Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

aquarium garnalen

Opruimploeg aquarium

"Clean-up crew" is de sleutel tot succesvol aquariumbeheer.

 

Bij de beslissing om een ​​zoutwateraquarium of zoetwateraquarium in te richten, ongeacht de grootte van de tank, is het eerste dat in u opkomt de vis, of liever de vissoort, die we in ons aquarium willen houden.

De meeste aquascapers verdelen de vissen niet in bruikbare en decoratieve exemplaren, ze zijn vooral geïnteresseerd in uiterlijk, kleur of grootte. We overwegen zelden om vis toe te voegen puur om te helpen bij het schoonmaken van het aquarium. In dit artikel zullen we de soorten in het algemeen beschrijven die je zullen helpen om je hele aquarium te onderhouden.

Maar laten we bij het begin beginnen, je vraagt ​​je waarschijnlijk af waarom je een "schoonmaakploeg" nodig hebt als je aquarium een ​​filter zal hebben met al die hoogwaardige media. Filtratie is een van de belangrijkste elementen van het goed functioneren van het aquarium, maar soms kan het onvoldoende blijken te zijn, dus heeft het ondersteuning nodig, en deze ondersteuning wordt geboden door zoetwatergarnalen, zoetwaterslakken en vissen.

 

Onze aquariumopruimers hebben een aantal nuttige functies in onze tank, zoals:

- vermindering van de groei van hinderlijke algen

- schoonmaken van het aquarium niet opgegeten visvoer

- reiniging van rottend plantaardig materiaal.

Hieronder presenteren we u de nuttigste leden van alle opruimploegen en een beetje informatie over elk ervan:

siamese algeneter

Siamese algeneter

kenmerken: Deze op de bodem levende tropische vis komt voor op het vasteland van Zuidoost-Azië.

Een sociale vis voelt zich het best gehouden in een groep van minimaal 4-5 individuen. In tankoppervlakken groeien ze tot 14 cm. Momenteel wordt deze vis erkend als een bedreigde diersoort.

Vereisten: Dit zijn vissen die vrij grote maten worden, daarom hebben we de voorkeur voor een zoetwatertank van minimaal 240 l, ze hebben veel schuilplaatsen, steenversieringen en wortels nodig. Je kunt ze in een kleiner aquarium laten als je algen bestrijdt, maar na verloop van tijd, als ze groter worden, moet je ze vangen omdat ze territoriaal kunnen worden.

De belangrijkste functie in het aquarium: Deze vis is perfect voor een zoetwateraquarium waar we een probleem hebben met algen zoals: draadachtige, groene en zachte algen en Rhizoctonia-schimmels. Onze ervaring is dat deze vis de voorkeur geeft aan deze algen en afval voordat ze de volledige volwassen grootte bereiken. Als ze groter worden, verandert hun smaak meer in rode algen.

amano garnalen

 Amano garnalen

kenmerken: Het volgende lid van de schoonmaakploeg is de garnaal die is vernoemd naar de Japanse aquariaan Takashi Amano die hem voor het eerst met groot succes introduceerde. Mannetjes worden tot 3 cm groot, vrouwtjes tot 4-5 cm. Deze garnaal is een vreedzame soort en perfect voor een gezelschapsaquarium.

Vereisten: Het aquarium voor deze garnalen moet vrij ruim zijn en beplant met tal van kleinbladige planten, mossen en levermossen. Het moet talrijke schuilplaatsen hebben. Deze garnaal is gezellig; daarom zou hij zich hoogstwaarschijnlijk meer thuis voelen in een groep van 6-8 van zijn eigen soort. Het water moet goed geoxygeneerd zijn, aangezien de garnalen vrij mals zijn.

Hoofdfunctie in het aquarium: We kunnen ongetwijfeld bevestigen dat dit het meest ijverige schepsel is dat in een aquarium zou kunnen zijn, grote algeneters, een groep van dergelijke garnalen is in staat om de plaag van algen, bijvoorbeeld haaralgen, in één dag op te ruimen. Daarnaast eet hij de etensresten in de hoeken en gaten op, het is letterlijk een "schoonmaak" garnaal omdat ze dode vissen heel snel uit het aquarium halen, voordat de aquariumhouder beseft dat zo'n vis dood is. Bovendien zal het goed werken in de beginfase van de ontwikkeling van een aquarium als we te maken hebben met filmalgen of diatomeeën

otos vis

otocinclus

kenmerken: Milde en gezelschapsvissen groeiend tot 4 cm. In zijn natuurlijke omgeving leeft hij in het bovenste en centrale Amazonewater. Kan in een sociaal aquarium gehouden worden.

