Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

slakkenplaag

Slakkenplaag in het aquarium

Slakken zijn ongetwijfeld een van de nuttigste wezens in huishoudelijke tanks omdat ze deel uitmaken van de schoonmaakploeg. Ze vervullen een zeer nuttige functie in het aquarium: ze eten dode plantenresten en de resten van niet opgegeten voedsel. Desalniettemin kan hun plaag een potentieel moeilijke noot zijn om te kraken, omdat ze, zoals alle levende wezens, uitwerpselen produceren, wat een impact heeft op het behoud van de netheid van het aquarium en bijgevolg op de waterparameters. Bovendien maken zoveel slakken het aquarium er gewoon onesthetisch uit en gaan de slakken vaak naar buiten. Dat is een echt slakkenprobleem.

De meest populaire plaagaquariumslakken die we in huisaquaria kunnen tegenkomen, zijn voornamelijk blaasslakken, Maleisische trompetslakken en ramshornslakken. Hun overmatige kweek wordt meestal veroorzaakt door overvoeding van aquariumvissen.

De plaag van slakken in het aquarium - hoe te bestrijden?

Er zijn verschillende methoden om aquariumslakken te bestrijden bekend in de aquariumhobby. Hieronder presenteren we enkele van de meest populaire onder vishouders.

1. Chemische stoffen voor de bestrijding van slakken

De gebruikswijze is eenvoudig: giet de juiste hoeveelheid van het preparaat in het aquarium volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Deze methode heeft echter een aantal nadelen. Kopersulfaat, dat meestal in het preparaat zit, is dodelijk voor slakken. Wanneer onze ongewenste bezoekers echter beginnen te sterven, zullen hun dode overblijfselen ontbinden en onze tank besmetten. Let er bij deze methode op dat het preparaat geen stoffen bevat die schadelijk zijn voor andere vissen of planten.

2. Groentenfeestje

Dit is een populaire methode. Het enige wat u hoeft te doen is een wortel, sla of andere groenten een nacht in het aquarium te leggen. Het is de bedoeling dat de slakken zich op de groente nestelen en 's ochtends kun je er veel slakken uithalen die aan de lekkernij vastzitten. Het nadeel van deze methode is het lage rendement. Denk maar eens na... Hoeveel slakken passen er op een kleine groente? En hoeveel van hen zijn slim genoeg om er überhaupt genoegen mee te nemen? Om ze effectief kwijt te raken, moet de activiteit vele malen worden herhaald zonder garantie op succes.

3. Slakkenvallen

Een val is niets meer dan een schijf waar we een aas in doen, bijvoorbeeld een groente. Slakkenvallen zijn gemakkelijk verkrijgbaar in vele soorten en maten. De slak gaat naar binnen maar kan er niet meer uit. De vraag rijst echter opnieuw: hoeveel slakken zullen intelligent genoeg zijn om in de val te gaan?

4. Vis etende slakken

Terwijl je op forums zoekt naar antwoorden op welke vissen geweldige slakkeneters zijn, kun je een soort groene kogelvis tegenkomen (Dichotomyctere fluviatilis). En in feite is het ongetwijfeld een slakkenhond. Houd er echter bij het meenemen naar uw aquarium rekening mee dat hij vroeg of laat de slakkenpopulatie zal opeten en wat dan? Bedenk dat dit een agressieve en grote vis is die van zout water houdt. Het mag dus niet in een "gewone" aquarium worden bewaard.

Maar een andere vis is een bijna perfecte keuze. We hebben het over de clown modderkruiper (Chrobotia macracanthus) die zich over het algemeen met ander visvoer voedt, maar slakken zijn er een echte delicatesse voor. Het zuigt slakken uit de schelp. Loaches zijn kuddevissen, daarom is het aanbevolen om een ​​paar individuen te introduceren, anders kunnen ze agressie vertonen. Vanwege de grootte van de clown modderkruiper moet het worden gehouden in een aquarium met een minimale lengte van 100 cm. Loaches mogen niet samen met garnalen worden bewaard, behalve voor het avondeten.

clown modderkruiper

5. Slakken die slakken eten

Vuur met vuur bestrijden - ken je dat gezegde? Nou, het echte bloedbad voor de slakkenpopulatie is zeker Clea Helena (moordenaarsslak). Zelfs een paar huurmoordenaars die in het aquarium worden losgelaten, kunnen de hele plaag bestrijden. De vraag rijst als we nadenken over wat ze zullen eten als de plaag voorbij is? Daarom wordt aangeraden om 2-3 sluipmoordenaars in 50-100l water te doen. Een paar slakken zullen niet in één keer de hele slakkenplaag in het aquarium opeten, maar zullen hun aantal langzaam verminderen. Houd er rekening mee dat als u andere sierslakken heeft, bijv. uit de familie Ampullariidae, u geen huurmoordenaarsslak moet gebruiken, omdat deze andere slakken langzaam uitzuigen. Deze vleesetende slak mag ook niet worden gebruikt in de aanwezigheid van garnalen.

Clea Helena

6. Handmatig vangen

Deze methode is het minst ingrijpend, maar vereist veel geduld als de slakkenplaag in het aquarium groot is. Niettemin moet worden benadrukt dat het voor handmatige selectie het beste is om een ​​pincet te gebruiken, waarvan de grootte kan worden aangepast aan de grootte van de aquariumslakken om het proces te vergemakkelijken. Het wordt niet aanbevolen om slakken met blote handen te plukken.

7. De temperatuur van de tank verlagen

Het verlagen van de temperatuur van de tank is een nogal controversiële methode. Het bestaat uit het verlagen van de watertemperatuur tot 12-13 graden Celsius. Bij zo'n lage temperatuur zullen tropische slakken niet kunnen weerstaan ​​​​en sommige of allemaal zullen sterven. Onthoud dat niet alleen slakken worden blootgesteld aan lage temperaturen, maar alle wezens die warmer water nodig hebben. Daarom wordt deze methode meestal gebruikt in opnieuw opgestarte tanks die groot zijn en u het substraat niet wilt vervangen.

Samengevat

Kortom, slakken in een aquarium zijn niet slecht. Ze laten ons zien hoe het met ons algemene aquariumonderhoud gaat, en hun aantal duidt meestal op overtollig voer voor aquariumvissen. Dit betekent dat het water niet de juiste parameters heeft, er blijven meer dode waterplanten over en ineens: gefeliciteerd, je hebt zojuist perfecte omstandigheden gecreëerd voor slakken om te broeden. Als we de hoeveelheid visvoer verminderen, betekent dit dat slakken slechtere broedomstandigheden zullen hebben vanwege het gebrek aan voedselbronnen. Bedenk daarom of het de moeite waard is om alle slakken uit het aquarium te verwijderen - het zijn tenslotte ereleden van de schoonmaakploeg en waarschuwen u zichtbaar voor het overvoeren van uw vissen.