De opkomende en ondergedompelde groei van waterplanten
Waterplanten zijn algemeen verkrijgbaar in de meeste aquariumwinkels en kunnen over het algemeen in twee soorten worden verdeeld: opkomend en ondergedompeld. Deze twee termen worden gedefinieerd door hoe we deze planten in het aquarium laten groeien.
In de natuur leven de planten die wij als waterplanten zien hoogstwaarschijnlijk niet 100% onder het wateroppervlak. Terwijl sommige planten dat doen, is het veel gebruikelijker om onze favoriete waterplanten te vinden die op het land langs de kustlijn en ondiepe gebieden van meren, rivieren, beken en ondiepe vijvers groeien, terwijl ze ook worden blootgesteld aan natuurlijk zonlicht en voedingsstoffen verzamelen via hun wortelstelsel en substraat . Veel van deze locaties zullen seizoensgebonden overstromingen krijgen, waardoor de planten voor korte perioden in een volledig waterrijke omgeving worden gedwongen. Het grootste deel van het jaar zullen echter alleen hun wortels onder water worden gezet.
Dit is heel gebruikelijk in lage uiterwaarden, waar planten enkele maanden onder het wateroppervlak zullen overleven. Hoewel het ongetwijfeld voordelen heeft om onder water te zijn, stelt deze omgeving planten bloot aan de vele verontreinigende stoffen in natuurlijke waterwegen. We moeten erkennen dat de dingen in de natuur anders zijn dan in de gesloten omgeving van een aquarium. Het is niet praktisch voor ons om het waterpeil voortdurend te veranderen, dus we moeten onze plantensoorten kiezen op basis van de indeling en stijl van het aquarium dat we van plan zijn.
Het belangrijkste verschil tussen deze twee categorieën kan eenvoudig worden verklaard. Opkomende planten groeien boven het wateroppervlak, terwijl ondergedompelde planten groeien in de waterkolom onder het wateroppervlak. Er is meestal ook een verschil in verkoopprijs. Het is een kostbaar proces om omstandigheden te creëren die geschikt zijn voor het kweken van ondergedompelde planten. Het kweken van opgedoken aquariumplanten is voordeliger en sneller!
Laten we allereerst een veelvoorkomende misvatting uit de wereld helpen.
"Planten die boven water worden gekweekt, passen zich niet zo goed aan het aquarium aan als planten die onder water worden gekweekt."
Meestal wanneer een waterplant uit een opkomende teelt onder water wordt geplaatst. In tegenstelling tot ondergedompelde vegetatie, zullen de originele bladeren van opkomende waterplanten (geproduceerd in terrestrische omstandigheden) smelten. Zonder deze fase van de aanpassing van de plant aan de nieuwe omgeving te begrijpen, nemen veel aquarianen al snel aan dat de erosie van bladeren aangeeft dat hun nieuwe planten hebben gefaald.
Het is echter de moeite waard om te wachten tot deze situatie zich voordoet. Geduld is een geheim wapen van aquascapers.
Dit proces kost tijd en we moeten altijd verwachten dat sommige bladeren wegsmelten. Nieuwe bladeren zullen verschijnen zolang we voedsel geven en de waterplanten goed geworteld zijn in de grond. De nieuw vrijgekomen onderwaterbladeren contrasteren vaak met de originele bladeren met iets andere vormen en kleuren. Vreemd genoeg, wanneer planten die meer gewend zijn om op droog land boven het wateroppervlak te groeien, onder water komen te staan, vormen ze nieuwe bladeren die meer afgerond zijn dan voorheen. De verse bladeren zijn volkomen normaal en maken allemaal deel uit van het aanpassingsproces.
Afhankelijk van het type waterplanten neemt de aanpassing verschillende vormen aan.
-
Planten met lange stelen (Stengelplanten zoals Rotala, Ludwigia, Limnophila, Myriophyllum) passen zich aan de onderwateromstandigheden aan.
-
Planten van het geslacht Hygrophila, Alternanthera passen zich langer aan dan de bovenstaande. Het verliest bladeren dicht bij het substraat in een habitat met weinig licht.
-
In de meeste gevallen zullen planten van het geslacht Cryptocoryne (dat geldt voor zowel opkomende als ondergedoken planten) hun bladeren verliezen (ook wel 'Cryptocoryne-ziekte' genoemd). Het zou helpen als je de zieke bladeren snijdt en alleen de wortelstok achterlaat - in de komende dagen zal zich nieuwe plantengroei beginnen te vormen, volledig aangepast aan de omstandigheden in het aquarium.
-
Planten van het geslacht Echinodorus kunnen zich snel aanpassen aan de aquariumhabitat, afhankelijk van de soort (kleurrijke kunstmatige hybride stammen passen zich moeilijker aan). Meestal begint het aanpassingsproces met een gaas op het oppervlak van de bladeren en uiteindelijk de dood van het hele blad. In de komende dagen verschijnt uit de rozet nieuwe plantengroei, aangepast aan de omstandigheden in het aquarium.
