Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

Wanneer quarantaine-aquarium gebruiken?

Quarantaine aquarium

Heb je je ooit afgevraagd wat de oorzaken zijn van slakkenplaag in het aquarium of waarom vissen ziekten oplopen terwijl ze zijn opgesloten in een goed onderhouden aquarium? Meestal ontstaan ​​dergelijke situaties door externe omstandigheden zoals nieuw aangeschafte vissen of planten. Als je onaangenaam geworstel met onnodige problemen wilt voorkomen, lees dan dit artikel om te weten hoe je een quarantainebak opzet!

quarantaine aquarium

Waarom moeten we een quarantainebak opzetten?

We kunnen de oorzaken in twee groepen verdelen:

-nieuwe vissen, slakken of planten die in de hoofdtank worden geïntroduceerd

-oude vissen met ziekteverschijnselen

De bron van visziekten is meestal het introduceren van nieuw gekochte vissen in het hoofdaquarium. Symptomen van de ziekte zijn in het begin meestal niet zichtbaar, maar vaak na 2-3 weken. En dan vermoedt bijna niemand dat de oorzaak de nieuwe vis is die een paar weken geleden in het aquarium is geïntroduceerd. Als de nieuwe vissen de rest al besmetten, moet de quarantaine toch gebeuren, anders kunnen we de hele kous kwijtraken. Daarom is het de moeite waard om een ​​reservetank te hebben die kan worden gebruikt als quarantainetank voor nieuwe, ziekenhuistank voor zieke vissen of zelfs als kweektank indien nodig.

Nieuwe vis

Nieuw gekochte vissen moeten ongeveer 2-3 weken in quarantaine worden geplaatst voordat ze in de hoofdtank worden geïntroduceerd. Tijdens de quarantaineperiode moeten ze zorgvuldig worden geobserveerd als ze geen storende tekenen vertonen, zoals wrijven tegen de objecten. Onthoud dat de watercondities zeer vergelijkbaar moeten zijn met de waterparameters van het water waarin de nieuwe vis werd vervoerd. Natuurlijk moet het geleidelijk aan in de quarantainebak worden geïntroduceerd, omdat we niet willen dat het schrikt vanwege de temperatuur of een verschillende pH. Het water moet ongeveer 70% van het water uit de hoofdtank en 30% vers water bevatten. Dit zal de nieuwe vissen helpen om te acclimatiseren aan de nieuwe omgeving zonder grote schokken in termen van de ziekteverwekkers die al in het water aanwezig zijn. En natuurlijk moet de quarantainebak volledig gefietst zijn. Lees meer over de stikstofkringloop in onze BLOG.

Nieuwe planten

Levende planten kunnen ook de bron zijn van ongewenste parasieten. Meestal zijn ze ook de veroorzaker van de plaagslakkenplaag. Om te voorkomen dat u met ze in het hoofdscherm worstelt, moet u ze altijd visueel onderzoeken om slakken of hun eieren te detecteren. Het is het beste om een ​​​​nieuwe plant minimaal een week in een container gevuld met gedemineraliseerd water te bewaren voordat u een nieuwe plant in de hoofdtank plaatst. Daarvoor kunt u (afhankelijk van de fijnheid van de plant) deze afspoelen met een ontsmettingsmiddel, bv. chlooramine of kaliumpermanganaat. Het risico op het introduceren van ongewenste gasten in de tank is lager bij het kopen van waterplanten vanin vitro kweek. Ze worden onder steriele omstandigheden gekweekt, wat betekent dat ze veel gezonder en vrij van ongedierte zijn.

Nieuwe slakken

Nieuw gekochte slakken moeten ook in quarantaine worden geplaatst. Ze kunnen bijvoorbeeld drager zijn van infecties die erg gevaarlijk zijn voor vissen ich. De quarantaine moet minimaal een week duren. Voor dit doel kan een klein glazen vat of tank worden gebruikt.

zieke vis

Zet vissen in quarantaine zodra u ongewoon gedrag ziet, zoals wrijven tegen verschillende objecten, veranderingen in hun uiterlijk of slechte eetlust. Het laatste wat elke aquariumbezitter wil, is de kettingreactie. Vooral dat bij vissen verschillende symptomen van verschillende ziekten zich bij verschillende soorten anders ontwikkelen. Geïnfecteerde vissen moeten naar de ziekenhuistank worden verplaatst. De ziekenhuistank werkt het beste zonder substraat of decoraties, omdat het gemakkelijker is om het netjes te houden en dus een goede waterkwaliteit te behouden. Let tijdens de quarantaineperiode goed op factoren als uitwerpselen, eetlust, gedrag, vin- en huidconditie.

Ook als er een infectie in de hoofdtank wordt gedetecteerd, moet een grote waterverversing in het hoofdaquarium worden uitgevoerd. De zieke vissen in de quarantainebak moeten zorgvuldig worden geobserveerd en als de symptomen een paar weken niet meer zichtbaar zijn, kan deze terug naar het hoofdaquarium worden verplaatst. Het water uit de ziekenhuistank mag niet in het hoofddisplay worden gegoten en het aquariumglas en de apparatuur moeten worden gedesinfecteerd voordat een nieuwe behandelingssessie wordt gestart.

Apparatuur voor de quarantainetank

Zoals eerder vermeld, werkt de quarantainebak het beste zonder substraat, decoraties of planten. Daarom is het gemakkelijker om de waterkwaliteit te controleren en uitwerpselen en niet opgegeten voedsel te verwijderen. Bovendien wordt het observeren vergemakkelijkt doordat je door het ontbreken van schuilplaatsen de zieke vissen constant in de gaten kunt houden.

Ten tweede moet de quarantainetank zijn uitgerust met een effectief filter dat compatibel is met de grootte van de tank. Het type filer is hier niet belangrijk.

Testkits, thermometer en verwarming zijn ook nuttig om stabiele waterparameters te behouden. Het is vooral belangrijk bij vissen met een reeds verzwakt immuunsysteem (door transport of ziekte).

En last but not least, alle gereedschappen die worden gebruikt voor het onderhoud van quarantainetanks mogen NIET worden gebruikt in de hoofddisplaytank. Ze dienen iedere keer na contact met het tankwater uit de quarantainebak gedesinfecteerd te worden.

Samengevat

Als u geen ongewenste infectieziekte in uw displaytank wilt introduceren, plaatst u nieuwe vissen ongeveer 3 weken in quarantaine. In het geval van planten, observeer ze en verwijder ongedierte van de bladeren. Koop indien mogelijk vissen, slakken en planten van betrouwbare bronnen en vermijd levend voedsel. Denk aan regelmatige waterverversingen. Aarzel niet om raar gedragende vissen naar de aparte bak te verplaatsen voordat er meer vissen besmet raken.