Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

neon tetra

Neontetra-ziekte

Later of vroeger zal elke visser te maken krijgen met de ziekte van de bewoners van het aquarium. Neontetraziekte is een ziekte die vooral de spieren aantast, minder vaak de inwendige organen van het lichaam van de vis. Het wordt veroorzaakt door parasieten van het geslacht Plistophora. Onder aquariumvissen zijn tetra's en karpers het meest kwetsbaar, hoewel het bij veel vissoorten voorkomt.

Een korte beschrijving van de neon tetra vis

De neontetra is een levendige, zoetwatervis uit Zuid-Amerika. Het is een kuddevis, daarom wordt het, afhankelijk van de grootte van het aquarium, aanbevolen om minimaal 10 individuen in het aquarium te houden, waardoor de kudde veel zwemruimte overlaat. Mannetjes zijn slank dan vrouwtjes, maar seksueel dimorfisme is slecht zichtbaar met het blote oog. Omdat neontetravissen in de donkere wateren van Zuid-Amerikaanse rivieren in de natuur leven, zullen decoraties gemaakt van hout en stenen met dichte vegetatie en niet te intense verlichting perfect zijn in het aquarium. Regelmatige waterverversing is belangrijk voor neontetra's, omdat deze vissoort vrij gevoelig is voor slechte waterparameters. Het geeft de voorkeur aan zacht tot middelhard water en een watertemperatuur van 21-24 graden Celsius. Daarom is het de moeite waard om de KH (carbonaathardheid) te controleren door aquaristiektesten uit te voeren of de drop checker-methode om uw neon tetra in goede omstandigheden te houden.

Bronnen van infectie en factoren die bijdragen aan het optreden van de neontetraziekte

Zieke vissen en vectoren zijn de belangrijkste bron van infectie. De parasiet kan ook met het substraat of planten of levend voer in het aquariumwater komen. Om het optreden van neontetraziekte in uw aquarium tot een minimum te beperken, koopt u planten uit in vitro teelt. Dergelijke planten worden onder zeer steriele omstandigheden gekweekt, waardoor de kans op ongewenste parasieten in het aquarium veel kleiner is. Bij het kopen van planten in de dierenwinkels is het goed om de verkoper te vragen hoe de plant is gekweekt om het risico te minimaliseren dat de neontetra-ziekte uw zoetwatertanks overweldigt. De meeste vissen lijden aan de neonziekte omdat ze te vroeg nieuwe levende organismen in het aquarium hebben geïntroduceerd. Dus zet vissen en planten een paar weken in quarantaine voordat u zich bij de gemeenschapstank voegt om het ongewenste parasitaire organisme te vermijden.

Infectie treedt op wanneer de parasiet het spijsverteringsstelsel van de vis binnendringt. Het komt ook voor dat de neontetraziekte erfelijk is, dat wil zeggen dat vissen met door de parasiet aangetaste eierstokken geïnfecteerde eieren leggen, zodat de ziekte zich ook bij zeer jonge individuen kan ontwikkelen.

Het risico op het optreden van neontetraziekte is groter bij vissen met een zwak immuunsysteem of op hoge leeftijd. De neontetraziekte kan ook in de tank worden geïntroduceerd met bevroren of levend voedsel van een onbetrouwbare bron. Visvlokken zijn in dit geval een veiligere optie ;)

 

Symptomen

Meestal, in de beginfase, zijn de belangrijkste tekenen van de ziekte dat we het verschijnen van witte, glanzende vlekken op de spieren van het hoofd en de romp van het lichaam van de vis kunnen waarnemen. Soms verschijnen er dwarse witachtige strepen. Afhankelijk van de vissoort kunnen deze veranderingen verschillende vormen aannemen, bijvoorbeeld: sommige neontetra-soorten verliezen gedeeltelijk hun kleur en in het geval van andere soorten is de karakteristieke blauwgroene streep ongelijk gekleurd. Soms wordt een geleidelijke vervaging van de kleuren (bleken of vergrijzing) waargenomen, van de staart naar de kop. Zieke vissen drijven diagonaal, met de staart naar beneden, en maken af ​​en toe een reeks rusteloze bewegingen. In sommige gevallen zwemmen vissen onregelmatig. 'S Nachts zijn de vissen onnatuurlijk geanimeerd en bewegen ze zich rusteloos door het aquarium. Er zijn ook vissen die direct na het verschijnen van de eerste symptomen in slaap vallen. In een vergevorderd stadium, wanneer de neontetraziekte voortschrijdt, eten de geïnfecteerde vissen minder en verschijnen er witte bultjes in hun spieren. Rafelen van de vinnen wordt ook af en toe waargenomen in de aquaria. Ook kan de ruggengraat van de vis na verloop van tijd krom worden. Parallel aan de neontetra-ziekte kunnen verdere infecties zoals vinrot optreden.

 

Behandeling

Helaas zijn er geen effectieve behandelingen voor neontetraziekte ontwikkeld. Als deze ziekte wordt gediagnosticeerd, moeten alle aquariumvissen worden behandeld als potentiële vectoren. De meeste specialisten raden aan om alle aquariumbewoners te elimineren. Als u extreem waardevolle exemplaren heeft die geen symptomen vertonen, kunt u de eliminatie uitstellen en ze naar een quarantaine-aquarium verplaatsen totdat u er nakomelingen van krijgt. Het is noodzakelijk om de isolatie van de tanks strikt in acht te nemen, dwz verplaats geen planten, gebruik niet dezelfde apparaten of gereedschappen om vis te vangen. Als nakomelingen van vissen waarvan wordt vermoed dat ze drager zijn, zich normaal ontwikkelen en geen ziekteverschijnselen vertonen, mag worden aangenomen dat de vissen niet besmet zijn. Anders moeten zowel volwassenen als jonge dieren uit het aquarium worden verwijderd.

Het aquarium waarin de ziekte is gevonden en alle apparatuur moeten grondig worden ontsmet en het substraat en de planten moeten worden weggegooid.

Profylaxe

Om neontetra-ziekte te voorkomen, moet u strikt op uw vissen letten. Ook is minimaal een maand quarantaine van nieuwe vissen noodzakelijk en kopen bij de zogenaamde betrouwbare bron. Het is ook raadzaam om voorzichtig te zijn bij het introduceren van planten of materialen die het substraat vormen in het aquarium. Dat is een zeer populair advies in de hobby van het houden van vissen. Helaas volgen veel aquariumhobbyisten deze regel niet, wat betekent dat het risico op bacteriële en parasitaire infecties in het aquarium toeneemt.

Valse neon tetra-ziekte

De valse neontetraziekte heeft zeer vergelijkbare symptomen als de neontetraziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Flavobacterium columnare.Zoals bijna altijd in het geval van bacteriële infecties, is de antibacteriële behandeling mogelijk met antibiotica en eindigt deze vaak met groot succes. Het is een geweldig voorbeeld dat het de moeite waard is tryom de zieke neontetra te behandelen omdat er verschillende soorten ziekten in de vissenwereld zijn die dezelfde symptomen kunnen hebben.

Samengevat

Voorkomen is beter dan het behandelen van neontetraziekte - dat is zeker. Koop vis uit betrouwbare bronnen. Koop in vitro planten. Zet nieuwe vissen in quarantaine. Observeer het aquarium. Decontamine aquaristiek gereedschap.

We hopen van harte dat dit artikel je zal helpen om je neontetra's veilig en gezond te houden in je prachtige aquarium. De gezondheid van vissen is belangrijk voor het hele onderwaterecosysteem!