Het onderwerp van vandaag zal voor geen enkele visliefhebber aangenaam of vrolijk zijn. Het is niet alleen van toepassing op mensen die voor cichliden zorgen, hoewel dit probleem bij deze vissen het snelst kan worden opgemerkt. Visaquaristiek besteedt speciale aandacht aan vissen. In de plantenaquaristiek is vis slechts een toevoeging, maar dit probleem geldt voor elke aquariaan. Het is het vermelden waard omdat aquascapers zich vaak niet bewust zijn van dit probleem.
Laten we eerst de termen uitleggen:
inteelt: Het kweekt vissen van nauw verwante exemplaren met elkaar in een mate die groter is dan de waarde van de gemiddelde verwantschap van de populatie.
Hybridisatie: echter, zoals de naam al zegt, is de combinatie van verschillende soorten.
Beide verschijnselen hebben vergelijkbare gevolgen.
In de natuurlijke omgeving kunnen ze optreden wanneer het verspreidingsgebied van een bepaalde soort afneemt of het gevolg is van isolatie. Dit is geen gunstig fenomeen. Het leidt tot het verschijnen van recessieve allelen, of eenvoudig gezegd, het bedreigt het fenotype. Het bedreigde fenotype, inteeltdepressie, manifesteert zich door een afname van de vruchtbaarheid en kan soms zelfs helemaal stoppen. Dergelijke individuen kunnen soms geen nakomelingen krijgen of ze overleven enkele dagen niet. Daarnaast is een groot probleem de vermindering van vitaliteit, weerstand tegen ziekten, verkleining, lichaamsgewicht, verzwakking van het skelet, verhoogde gevoeligheid voor veranderende omstandigheden en mentale zwakte.
Waarom is er zoveel interesse in inteelt??
Vooral vanwege de enorme vraag naar kleuren of zeldzame soorten of specifieke genen, heeft het veel fokkers de gemakkelijke weg laten kiezen.
Neem bijvoorbeeld de Amerikaanse cichlide: de Jack Dempsey (Rocio octofasciata)
Het hebben van een blauw gen leidde tot het onderscheid en daarom werd de "elektrisch blauw" -versie gemaakt. Menselijke hebzucht, niet in staat om de moeilijkheid om dergelijke nakomelingen te krijgen, te verwerken, leidde tot de vermenging van octofasciata met andere soorten om een veronderstelde versie van de EB te verkrijgen. Hoewel het moeilijk is om een ervaren aquariaan te bedriegen omdat hij zal leren over de interferentie van andere soorten, vallen anderen voor en kopen een vis die nooit zou mogen ontstaan.
Identieke situaties hebben de Afrikaanse cichliden uit het Malawimeer getroffen, zo populair vanwege hun kleur en gedrag.
Kwekers hebben hier een hele reeks "nieuwe" soorten voortgebracht die niets met het Malawimeer te maken hebben. De meest populaire vis onder onwetende aquarianen is Aulonocara Fire Fish en de OB-cichlide, de zogenaamde Calico. Bij de laatste soort eindigden menselijke experimenten tragisch omdat veel Calico-vissen geen nakomelingen kunnen krijgen.
Aan kunstvissen kan schoonheid niet worden ontzegd. Ze zijn vaak mooier dan natuurlijke vissen, maar ze vormen een enorme bedreiging voor de aquaristiek en het leven is niet gemakkelijk voor hen.
De hierboven beschreven fenotype gezondheidsgebreken worden het vaakst gezien tijdens de levensduur van deze vissen. Velen van hen worden niet volwassen.
Maar hoewel hybridisatie en inteelt zo opvallend zijn bij cichliden, hebben aquascapers het vaak in hun tanks. Dat is niet zo gek, want aquascaping richt zich vooral op planten, arrangement en niet op vissen.
Dus hoeveel mensen kunnen tegenwoordig laten zien hoe een guppy er goed uitziet?
Het blijkt dat ze bijna ongehoord zijn in de aquaristiek omdat ... vrouwtjes geen kleuren hebben. Het vrouwtje is gewoon grijs. In het geval van zwaarddragers is de situatie vergelijkbaar.
Het is duidelijk dat ingeteelde vissen en hybridomen geen hoorns of een tweede staart krijgen. Maar dat betekent niet dat alles goed met ze is. De fenotypische gebreken en de levensduur van dergelijke vissen zijn genoeg argumenten om er vanaf te blijven. Houd er bovendien rekening mee dat we bij het kopen van dergelijke vissen alleen de zakken vullen van mensen die totaal onverschillig staan tegenover het lot van deze weerloze dieren.
Laten we, na zoveel bittere woorden, zeggen hoe we onszelf kunnen beschermen tegen het kopen van een vis die door mensen is gemaakt of een afstammeling is van verwante vissen en vaak het nageslacht is van broers en zussen.
-Zorg er eerst voor dat de soort die je wilt kopen in de natuur voorkomt.
- Ten tweede is het de moeite waard om vis van de F1-generatie te kopen, dat wil zeggen de eerste generatie na de wilde vis. Dit is de grootste garantie dat de ouders geen familie van elkaar waren.
-Ten derde, koop vis van mensen die bekend zijn met het onderwerp en goed op elkaar afgestemde ouders hebben.
-Het is duidelijk dat niet iedereen het kan betalen (het gaat niet alleen om de prijs, maar ook om de toegang tot een bepaalde soort), dus als je vis uit de winkel wilt kopen, denk er dan aan om ze goed te bekijken.
-De vinnen mogen niet te lang zijn omdat dit problemen geeft met het lichaam van de vis.
-Gebrek aan juiste verhoudingen, gedrag, voeding.
- Koop bovendien geen vissen uit het aquarium in de winkel waar de dode vissen liggen.
-Het winkelaquarium moet schoon zijn. Een verkoper moet weten waar zijn vis vandaan komt.
Kortom, we moeten niet vergeten dat iedereen het recht heeft om te beslissen wat er in het aquarium wordt gehouden, maar wanneer men een kunstmatige vis kiest, moet men weten wat kunstmatigheid is en welke risico's het met zich meebrengt.