijfeld vermengen met de grond, wat een slecht visueel effect zal hebben.

- Vegetatie moet goed worden gepland. Vergeet niet dat sommige snelgroeiende soorten langzaam groeiende soorten kunnen "verstikken".

- "Een miljoen" plantensoorten in een klein glas eindigen meestal in een lichte kitsch en geen mooi arrangement.

-Goede filtratie en de juiste hoeveelheid CO2 van de cilinder zijn erg belangrijk.

-Rechte lijnen en zelfs stenen moeten worden vermeden. Het is belangrijk om de hoogte van de accessoires zoveel mogelijk te variëren.

-Planten dienen geplant te worden met de laagste soort.

-Gebruik zoveel mogelijk planten bij het opstarten.

-Plak de thermometer-zuignap niet op de voorruit.


Iwagumi


Iwagumi is de oudste stijl die voortkomt uit de kunst van het maken van Japanse rotstuinen. Alleen stenen worden gebruikt om dit soort arrangement te maken. Zij moeten de belangrijkste blikvangers zijn. In deze stijl is het de moeite waard om het principe van de "gulden middenweg" te volgen. Er staat dat het belangrijkste in het oog springende element zich op een afstand van de zijkanten van het aquarium moet bevinden, waar de verhouding van deze afstanden 1: 1.618 is. Om dit punt te vinden, deelt u de lengte van het aquarium door 2.618. Het is vermeldenswaard dat het in de samenstelling van Iwagumi wordt aanbevolen om een ​​oneven aantal grote rotsen te gebruiken, omdat een even aantal de rangschikking symmetrisch zou maken (als resultaat zou het de natuurlijke rangschikking van de rotsen verstoren).

Voor het planten van dit type compositie worden voornamelijk gazonplanten (Hemianthus callitrichoides, Glossostigma elatinoides, Eleocharis parvula, Micranthemum Monte Carlo) gebruikt. Soms is Iwagumi ook te vinden met een zichtbaar derde plan van planten - hoge planten (voornamelijk alle Rotala-variëteiten).


Ryuboku

In tegenstelling tot de Iwagumi-stijl in Ryuboku kunnen we zowel houtwortels als stenen gebruiken. Dit is de meest voorkomende stijl van het inrichten van natuurlijke aquaria, omdat het theoretisch onbeperkte mogelijkheden biedt voor het maken van verschillende opstellingen. Uitermate geschikt voor het in kaart brengen van boslandschappen. In Ryuboku kunnen we vrijwel alle soorten waterplanten gebruiken, van gazonplanten (voorgrond) tot hoge planten (derde plan).

Mizube

Men kan zeggen dat het een voortzetting is van de Ryuboku-stijl. In Mizube reiken decoratieve materialen, waaronder planten, echter verder dan het wateroppervlak. Stijlcompositie in Mizube kan alleen worden uitgevoerd in "open" tanks.

Rolletje

De jongste van alle vier de stijlen. In tegenstelling tot de anderen zijn er niet veel regels om te volgen. In deze stijl gebruiken we een grote hoeveelheid steen om een ​​stuk berglandschap nauwkeurig weer te geven, bijvoorbeeld een berghelling met weelderige, voornamelijk grasachtige vegetatie.


We hebben je kennis laten maken met de basisstijlen binnen Natuurlijke Aquaristiek. Je kunt je aquaria in een bepaalde stijl maken en je strikt houden aan de richtlijnen die iemand van tevoren heeft bedacht. Je kunt ook een compositie maken in je eigen unieke en nooit eerder vertoonde stijl. Het belangrijkste is dat het arrangement dat je hebt gemaakt een lust voor het oog is en plezier geeft.