Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

Waarom aquascapen?

Het klinkt misschien als een voor de hand liggende vraag, maar aquascaping betekent verschillende dingen voor verschillende mensen. Aquascapet u puur om onderwaterbalans met uw vee te creëren of is uw doel om contrast te creëren in uw aquaria? Lees verder en ontdek waarom de hobby aquascaping zo belangrijk is geworden voor mensen van alle hobbyachtergronden.

Aquascaping - het proces van het creëren van esthetische ontwerpen onder water met behulp van natuurlijke materialen.

Allereerst, wat is aquascaping?

De obsessie die bekend staat als aquascaping is de term die wordt gebruikt voor het maken van onderwaterdisplays met behulp van natuurlijke materialen zoals hout, planten en rotsen. Hoewel het populairder is onder liefhebbers van geplante tanks, verwijst de term aquascaping ook naar de zoutwateraquariumkant van de gemeenschap.

De meeste aquaria hebben op een bepaald niveau een aquascape nodig en hoewel onze prioriteit het welzijn van onze vissen, garnalen of zelfs koralen moet blijven (als je een rifaquarium hebt), is er niets dat ons ervan weerhoudt om creatief te worden en met een beetje inspiratie van natuur zelf, kunnen we brandpunten creëren, vorm geven en toch voldoende ruimte hebben voor ons vee om een ​​gezond en natuurlijk ogend huis te hebben.

Laten we een duik nemen in de belangrijkste aandachtsgebieden van deze geweldige verslaving. Welk gebied spreekt jou het meeste aan?

We herinneren ons allemaal onze eerste aquascape.

Iedereen begint ergens, niemand is meteen een expert. Voor de meesten van ons is onze eerste aquascape de meest uitdagende. Het is tijdens deze eerste scape dat we de basis leren, zoals het vinden van de juiste balans tussen verlichting, CO2 en voedingsstoffen. Er is een gezegde dat heel goed resoneert met de aquascaping-gemeenschap, namelijk "elke dag is een schooldag". Aquascaping vraagt ​​dat we leren uit ervaring, maar ook van andere aquascapers. Wanneer iemand begint, heeft hij misschien een beetje kennis, maar door met anderen te delen, duurt het niet lang om verliefd te worden op de wereld van waterplanten.

Voor veel aquascapers zijn het voortdurende leren en nieuwe uitdagingen de drijvende kracht achter hun creativiteit, waardoor ze geobsedeerd blijven door de wereld van aquariumplanten. Wanneer we voor het eerst beginnen te experimenteren met levende aquariumplanten, kan het erg overweldigend aanvoelen en een beetje als vallen en opstaan, maar na een tijdje leren we de verschillende kenmerken van elke soort en al snel genieten we van een gezonde plantengroei en gedachten van een nieuwe tank beginnen binnen te sluipen.

Meervoudige tank syndroom

Terwijl sommigen van ons zullen genieten van het onderhouden van een enkel aquarium voor een lange tijd, zijn er velen van ons die onze liefde voor aquascaping eenvoudigweg niet kunnen beperken tot een enkel aquarium. Dit staat bekend als "multiple tank syndrome" en komt vrij vaak voor nu er zoveel kleinere tanks op de markt zijn. Er zijn daarbuiten zo veel planten, rotsen en hout dat het voor ons te verleidelijk is om niet steeds nieuwe aquaria op te zetten.

Wat is de fascinatie?

Aquaria worden al vele jaren bij mensen thuis geïnstalleerd en worden in verschillende omgevingen als centraal punt gebruikt. Het maakt niet uit of u een riftank opzet gevuld met levend gesteente en spa-koralen of grotere aquaria installeert gevuld met planten, planten of koraalplaatsing, levend gesteente, kleine rotsen, grotere rotsen of houtlay-outs, elk is een voorbeeld van 'aquascaping' ' en de viskweker een beleving te bezorgen.

Als mensen hebben we allemaal verschillende voorkeuren en voorkeuren, dus het is geen verrassing dat we als viskwekers of aquarianen allemaal verschillende ideeën en methoden hebben om van beplante aquaria te genieten. Er zijn verschillende niche-interesses in verband met aquascaping waar veel mensen zich in het bijzonder toe aangetrokken voelen.

