Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contacteer ons nu

tetra vis

Het water in het aquarium verversen

Dit is een van de basisonderhoudsactiviteiten die in het aquarium moeten worden uitgevoerd. In aquaria kunnen door de afbraak van organisch afval, bemesting en uitscheiding van uitwerpselen door dieren schadelijke stoffen of verbindingen ophopen en overmatige algengroei veroorzaken. Gedeeltelijke waterverversingen zijn bedoeld om overtollig water te verwijderen en helpen ook om de parameters op een niveau te houden dat geschikt is voor gezonde vissen en planten. De waterverversing moet eenmaal per week worden uitgevoerd, wat helpt om de verzorging van het zoetwateraquarium te systematiseren, de parameters te regelen en de planten te bemesten.

 

Een regelmatige waterverversing is een activiteit die nauw verband houdt met verschillende andere activiteiten die de tank schoon houden. We doen wekelijkse waterverversing om de waterwaarden te verbeteren, vuil tankwater gedeeltelijk te verwijderen en te vervangen door nieuw water en derbis van planten of vissen te verwijderen. Voordat we hiermee verder gaan, moeten passende tests worden uitgevoerd om de toestand van het aquarium te bepalen. Als er geen problemen zijn met algen in het aquarium, is het voldoende om de pH, KH en GH te meten. Als we echter een probleem hebben met een overmatige hoeveelheid algen, moeten PO4, NO3 en Fe aanvullend worden gemeten.

 

Het is belangrijk om de verwarming en het filter uit te schakelen voordat u het water ververst.

 

De hoeveelheid vervangen water is afhankelijk van de huidige staat van de tank en moet tussen 20-50% liggen. In het geval van problemen met algen worden grotere veranderingen gebruikt, en als er niets mis is met het aquarium, vissen en planten tevreden zijn, schommelt de waterverversing rond de 30%. In het geval van het nieuwe aquarium moeten de waterverversingen groter en zelfs frequenter zijn vanwege de stikstofkringloop.

De waterverversing zelf gaat niet alleen over het aftappen en bijvullen van het water. Voordat we ermee beginnen, moet het aquariumglas een diepe reiniging van algen hebben. Algen die na een dergelijke ingreep in het aquariumwater drijven, worden deels verwijderd met het water dat uit het aquarium wordt gegoten.

Een andere zorgzame activiteit tijdens de waterverversing is het verwijderen van het slib van de bodem. Daarbij moet u slib, uitwerpselen en op de bodem liggende plantenresten opzuigen. In het geval van substraten voor planten of garnalen zal een slang met een kleine diameter (9-12 of 12-16 mm) goed werken, die bij het aftappen van het tankwater krachtig over de bodem moet worden bewogen, waardoor het vuil op de bodem om in te steken en door de slang te worden opgezogen.

In aquaria met een groot aantal planten worden ze tijdens de waterverversing getrimd, dwz ze worden ingekort en gevormd (lees meer over het correct trimmen van planten HIER). Plantresten die in het water drijven, moeten tijdens de waterverversing worden weggezogen.

Als we kraanwater gebruiken voor waterverversing, is het zeer waarschijnlijk dat het verdampende water een sediment van calcium en magnesium achterlaat op aquariumglas aan de rand van het wateroppervlak, de zogenaamde schaal. Tijdens de waterverversing kan het eerst mechanisch worden verwijderd met een scheermesje en vervolgens worden afgeveegd met een papieren handdoek gedrenkt in azijn, waardoor de aanslag perfect wordt verwijderd.

In het geval van grote aquaria kan de waterverversing worden vergemakkelijkt door een tuinslang te gebruiken om het water af te voeren, waarmee het tankwater bijvoorbeeld in het dichtstbijzijnde toilet of de gootsteen kan worden gegoten. Met dezelfde slang kan het nieuwe water in het aquarium worden gegoten, als het is aangesloten op de plaats van de douchekop of op de kraan na gebruik van de juiste adapter.

Denk eraan om na elke waterverversing een geschikte waterconditioner te gebruiken die zware metalen, ammoniak en chloor of andere stoffen die schadelijk kunnen zijn voor uw vissen neutraliseert. Daarnaast wordt aanbevolen om het tankwater aan te vullen met nuttige bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de zuiverheid van het water.

Als u de gewoonte aanleert om regelmatig water te verversen, kunt u veel problemen het hoofd bieden en de conditie van vissen, planten en de kwaliteit van het aquariumwater verbeteren. Samen met het vervangen van tankwater verwijdert u ook in het aquariumwater aanwezige verontreinigingen, bijv. visuitwerpselen en ondersteunt u tegelijkertijd de filtratie. Als u meer wilt weten over filtratie en filtermedia in aquaria, stellen wij u graag onze Gids voor filtratie in het aquarium.

Het is vermeldenswaard dat veel vissoorten die in onze aquaria worden aangetroffen, zeer positief reageren op dergelijk zoet water en vaak beginnen te paaien.

Zoals u kunt zien, zijn de regelmatige aquariumwaterverversingen noodzakelijk voor levende planten, vissen en in het algemeen waterchemietry. Veel aquariumbezitters zeggen dat deze activiteit essentieel is voor een uitgebalanceerd aquarium-ecosysteem in de tank en ze hebben waarschijnlijk gelijk. Het uitvoeren van routinematige waterverversingen zal u zeker belonen met schoon water en gelukkige bewoners van uw aquarium.