Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

Aquariumzout - ja of nee?

Het gebruik van zout in een aquarium is ongetwijfeld een controversieel onderwerp. Moeten we het gebruiken, hoe gebruiken we het en wanneer moet het worden gebruikt? Aan de ene kant heeft aquariumzout een groep fans en aan de andere kant veel tegenstanders die het absoluut niet aanbevelen om het in zoetwatertanks te gebruiken. Zoals gewoonlijk ligt de waarheid ergens in het midden. Hieronder presenteren we de mogelijke risico's en voordelen van het gebruik van zout in aquaria die u kunnen helpen uw standpunt over deze kwestie in te nemen.


Waarom aquariumzout gebruiken?

Zoutproducenten zorgen ervoor dat het licht gezouten houden van het water in een zoetwateraquarium een ​​gunstig effect heeft op de gezondheid van de vissen, parasitaire infecties voorkomt en helpt bij de behandeling van ziekten. Bovendien zijn er veel meningen dat het stress bij vissen vermindert door de osmotische druk in het water te verminderen en de opname van nitraten te verminderen. Laten we daarom bovenstaande voordelen eens nader bekijken.


Parasitaire of schimmelinfecties

Zout is een zeer effectief medicijn bij het bestrijden van de meeste infecties veroorzaakt door parasieten en schimmels - in dit geval zijn therapeutische baden op korte termijn in oplossingen met een hogere concentratie echter veel effectiever dan het rechtstreeks toevoegen van een kleine hoeveelheid zout aan de tank. Sommige aquarianen gebruiken kleine hoeveelheden zout in het hoofdaquarium om parasieten te voorkomen. Is het logisch? Ja en nee. Enerzijds kan een kleine toevoeging van zout de afscheiding van beschermend slijm bij vissen verhogen en zo hun natuurlijke weerstand tegen mogelijke infecties verhogen. Aan de andere kant verdragen veel parasieten en schimmels zo'n lage zoutconcentratie vrij goed, dus het is geen erg sterke beschermende barrière.


Osmoregulatie

Osmoregulatie is een reeks biologische processen, waarvan de essentie de regulering is van de concentraties en volumes van organische verbindingen en elektrolyten in lichaamsvloeistoffen. Het is gebaseerd op het fenomeen van osmose - waarbij water probeert een semi-permeabel membraan te penetreren van een lagere concentratie naar een hogere concentratie. Zoetwatervissen hebben van nature een hogere zoutconcentratie dan het water waarin ze leven, wat betekent dat ze voortdurend hun lichaamszouten afgeven aan het water in de tank en water opnemen. Visueel gezien kan worden gezegd dat het lijkt alsof het water uit het aquarium de vis probeert te verdunnen. Om het osmoseproces in evenwicht te brengen en de juiste concentratie minerale zouten te behouden, moeten de vissen deze via de kieuwen opnieuw uit het water halen.

Bij gezonde vissen in goede conditie zijn deze processen altijd normaal en hebben ze over het algemeen geen ondersteuning nodig. Onder invloed van stress, ziekte of tijdens herstel kan het echter voorkomen dat vissen onvoldoende zout uit het water opnemen, wat weer kan leiden tot een osmotische shock.

Voorstanders van het zouten van het aquarium beweren dat door het zoutgehalte in het aquarium voorzichtig te verhogen wanneer de vissen in slechte conditie zijn (gestrest, onder behandeling), het hen kan helpen herstellen omdat hun cellen niet zo hard hoeven te werken in het osmoregulatieproces.

Er zijn geen duidelijke richtlijnen over welke zoutconcentratie moet worden gebruikt om vissen te helpen bij osmoregulatie. Advies van beoefenaars op aquariumforums is heel anders en varieert van 1 platte theelepel per 1,200 liter water tot 1 platte theelepel per 4 liter water! Een dergelijk advies moet met grote voorzichtigheid worden benaderd en lees eerst de aanbevelingen van de fabrikant - en benader deze ook met de nodige voorzichtigheid. Het is het beste om op de eerste dag de helft van de door de fabrikant aanbevolen dosis te gebruiken, de vissen zorgvuldig te observeren en pas nadat u zich ervan heeft vergewist dat ze de verandering in zoutgehalte goed verdragen - na een dag of twee - voeg het tweede deel van de aanbevolen dosis toe.


Vergiftiging met nitraten

Nitraatniveaus kunnen stijgen als er niet genoeg nuttige bacteriën in het aquarium zijn om de giftige bijproducten van de uitscheiding van vissen te absorberen. Dit kan gebeuren als de tank onvolgroeid is of als de filtratie onvoldoende is. Door snel zout toe te voegen, wordt een natuurlijke barrière gecreëerd waarin de chloride-ionen voorkomen dat de vissen de nitraten opnemen. In deze situatie moeten chloride-ionen 30 keer meer zijn dan nitraationen in water. Het is het beste om een ​​tanknitraattest uit te voeren en de dosis dienovereenkomstig aan te passen.


En welke zouten worden in aquaria gebruikt?

We zullen ons hier concentreren op de drie meest populaire soorten:

- niet-gejodeerd zout - Theoretisch is het zuiver natriumchloride (NaCl). Door het ontbreken van extra ingrediënten (en de lage prijs) grijpen veel aquarianen naar dit "gewone" zout en gebruiken het met succes in hun aquarium.