 • Aquariumwater - Elke vishouder moet zichzelf als 'waterhouder' beschouwen voordat hij een vishouder wordt. Eerst de juiste waterparameters identificeren en vervolgens de waterkwaliteit handhaven is bijna een kunstvorm op zich en speelt een cruciale rol in het succes van het aquarium. Waterstroom, temperatuur en soms zelfs de hoeveelheid beschikbare lege ruimte in de waterkolom zijn erg belangrijk.

 • Filtratie - Een ander element van deze obsessie dat ook te maken kan hebben met het houden van vissen in het algemeen. In verband met aquascaping is filtratie een interessant onderwerp. De keuze van filtermedia is belangrijk. Wel of geen actieve kool gebruiken (zie deze blog en vorm je eigen mening. hier). We hebben biologische filtratie, mechanische filtratie en niet te vergeten, geen filtratie (lees meer over deze gespecialiseerde aquaria) hier). Uiteindelijk is het doel een mooie heldere waterkolom en geen dode hoeken. Dit onderwerp is populair bij veel aquascapers. Als je om aquascaping-tips vraagt, weet ik zeker dat het onderwerp filtratie dat ook zal doen

 • Hardscape - Dit is een deel van de hobby dat mij persoonlijk fascineert. Als kind, en ik weet zeker dat velen van jullie zich hierin kunnen vinden, verzamelde ik stenen en rotsen die ik interessant vond. Als aquascaper kan ik me hierdoor overgeven aan mijn fascinatie bij het zoeken naar interessante rotsen om te gebruiken in nieuwe lay-outs. Of we nu rotseilanden plannen met Anubias die uit de spleten kruipt of een eenvoudige rotsstapel om hoogte te creëren voor specifieke ontwerpen, uw keuze van rotsen is belangrijk.


  Rotsen kunnen worden gebruikt om open ruimte te creëren door bepaalde planten tegen te houden en nog veel meer. Rotsen zijn het skelet van alle aquascapes en als zodanig merken veel aquascapes dat ze meer tijd besteden aan het selecteren van rotsen dan aan iets anders.
  In de zoutwateraquariumkant van de hobby zijn rotsen nog belangrijker. De keuze om droog gesteente of levend gesteente te gebruiken kan een moeilijke zijn. Afhankelijk van hoeveel aandacht er wordt besteed aan het aquascape, is droge rots misschien beter. In staat zijn om richels en torens te maken met perfecte plekken voor koraalplaatsing en zelfs het maken van kleine pluggen voor koraalfragmenten is gemakkelijker bij het gebruik van droge rotsen.

 • Verlichting - Aquariumlicht is een van de onderwerpen die in de loop der jaren minder een wetenschap is geworden en meer een genot om van te genieten. Er was een tijd dat het verkrijgen van het beste licht voor uw planten het berekenen van allerlei verschillende lichtmetingen vereiste . Gelukkig kan de moderne aquascaper profiteren van LED-lichtunits met voorgeprogrammeerde lichtinstellingen, timers en een veelvoud aan esthetisch aantrekkelijke ontwerpen. Dat gezegd hebbende, als het gaat om riftanks, heeft goede verlichting veel voordelen. Het juiste licht bieden is van vitaal belang voor een succesvolle riftank, vooral wanneer SPS-koralen specifieke lichten nodig hebben om correct te groeien.
  Aquascapers hebben toegang tot lichtunits met vooraf ingestelde opties voor specifieke plantensoorten. Elke set is ontworpen om de beste kleur en groeisnelheid te brengen met minimale input van de aquascaper.

 • Planten - Last but not least, waterplanten. Tegenwoordig hebben aquascapers een breed scala aan soorten om uit te kiezen. Gebruik je graag een gevestigde plant voor een instant aquascape-display of gebruik je liever in vitro planten en laat je ze na verloop van tijd uitgroeien tot je aquascape? Met zoveel verschillende kleuren, texturen en maten van planten die er zijn, is het geen verrassing dat aquascapes er echt door gefascineerd zijn. Planten vormen immers het grootste deel van aquascaping.

 

Waarom aquascapen?

Dus waar hoort je hart thuis na het lezen van alle verschillende gebieden en mogelijke obsessies binnen de aquascaping-hobby? We zouden graag willen weten wat het is dat je aantrekt om onderwatertuinen te creëren of in een zoutwateraquarium, het perfecte rif?