Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

Interne filters zijn slechts één type filtratie voor aquaria.

Het aquariumfiltratiesysteem begrijpen

Het begrijpen van de basisprincipes van het onderhoud van beplante tanks is noodzakelijk voor de aquariumhobby. We moeten weten dat vissen en ander vee dat in een beplante tank woont, stoffen zal produceren die het aquarium vervuilen. Vissen en andere fauna produceren giftige ammoniak via uitwerpselen en ademhaling. Bovendien creëren aquariumplanten dit door ontbindende bladeren. Een milligram van deze giftige stof per liter water zou gemakkelijk alle bewoners van de tank wegvagen. Nitrieten, nitraten en andere elementen zullen ook in het aquariumwater aanwezig zijn, wat in de juiste hoeveelheden even dodelijk kan zijn. Inzicht in het proces rond het verwijderen van deze giftige stikstofverbindingen en visafval uit het water zou bovenaan de lijst moeten staan ​​met betrekking tot aquariumonderhoud.

Het is van vitaal belang om een ​​aquariumfilter te voorzien dat deze giftige stoffen met succes verwijdert en tegelijkertijd het aquariumwater correct laat circuleren. Het installeren van een geschikt aquariumfilter vermindert de wekelijkse onderhoudstijd met ongeveer 50%. Het zorgt voor stabiele waterwaarden en draagt ​​aanzienlijk bij aan het algehele welzijn van alles wat in het aquarium leeft.

Het proces van aquariumwaterfiltratie kan in drie fasen worden verdeeld.  

  1. Mechanische filtratie - Uw filter verwijdert de vaste deeltjes in uw aquariumwaterkolom. Deze deeltjes kunnen een verhoging van het ammoniakgehalte veroorzaken, om nog maar te zwijgen van de andere stikstofverbindingen. Deze deeltjes omvatten visafval, rottende bladeren van waterplanten en ander rottend organisch afval, zoals niet opgegeten voedsel. 

  2. Biologische filtratie - Tijdens deze fase zet het aquariumfilter ammoniak, nitraat en andere verbindingen om in minder giftige stoffen die minder schadelijk zijn voor uw aquariumbewoners. Bovendien kunnen deze stoffen worden gebruikt door waterplanten.

  3.  Chemische filtratie - Uw aquariumfilter verwijdert bepaalde chemicaliën die in het water van het aquarium aanwezig kunnen zijn. 

 Pas deze fasen correct toe en elk aquariumfiltratiesysteem zal een veilige en kristalheldere omgeving creëren, perfect om uw prachtige aquascape te presenteren. Laten we elke stap in meer detail bekijken.

 

Mechanische filtratie

 Elk materiaal dat in uw filterkamer wordt geplaatst, fungeert als een filtermedium. Een luchtpomp of stroomfilter helpt om vuil of vaste deeltjes uit te filteren als het water door je heen stroomt. Wanneer u filtersystemen overweegt, moet het beste filter voor uw opstelling een redelijk debiet hebben voor de grootte van uw aquarium. Mechanische filtermedia worden niet alleen gebruikt om vuil op te vangen en te voorkomen dat het terugkomt in uw aquarium. Het beschermt ook de biologische en chemische filters tegen bedekking met rottende organische verbindingen. Om deze reden moet het altijd voor alle andere media of filterpatronen worden geplaatst. Indien correct toegepast, kan uw aquariumfilter tot 75% van de organische verbindingen verwijderen voordat het water naar de tweede fase gaat. 

 

Door uw mechanische filtratie correct te plaatsen, vermindert u het onderhoud en verlengt u de levensduur van uw biologische filter.

Deze filtratiefase is veelzijdig en kan variëren van een paar lagen filterwol tot meerdere kamers met verschillende sponzen. Externe stroomfilters of busfilters zijn ideaal voor mechanische filtratie. Ze zijn ontworpen om de gebruiker in staat te stellen verschillende mediatypes te gebruiken. Dat gezegd hebbende, bieden de kleinere interne vermogensfilters een selectie van filterpatroonopties voor hetzelfde doel.

 

De meest populaire (en meest effectieve) mechanische filters zijn sponzen of wol/filterpads met verschillende dichtheidsgraden. Dit specifieke type materiaal is zeer effectief in het werken als een barrière. Het oppervlak laat voldoende water stromen en blokkeert vast afval op basis van de dichtheid. Het mooie van sponzen is de grote verscheidenheid aan diktes. Grove filterpads met grote poriën zijn perfect voor grote aquaria met grotere vissen, omdat ze grotere hoeveelheden vast afval aankunnen zonder te verstoppen. 

Sponsfiltermedia met een dichter en dichter netwerk van poriën kunnen achter de grove sponsfiltermedia worden geplaatst. Dit zal effectief de kleine deeltjes vangen die te klein zijn om in de eerste fase door de grove spons te worden gefilterd.

Sponsfilters werken uitstekend, vooral in kleinere aquaria. Ze functioneren zowel als biologische als mechanische filters. Hoewel niet zo efficiënt als chemische en biologische filtratiesystemen, zijn de kleine poriën in de spons ideaal voor nuttige bacteriekolonies, ter compensatie van hun lage capaciteit om grotere afvaldeeltjes te filteren. Dit filter is perfect voor het polijsten van aquariumwater als het op de juiste manier wordt gebruikt. Een bonus bij het gebruik van sponsfilters in kweektanks is dat de bacteriën die zich op het oppervlak van de spons vormen, een voedselbron vormen voor babyvissen.