- zeezout - heeft een veel complexere samenstelling dan tafelzout. Naast natriumchloride bevat het meestal veel verschillende mineralen, zoals calcium, magnesium, kalium en zink. De samenstelling van zeezouten uit verschillende afzettingen kan aanzienlijk van elkaar verschillen. Zeezout is alleen geschikt voor aquaria met zeevissen en ongewervelde dieren, hoewel sommigen het gebruik ervan ook in therapeutische baden aanbevelen.

- aquariumzout voor zoetwateraquaria is een zeer populair product dat in vrijwel elke dierenwinkel verkrijgbaar is. Zoetwateraquariumzout wordt meestal gemaakt van verdampt zeewater. Het is een product dat speciaal is ontworpen voor zoetwateraquaria en bevat dus geen voor vissen schadelijke additieven, zoals jodium of antiklontermiddelen. Houd er rekening mee dat aquariumzouten van verschillende fabrikanten kunnen verschillen in hun chemische samenstelling. Gebruik het daarom bij het overschakelen van het ene naar het andere product zorgvuldig en altijd in overeenstemming met de aanbevelingen van de fabrikant. Vaak kun je in winkels aquariumzout kopen, verrijkt met "extra" toevoegingen zoals aloë of eikenschors.


Is zout goed voor zoetwatervissen?

Op de juiste manier gebruikt aquariumzout kan een zeer positief effect hebben op vissen en in sommige gevallen zelfs hun leven redden. Hetzelfde zout, in overmaat gebruikt, kan in korte tijd de helft van de aquariumvoorraad doden. Dus nogmaals: het loont de moeite om heel voorzichtig te zijn met deze maatregel. Het is niet alleen het soort zout en de dosis die van belang is, maar ook de vissoort - omdat ze niet allemaal op dezelfde manier op zout reageren. Over het algemeen kunnen we een regel accepteren (hoewel er uitzonderingen zijn voor alle soorten) dat hoe zuurder en zachter water een bepaalde soort nodig heeft, hoe slechter het de toevoeging van zout zal tolereren. Vissen die slecht reageren op zout zijn onder meer meerval, kuras, otos, discus en koikarpers. Goudvissen, guppy's en de meeste Afrikaanse cichliden reageren heel goed op de toevoeging van zout in het aquarium.


Is zout goed voor planten en andere aquariumbewoners?

In dit geval,het antwoord is absoluut negatief. De meeste zoetwaterplanten reageren zeer negatief op zout en zelfs een kleine toevoeging kan ervoor zorgen dat de planten massaal afsterven. Daarom, het is beter om geen zout te gebruiken als er levende planten in de tank zijn.

Zout is ook dodelijk voor algen. Als we last hebben van hun overmaat, kan een zoutbehandeling ze effectief bestrijden. Als we ons echter zorgen maken over de aanwezigheid van algen in het aquarium, is het beter om geen zout toe te voegen.

Alle ongewervelde dieren, vooral slakken, zijn ook erg gevoelig voor zout. Voordat u zout aan het water toevoegt, moet het worden opgevangen en overgebracht naar een andere tank. 


Hoe veilig zout gebruiken in een zoetwateraquarium?

Wees allereerst voorzichtig. Als u voor de eerste keer zout toevoegt, gebruik dan de helft van de door de fabrikant aanbevolen dosis en pas na twee dagen (als de vissen goed reageren), voeg dan de andere helft toe. Wees ook altijd bereid om snel in te grijpen als de vissen zich verontrustend gaan gedragen. De enige manier om jezelf in deze situatie te redden, is door vis te vangen en het water volledig te vervangen.

Voeg nooit zout rechtstreeks aan het aquarium toe, maar los het grondig op in een deel van het water en voeg het langzaam toe, wachtend tot de oplossing gelijkmatig over het hele aquarium is verdeeld.

Houd er rekening mee dat zout niet verdampt en niet wordt verwijderd door de filters! Zout dat aan de tank wordt toegevoegd, blijft er één keer in. De enige manier om het te verwijderen is door het water te verversen. Daarom is het niet nodig om het zout in het aquarium bij te vullen in een andere situatie dan een gedeeltelijke waterverversing en hier voegen we ook proportioneel zoveel zout toe als het verwijderde water, dwz als we 30% van het water verversen - we voegen 30% toe van de zoutdosis voor de hele tank.

Let ook op waterverdamping - minder water in het aquarium betekent een hogere zoutconcentratie. Het water moet zo snel mogelijk worden bijgevuld, uiteraard zonder zout toe te voegen.


Samenvattend: Het toevoegen van zout is zeer controversieel vanwege het hoge risico dat aan misbruik is verbonden. Als het echter met voorzichtigheid en met mate wordt gebruikt, kan het een zeer gunstig effect hebben op de gezondheid en conditie van de vissen, en veel kwekers stellen het zeer op prijs om zout aan hun zoetwateraquaria toe te voegen. Voordat u een beslissing neemt, is het de moeite waard om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de vissen die u kweekt en hun gevoeligheid voor zout. Denk er ook aan om zout toe te voegen aan de tank, te beginnen met kleine doses. En het allerbelangrijkste: zout doodt planten, dus als je van plan bent het te gebruiken, alleen voor behandelingsdoeleinden tijdens quarantaine.