Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

Het biotoop-aquarium

Ons laatste deel in onze serie aquascaping-stijl laat ons diep in de onderwaterwereld van onze favoriete vissen duiken. Hoewel het doel van de meeste aquascapes is om esthetisch aangename onderwater levende kunst te creëren, gaat onze laatste blog helemaal over de vissen en hen een aquarium te bieden dat zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke omgeving staat. Van zwartwatermoerassen tot brakke baaien, dit genre heeft ze allemaal ...

 

Het biotoop-aquarium

 

Een ding dat je moet begrijpen en accepteren als je aan een biotoop-aquariumproject begint, is dat wat je gaat creëren gaat over het recreëren van de natuurlijke habitat van je waterdieren. Dit resulteert vaak in een aquarium dat een beetje anders kan lijken dan je gewone aquarium. Wat je waarschijnlijk zult eindigen is een rommelig, ongeorganiseerd en donker ogend aquarium voor het ongetrainde oog. Maar als het goed wordt gedaan, zult u een aantal zeer blij visgedrag vertonen dat u misschien nog nooit in een standaardinstallatie hebt gezien.

 

Wanneer u beslist dat u uw biotoop wilt maken, is het absoluut belangrijkste om te doen onderzoek naar de door u gekozen soort - meer specifiek, de omgeving waarin uw vissen in het wild voorkomen. Er zijn specifieke elementen van hun habitat die u moet begrijpen om u te helpen bij het creëren van het best mogelijke aquarium.

 

  • Het leven in het water in dit specifieke ecosysteem of deel van rivier / meer. Vissen, slakken en garnalen moeten allemaal worden genoteerd en er moet alles aan gedaan worden om de juiste soort te omvatten.
  • Het plantenleven is belangrijk om de juiste uitstraling te creëren. Niet alleen dat, de juiste plantenkeuze biedt sommige vissen een plek om te spawnen of te grazen, net als in het wild.
  • Het identificeren van het juiste substraat van de door u gekozen habitat en het leveren hiervan in het huisaquarium is van vitaal belang voor bodemdiersoorten. 
  • Waterchemietry moet worden aangepast. Dit kan gedaan worden met bepaalde conditioners of door specifiek hout of steen toe te voegen aan je aquascape.
  • Waterstroming kan vaak over het hoofd worden gezien in het huisaquarium, maar bij biotoopaquaria is het belangrijk om dit te repliceren om het natuurlijke gedrag van uw tankbewoners te bevorderen.
  • Je watertemperatuur speelt een zeer belangrijke rol. In het wild worden vissen in bepaalde seizoenen getriggerd om te broeden wanneer de temperatuur van het water daalt of stijgt. Het kennen van het temperatuurgedrag van uw habitat zal helpen bij het fokken in uw biotoop. 
  • Verlichting kan een goede biotoop maken of breken. Sommige habitats liggen diep in de jungle met heel weinig zonlicht dat het water bereikt. 

 

Biotoop-aquariums stellen de aquascaper een reeks uitdagingen voor die geen enkele andere aquascape doet. Hoewel speciale aandacht nodig is bij het nadenken over de lay-out van de rotsen, planten en hout, is het hele doel een ecosysteem te bereiken. Sommige van's werelds zeldzaamste tropische vissen worden verzorgd in aquaria en om deze vissen weer een kans te geven, is het belang van het matchen van de habitat ongeëvenaard. 

 

Heiko Bleher is over de hele wereld bekend voor zijn biotoopboeken. Al meer dan 50 jaar bestudeert Heiko de natuurlijke habitat van tropische vissen en hobbyisten om deze omgevingen in het thuisaquarium te recreëren. Onlangs hebben zowel Heiko als zijn vrouw Natasha de excellentie gelanceerd Biotoop Aquariumproject. Hun doel is om een ​​online database van vissoorten en hun biotoopinformatie te creëren. Het hebben van een dergelijke database biedt iedereen die op zoek is naar de absoluut beste omgeving voor hun vis, toegang tot een onschatbare gegevensbank.

 

Dus als u op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, raden we u ten zeerste aan het Biotope Aquarium te onderzoeken. Niet alleen zul je jezelf uitdagen, je zal ook voorzien een natuurlijk, gezond huis voor uw vissen. Maar onthoud voordat u begint om ALLES te onderzoeken.

Dit is een mooi voorbeeld van een Maleisische biotoop van de zwartwaterveenkreek 

gemaakt door Borko

Maleisische Blackwater-kreek

Een zeer mooie Zuid-Amerikaanse biotoop gemaakt door 'Wishmaster'

Eindelijk is hier een heel goed voorbeeld van een ondiepe zwartwaterhabitat uit het midden van Rio Negro. De maker James Sheen deed onderzoek naar een specifiek gebied van overstroomd bos net buiten de stad Barcelos, in de staat Amazonas, Brazilië.