 

Biologische filters

Miljarden bacteriën leven in huisaquaria die ammoniak eten en omzetten in nitriet. Een ander soort bacterie eet het nog steeds giftige nitriet op en zet het om in het minder giftige nitraat. Dit wordt de stikstofcyclus genoemd. Aquarianen gebruiken de stikstofcyclus van de natuur om hun aquariumwater helder, gezond en gelukkig te houden.

Biologische filtratiemedia bevatten nuttige bacteriën in aquariumfilters. Je kunt nitrificerende bacteriën op bijna elk oppervlak vinden. Deze bacteriën staan ​​bekend als aerobe typen omdat ze zuurstof nodig hebben. Daarom moeten ze worden gehuisvest in een aquariumgebied waar veel water doorheen stroomt. De meest voorkomende plaats om bacteriën zoals deze te herbergen, is in het aquariumfilter. Ze krijgen zuurstof uit het passerende water terwijl ze ammoniak en nitraten consumeren. De stikstofcyclus vindt overal plaats in zoetwateraquaria. Toch zou het meestal moeten gebeuren wanneer het water door het filtersysteem gaat.

Keramische ringfiltermedia zijn ontworpen om minder ruimte in te nemen en tegelijkertijd een maximaal oppervlak te bieden voor bacteriën om te koloniseren en aan het werk te gaan. De keramische ring is ontworpen om een ​​totale waterstroom door de kamer mogelijk te maken. Natuurlijk zijn er tientallen producten op de markt, dus bij het selecteren van media moet het poreus zijn en het water erdoorheen laten stromen. 

Het duurt over het algemeen ongeveer drie weken of langer voordat nuttige bacteriën zich vestigen in een met zoetwater beplant aquarium. Het is daarom essentieel voor nieuw aangeplante aquaria om gedurende deze tijd minder vee te hebben. Schommelingen van ammoniak en nitriet zijn niet ongewoon en maken allemaal deel uit van de gebruikelijke "cyclische" fase. Het introduceren van bacteriën in een nieuw aquarium helpt dit proces te versnellen en er zijn veel producten beschikbaar die alleen voor dit doel zijn ontworpen. Dit kan ook worden bereikt door filtermedia uit een oud, volledig opgezet aquarium in het nieuwe filter te plaatsen. U kunt snel een kolonie goede bacteriën introduceren en uw aquarium helpen zich te ontwikkelen zonder de aanschafkosten van producten.

 

Chemische filtratie

Er zijn slechts twee effectieve materialen die vaak worden gebruikt in aquaria met betrekking tot chemische filtratie. Beide absorberen echter bijna alles uit de waterkolom. 

Het meest populaire chemische filtermateriaal is actieve kool. Veel beter gaat het niet bij het opvangen van capaciteit en beschikbaarheid. Het plaatsen van wat actieve kool in de laatste kamer van het aquariumfilter is altijd aan te raden voor een nieuw opgezet beplant aquarium.

 

Een ander materiaal wordt synthetische absorberende harsen genoemd, die aan populariteit winnen. Een van hun beste eigenschappen is handig omdat ze kunnen worden opgeladen, wat betekent dat ze nog steeds kunnen worden hergebruikt. Daarentegen moet actieve kool na enkele maanden worden weggegooid.

Andere methoden omvatten het toevoegen van meer chemicaliën aan het water om ongewenste verbindingen te verwijderen. Het is altijd het beste om een ​​natuurlijker verwijderingsproces te proberen. Door meer chemicaliën toe te voegen om andere chemicaliën te verwijderen, ontstaan ​​te veel variabelen. 

 

De reguliere waterverversing

Na verloop van tijd zouden bepaalde elementen zich onvermijdelijk ophopen in het aquariumwater. De eenvoudige oplossing is regelmatige waterverversing van 30% -60% van het volume van het aquarium. Als u 100% water ververst, loopt u het risico dat de vis in shock raakt. Minder dan 30% doen doet niet veel aan je tank. Leer te genieten van de wekelijkse waterverversing, wat het verschil kan betekenen tussen succes en mislukking. 

De schoonmaakploeg

Soms zijn aquariumfilters die in ons aquarium zijn geïnstalleerd onvoldoende. Dan is de aquariumopruimploeg van harte welkom. Het is de moeite waard om wat algenetende vissen of slakken te plaatsen om de algengroei beter onder controle te houden. Sommige vissoorten eten verschillende algen, bv. jonge exemplaren Black Molly zijn het meest geïnteresseerd in blauwgroene algen. Kijk voor andere soorten in onze BLOG het beschrijven van de beste dieren om de algengroei te beheersen.

Samengevat

Samenvattend, als je een beginner bent met geplante tanks, is het begrijpen van het filtratiesysteem de kritische factor die de hele tank beïnvloedt. We hopen dat als u van plan bent om uw eerste beplante aquarium op te zetten, dit artikel u heeft geholpen het filtratieproces van het aquarium te begrijpen.