Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contacteer ons nu

Algen - een ongewenste gast in elk aquarium

Het is een van de meest irriterende problemen die iemand met een aquarium tegenkomt. Het komt in vele vormen en kleuren en het heeft zelfs vele verschillende oorzaken of bronnen.
Zeewier
Voordat we beginnen te praten over hoe slecht algen zijn, moeten we eerst erkennen dat algen een hoofdvoedsel zijn voor veel van onze aquariumvissen in het wild. Vissen grazen vaak op algen tijdens de jacht op kleine organismen of schaaldieren die leven in de algen die op rotsen en stenen groeien. Malawische cichliden leven bijna uitsluitend van de algen die de rotsen in het Malawimeer bedekken. Garnalen en wat meervallen grazen ook continu op algen.

Maar als je algen in je aquarium krijgt en je hebt het niet uitgenodigd, moet je de reden vinden dat algen in je geliefde aquarium zijn gekropen.
Er zijn verschillende methoden om algen te verwijderen, maar voor u zelfs try en om uw algen te verwijderen, is het belangrijker om te achterhalen waarom algen voet aan de grond hebben gekregen. 
Als we ons concentreren op een aquarium met aquascaping, weten we allemaal hoeveel algen het uiterlijk van een mooi beplant aquarium echt kunnen bederven. Alle tijd en aandacht voor detail die is besteed aan het plannen van een mooie aquascape, kan snel worden overspoeld door lelijke slijmerige algen als het niet op een snel en efficiënt landhuis wordt aangepakt. 

Een aanval van algen verslaan kan in vijf stappen worden gedaan.

Bekijk al deze verschillende algen getypt in een aquascape door Art Commisso.
Stap één - Identificeer welk type algen 
Weten met welke algen je omgaat zal bepalen hoe je het behandelt. Je kunt algen identificeren door mijn aandacht te schenken aan de kleur en textuur. Met een beetje onderzoek zou je je indringer gemakkelijk moeten kunnen noemen.
Stap twee - Identificeer de oorzaak
Algen verschijnen niet zomaar in uw aquarium, bijna alle oorzaken van algen kunnen worden toegeschreven aan een fout of een lichte vergissing door de aquariaan. 
  • Is uw verlichting correct ingesteld? Of te veel of te weinig licht kan ertoe leiden dat algen in elk aquarium voet aan de grond krijgen.
  • Controleer uw CO2 Kit. Is het leeg, geblokkeerd of lekt het? Fluctuaties in CO2 injecties creëren onbalans.
  • Voed je je planten voldoende kunstmest?
Het meer geleverde licht heeft direct invloed op de hoeveelheid Co2 uw planten kunnen consumeren. Meer Co2 uw planten verbruiken verhoogt de hoeveelheid meststoffen die ze nodig hebben om correct te groeien.
Stap drie - Corrigeer het probleem
Zodra u de primaire oorzaak van uw algen correct identificeert, moet u de nodige wijzigingen aanbrengen om het probleem te verhelpen en verdere uitbraken te voorkomen
Stap vier - Verwijder uw correct geïdentificeerde algen
 Als je weet met welk type algen je omgaat, kun je het op de juiste manier verwijderen met de aanbevolen methode. Sommige algen vereisen een eenvoudige verstuiving terwijl andere kunnen vereisen dat ze ter plekke door producten worden behandeld. Met sommige algen is het eenvoudig genoeg om het probleem te corrigeren en een goed tankonderhoud te behouden. Dit is de reden waarom het volgen van de bovenstaande stappen u zal helpen om uw probleem snel op te lossen en met minder kans op een terugval.
Stap vijf - Zorg voor een goed huissekeep routine
Uiteindelijk is de beste methode om algen te verslaan van welke aard dan ook, om dit te voorkomen. Als je ervoor kiest om een ​​aquascape te maken in je huis of kantoor, is het een heel praktisch idee om een ​​wekelijkse routine te bedenken. Sommige aquascapers noteren hun routine, vooral als ze meerdere tanks onderhouden. Elke tank heeft een andere routine op basis van hun vereisten. 
Afbeelding credit: Art Commisso

Deze vijf stappen helpen je om je algen-indringers te verslaan, maar net als al het andere zijn er veel variabelen. Om sommige algensoorten effectief te verwijderen, moet u mogelijk verschillende verwijderingsmethoden proberen. 

Heb je onlangs een algenbloei ervaren? Heeft u een voorkeursmethode voor verwijdering? Waarom laat u hieronder geen reactie achter