Vanaf de vroegste fase van het leven van vissen is de watertemperatuur een factor die een enorme impact heeft op de eerste momenten van het leven van een vis, maar ook op de daaropvolgende ontwikkeling en het bestaan ervan.
Hoe werkt het in de praktijk?
Op het moment van copulatie, dwz paaien door volwassenen, gaan ze, naast de fysisch-chemische parameters van water, ook gepaard met de temperatuurfactor. Het paaipunt is voor elke vis anders, maar dit aspect wordt later in dit artikel beschreven.
Wanneer de ree is afgezet in de juiste fysisch-chemische omstandigheden van water, wordt de ontwikkeling ervan beïnvloed door vele factoren, zoals:
-waterhardheid
-zuurgraad
-temperatuur
-elektrogeleiding
-de duur van blootstelling aan zonlicht of licht op de eieren
-biologische factor - schimmels, bacteriën, protozoa, enz.
Temperatuur. Hoe hoger het is, hoe sneller het zich ontwikkelt. Betekent snel goed?
Zo is het niet helemaal. Het is wetenschappelijk bevestigd dat een hogere temperatuur resulteert in een snellere ontwikkeling van het embryo en een snellere en talrijkere verschijning van uitkomende kliercellen. Een groot aantal van hen verkort de ontwikkelingstijd van het embryo en een snellere afgifte uit de eieren. Deze cellen bevinden zich aan de voorkant van het hoofd, de voorwand van de dooierzak en de borstvinnen, en wanneer ze op het lichaam van het embryo verschijnen, veroorzaken ze jeuk. Hoe talrijker cellen in de uitkomende klier, de zogenaamde jeuk is sterker. Het embryo begint te draaien en draait totdat de wand van het ei wordt doorboord en het loskomt van het ei. Dan wordt het een broed wat wij aquarianen jongen noemen.
De jongen die bij een hogere temperatuur zijn uitgekomen zijn kleiner, terwijl het broed veel talrijker is, wat een positief aspect zou moeten zijn voor kwekers. In de natuur is de overleving helaas laag (roofdieren, beperkte hoeveelheid voedsel, enz.), maar ook broedomstandigheden hebben vergelijkbare gevolgen.
Bij hoge temperaturen is de activiteit van het spijsverteringsstelsel, oftewel de stofwisseling, hoger. De vissen hebben meer voedsel nodig om zich normaal te ontwikkelen.
Frequenter voeren betekent meer voedselresten en stoffen voor metabolische transformatie - voornamelijk ureum. Waarschijnlijk weet iedereen hoe ze werken.
Een vis die uitkomt en zich ontwikkelt bij hogere temperaturen, zal nooit de grootte van een boek bereiken, omdat zijn ontwikkeling wordt versneld en kleiner wordt. Dwergen houdt ook in dat de volwassen exemplaren niet veel eieren leggen.
Als ze door de ogen van de kweker naar zulke vissen kijken, zijn ze zwakker, worden ze vaker ziek, eten ze veel en krijgen ze weinig nakomelingen. Is het een positief aspect - ik betwijfel het eerder.
Een andere groep is een groep vissen die gedijen bij normale temperaturen. Gemiddelde ontwikkelingstijd van jonge vissen, gemiddelde grootte en normaal gevolg van broedontwikkeling. Vissen bereiken geslachtsrijpheid van 6-18 maanden (afhankelijk van de soort). Hoe later ze mogen paaien, hoe groter ze worden.
De laatste groep zijn vissen die gedijen in koud water. De temperatuur is van invloed op de langdurige ontwikkeling van eieren (die in grote aantallen afsterven), de langere rijpingstijd van embryo's en het moment van uitkomen van de jongen.
Door de geboorte van vissen te vertragen, worden er niet veel geboren. De overlevenden zijn zeer ziekteresistent, worden groter, geven meer nakomelingen en zijn daarom zeer gewild in de fokkerij en geven de soort een kans om te overleven.
Lage temperatuur is een ziekteverwekker voor vispokken en veel gevaarlijke ziekten van aquariumvissen. Aan de andere kant steriliseert een te hoge temperatuur het reservoir door de positieve flora te doden.
In een notendop keken we naar het effect van temperatuur op vissen. Denk aan de dwergfactor die erg belangrijk en negatief is in de fokkerij.
Nu vragen jullie fokkers zich af hoe ze hun fokkerij kunnen optimaliseren voor de temperatuurfactor. En vergeet niet om te controleren of je geen fouten maakt bij het fokken door simpele temperatuur.