Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

Piranha in het aquarium

Piranha in het aquarium

Heeft iemand van jullie de film "Piranhas" uit de jaren zeventig gezien? Deze oude Amerikaanse film inspireerde me om het volgende artikel te schrijven, omdat veel aquarianen deze soort in hun eigen aquarium houden.

 

Een korte beschrijving van de soort

De Natterera Piranha (Roodbuikpiranha, Pygocentrus nattereri) is een vrij veel voorkomende vis in de rivieren Amazone, Parana, Essequibo, Uruguay en in de rivieren van de noordoostkust van Brazilië. Het bewoont de meeste habitats die typerend zijn voor zijn gebied, waaronder de belangrijkste rivierkanalen, kleinere zijrivieren, hoefijzervormige meren, uiterwaarden en kunstmatige reservoirs die zijn gecreëerd door dammen. Het wordt beschouwd als de gevaarlijkste en meest agressieve vis in deze wateren. Ze kunnen afmetingen tot 33 cm en 3.85 kg bereiken. Meestal wordt het onderlichaam gedomineerd door een roestoranje kleur en is de achterkant zilvergrijs. De rug- en vette vinnen zijn zwart. Ze leven van 8-12 jaar.

piranha's

Hoe een Piranha-tank op te zetten

Volwassen piranha's hebben een zeer groot aquarium nodig. Hoewel voor een groep kleine individuen een aquarium van 200 liter met een zanderige ondergrond voldoende is. Voor volwassen piranha's in groepen van 5-7 vissen wordt een minimale tankinhoud van 1000 liter en een lengte van minimaal 200 cm aanbevolen. Bovendien moeten ze worden uitgerust met een deksel zodat ze er niet uitspringen en moet alle apparatuur worden vastgezet tegen de vlijmscherpe tanden. Als het aquarium op de juiste manier wordt onderhouden, zijn piranha's actieve vissen die in het midden van het aquarium zwemmen, zo niet, dan zien ze er depressief uit en verstoppen ze zich in de hoeken.

Het substraat kan zand of fijn grind zijn, omdat piranha's tijdens de paaiperiode in hun natuurlijke habitat kuilen graven waarin het vrouwtje haar eieren legt. Om deze reden is het aan te raden om stevige en duurzame planten te kiezen die op hout of steen boven het substraat kunnen worden bevestigd. Drijvende planten zijn ook nuttig vanwege hun vermogen om overtollige nitraten te consumeren die zich in het water kunnen bevinden. Drijvende planten zijn ook bedoeld om het licht dat het water bereikt te onderdrukken, omdat te intense blootstelling ze schichtig maakt. Bovendien moet het aquarium veel schuilplaatsen hebben in de vorm van wortels of rotsen. Bedenk dat deze vissen van nature voorkomen in de stroomgebieden van de Amazone en andere Zuid-Amerikaanse rivieren, dus de zwartwaterbiotoop is hier perfect.

Waterwaarden

Roodbuikpiranha's zijn vissen met een zeer goede stofwisseling, maar het zijn erg rommelige eters, dus de besmettingsniveaus kunnen hoog zijn. Om deze reden is een krachtig extern filter met frequente en grote waterverversingen essentieel. PH moet tussen 6.5 en 7.8 zijn, alkaliteit tussen 3 ° en 8 ° (50 ppm tot 140 ppm) en temperatuur tussen 75 ° en 80 ° F.

 

De cast van het aquarium

Houd er bij het opzetten van een aquarium met piranha's rekening mee dat deze vissen vatbaar zijn voor agressie. De jongeren zijn gewoonlijk scholenvissen en hebben de neiging zich in groepen te verzamelen om zich tegen roofdieren te verdedigen. Als ze echter opgroeien en ondervoed zijn, kunnen ze kannibalistisch worden. Daarom, als je deze soort in je thuistank hebt, moet je hem overvloedig voeren. Sommige ervaren piranha-kwekers houden ze in één tank, bijvoorbeeld met grotere vissoorten, grote meervallen of zelfs kleine neons, en hoewel ze enige tijd in harmonie kunnen zijn, kunnen ze op elk moment worden behandeld als levend voedsel voor grotere tankgenoten . Om deze reden is het aan te raden om minimaal 5 piranha's te houden.