-
Planten van het geslacht Microsorum, Anubias - passen zich probleemloos aan het aquarium aan. Dit komt omdat hun oorspronkelijke habitat de oevers van rivieren, beken en wetlands is.
Bovenstaande informatie is relevant voor aquaria die geschikt zijn voor elke plantensoort. Voldoende verlichtingsvermogen (minimaal 0.4W/l voor kleinere aquaria), zacht-medium hard water en pH 6.5-8, vruchtbare grond en kooldioxide. Bij het toevoegen van nieuwe opkomende planten aan het aquarium, is de voorziening van: CO2 zal ook de hersteltijd van uw plant aanzienlijk verlengen. We moeten bedenken dat alle planten die aanvankelijk onder opkomende omstandigheden zijn gekweekt, toegang hebben gehad tot onbeperkte atmosferische kooldioxide. Het heeft alleen zin om ze extra te geven CO2 om dit nieuwe leefgebied te compenseren.
Emersed-planten die verkrijgbaar zijn in lokale viswinkels zijn duurzamer dan planten die onder water worden gekweekt.
-
Ze groeien onder natuurlijk licht, wat een snel metabolisme bevordert, en geschikte niveaus van enzymen en plantenhormonen, niet beperkt door de beschikbaarheid van voedingsstoffen in het water. Deze omgeving bouwt krachtige, veerkrachtige planten die met succes in de aquariumomgeving kunnen worden geïntroduceerd.
-
Boven het wateroppervlak groeiende planten hebben sterkere stelen, wat erg handig is bij het transport van planten van de leverancier naar de winkel en van de winkel naar uw aquarium.
-
Ze hebben een aanzienlijke hoeveelheid opgeslagen voedingsstoffen, wat handig is bij het aanpassen aan hun nieuwe onderwaterhabitat.
-
Ze zijn vrij van door water overgedragen ziekten en parasieten. Geen plaagslakken meer die liftend uw aquarium binnenkomen.
-
Vrij van moeilijk te verwijderen algensporen en cyanobacteriën. Uiteindelijk algenvrije planten, waardoor de strijdbal voor algen in uw veld blijft. Bij de juiste verzorging zou je geen ongewenste algen in het aquarium moeten zien.
De meest voorkomende fouten en problemen met plantaanpassing die bijdragen aan de mythe dat planten zich niet succesvol kunnen aanpassen aan de aquariumhabitat:
-
Ongeduld: Planten verwijderen als hun oude bladeren afsterven. Geef altijd de tijd om de nieuwe waterbladeren te vormen.
-
Gebrek aan voedingsstoffen: Het plaatsen van nieuwe aquariumplanten in steriele substraten zoals gewoon grind zal niet voldoende zijn om de nieuwe groei tijdens de overgangsperiode in stand te houden.
-
Slechte filtratie: Onvoldoende filtratie kan een opeenhoping van ongewenste materialen veroorzaken en nodigt uit tot vorming van algen.
-
Onvoldoende verlichting: Planten hebben licht nodig. Sterke, consistente belichtingsperioden zijn essentieel voor fotosynthese, wat essentieel is voor de groei van alle planten. Onderzoek de vereisten van uw plant en gebruik een timer om de relevante lengte en sterkte van het licht te geven (fotoperiode)
-
Gebrek aan CO2: Planten hebben koolstofdioxide nodig. Hoewel de vissen een kleine hoeveelheid in uw aquarium genereren, zal dit voor de meeste aquariumplanten niet voldoende zijn. De voorziening van CO2 zal de planten aanzienlijk ten goede komen tijdens hun overgangsperiode.
-
Onregelmatige waterverversing: Een gebrek aan regelmatige waterverversing schaadt aquaria, maar bij het toevoegen van nieuwe planten is het essentieel om wekelijkse waterverversingen uit te voeren om de optimale omstandigheden te behouden.
-
Verkeerde waterwaarden: Net als vissen hebben ze specifieke voorwaarden nodig. Ph, temperatuur en hardheid zijn allemaal elementen waar we naar moeten streven om overgangsplanten alle tools te geven die ze nodig hebben om te gedijen.
Samenvatting
Het onderhouden van een aquarium met zowel ondergedompelde als opkomende groei is mogelijk. De moderne aquascaper kan profiteren van toegang tot hoogwaardige substraten, voedingsstoffen, verlichting en CO2 injectie. Dus, met een beetje vooruitdenken, kun je genieten van een prachtige weergave met alle verschillende soorten planten.
Sommige soorten produceren zelfs bloemen als ze eenmaal gevestigd zijn, wat zeer bevredigend kan zijn. Waarom probeert u niet een ondiepe vijverachtige aquascape te creëren die zowel ondergedompelde als bovengedoken groei combineert? Dit ontwerp brengt beide categorieën samen om een zeer natuurlijke weergave te creëren.