 

Voeden

Roodbuikpiranha's Piranha's kunnen het beste worden gevoerd met dode vissen en ander vlees. Hoewel het vrij algemeen is, wordt het gebruik van levende voedervissen niet aangeraden en leiders van de aquariumhandel zullen allemaal uitleggen dat siervissen die voor dit doel worden gebruikt (goudvissen, guppy's enz.) parasieten dragen die de piranha kunnen schaden. Om deze reden wordt alleen kant-en-klaar vers of diepgevroren vlees geadviseerd. Jonge piranha's moeten worden aangemoedigd om zoveel mogelijk verschillende soorten voedsel tot zich te nemen, zodat de viskweker een uitgebalanceerd dieet kan aanbieden van vers gevriesdroogd voedsel en gedroogd, geschikt korrelvoer. Om je Piranha te verleiden en aan te moedigen om try nieuw voedsel kan het voedsel worden verplaatst (met een tang, geen handen!) om levende dieren na te bootsen en het jachtinstinct van de vissen te stimuleren. Dit geldt voor veel Piranha's die nog niet gewend zijn aan de omstandigheden in het aquarium.

Piranha's kunnen kip of rundvlees krijgen. Dit wordt echter niet volledig aanbevolen omdat vlees van zoogdieren vetten kan bevatten die vissen niet kunnen verteren. Dit kan op den duur ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Voor de beste verzorging van de piranha is een gevarieerde voeding aan te raden evenals voeding die ze binnen enkele minuten kunnen eten. Het is het beste om niet-opgegeten delen onmiddellijk uit de tank te verwijderen om de waterkwaliteit niet aan te tasten.

roodbuikpiranha

teelt

Het kweken van de meeste Piranha-soorten thuis is moeilijk, maar niet onmogelijk. Hiervoor kun je het beste een groep van ongeveer 6 piranha's kopen, waaruit met een beetje geluk een paar ontstaat. Tijdens het paarseizoen graaft het mannetje gaten in het substraat waar het vrouwtje ongeveer 300-400 transparante, geelachtige eieren legt die binnen 3-5 dagen uitkomen. Daarna kunnen de larven het beste in een apart bakje worden overgeheveld, bijvoorbeeld met een zuignap. Na 7 dagen mogen de jongen vrij zwemmen. Eerst krijgen ze pekelgarnalenlarven, vervolgens gehakte buisjes en zoöplankton. Wanneer de vissen een lengte van 1.5-2 cm bereiken, beginnen ze elkaar aan te vallen. Dit kan worden voorkomen door ze op grootte te scheiden en goed te voeren.

 

Veiligheidsregels

Het komt zelden voor dat viskwekers een Piranha-beet krijgen, het is raadzaam om verhoogde veiligheidsmaatregelen te volgen. Daarom is het aan te raden draadhandschoenen te gebruiken tijdens alle behandelingen in het aquarium. Meestal zwemmen piranha's bij het schoonmaken van een aquarium weg in een hoek, maar als ze onvoldoende worden gevoed of onze acties als een bedreiging beschouwen, zullen ze waarschijnlijk aanvallen. Dus als u uw blote handen naar binnen moet steken tijdens tankonderhoud, wees dan altijd voorzichtig en klaar om onmiddellijk weg te rennen. Onderschat hun defensieve gedrag niet, want ze hebben vlijmscherpe tanden.

Als je besluit piranha's in een aquarium te kweken, houd er dan rekening mee dat deze vissen veeleisend zijn. Ze hebben grote hoeveelheden gevarieerd voedsel en frequente waterverversing nodig. Houd er ook rekening mee dat deze vissen relatief lang leven, en het vinden van een nieuw huis voor grote vissen is vaak niet eenvoudig. Desalniettemin is de roodbuikpiranha ongetwijfeld een fascinerende soort die indruk zal maken op iedereen.

 

Afbeeldingen geleverd door de Venezolaanse rivierontdekkingsreiziger Ivan Mikolji. Voor meer bezoek: https://www.mikolji.com/redeye-piranha-artwork-catalogue/