Vereisten: Dit lid van de aquariumopruimploeg kan veilig in een zoetwateraquarium van 30 liter worden geplaatst. Het geeft de voorkeur aan zacht water en is vrij gevoelig voor veranderingen in waterparameters. Bij voorkeur groepen, houdt u ze het beste in een groep van minimaal 5 personen. De vis houdt van algen, maar zijn dieet moet worden aangevuld met gedroogd plantaardig voedsel.

De belangrijkste functie in het aquarium: het zijn typische algeneters, dankzij het kleine formaat reinigt het effectief moeilijk bereikbare hoeken en bladbladen in alle tankafmetingen. Het is gespecialiseerd in het eten: slijmzwam aanwezig in het begin, diatomeeën, bruine algen aanwezig op de tankwanden.

zwarte molly

Zwarte Molly

kenmerken: Het volgende lid van de schoonmaakploeg is een krachtige, sociale vis, geschikt voor een algemeen aquarium. Komt van nature voor in de gebieden van Midden- en Zuid-Amerika. Ze kunnen tot 9 cm groot worden.

Vereisten: De vis heeft ook goed zuurstofrijk water nodig, de watertemperatuur mag niet lager zijn dan 25°C en er mag geen plotselinge temperatuurdaling zijn. We raden regelmatige waterverversing aan. Een geschikt aquarium voor deze vis is +100l wat geschikt zou zijn voor een kleine groep.

De belangrijkste functie in het aquarium: Weinig aquarianen weten dat de Black Molly ook zeer nuttige algeneters is. Vecht tegen algen net als Otocinclus en Amano garnalen. Deze algenetende soorten zijn effectief in het verwijderen van algen zoals bruinalgen en diatomeeën. Wat je misschien niet weet, is dat deze vissen zich ook voeden met cyanobacteriën, wat door een grote groep aquarianen is bevestigd. Het is vermeldenswaard dat cyanobacteriën door jonge mensen meer bereid zullen worden gegeten dan door oudere.

Bij het kiezen van siervissen is het de moeite waard om Endler's guppy's te overwegen omdat ze een mooie kleur hebben, maar ook nuttig zijn, een van hun hoofdmaaltijden is groene algen.

endler's guppy

Endler's guppy

kenmerken: Maak kennis met Na opruimen bemanningslid Endler. Het is een kleine vis, die van nature voorkomt in Venezuela, maar met succes broedt in aquariumomstandigheden. Mannetjes bereiken slechts 2.5 cm, terwijl vrouwtjes 4 cm zijn, daarom zijn ze een zeer goede oplossing voor kleine aquaria. Ze leven ongeveer 2 jaar in goede omstandigheden, gemiddeld in lagere omstandigheden ongeveer 7 maanden.

Vereisten: De vis is niet veeleisend, daarom wordt hij als gemakkelijk te kweken beschouwd. Wees voorzichtig met de kous van het aquarium waarin de guppy's worden gehouden. De lange en kleurrijke vinnen van mannetjes kunnen de prooi worden van vissen die graag aan de vinnen van andere individuen knabbelen.

De belangrijkste functie in het aquarium: Hun belangrijkste voordeel is hun mooie uiterlijk en kleine technische eisen in het aquarium, maar het is beter om te beginnen met Endler guppy's dan bijvoorbeeld Neon Tetra's, omdat guppy's ook wel algeneters worden genoemd.

modderkruiper

Hill Stream Loach

kenmerken: Het aanstaande lid van de zoetwateropruimingsploeg is Hill Stream Loach. Gevonden in Aziatische gebieden zoals: China, Vietnam, Cambodja. In hun natuurlijke omgeving leven ze in gebieden die sterk zijn blootgesteld aan de zon, wat de groei van algen bevordert. Het groeit tot 7 cm. Een gezelschapsvis, territoriaal georiënteerd, maar je kunt er met succes een paar houden.

Vereisten: Deze tankbewoners hebben helder, goed geoxygeneerd water nodig dat minimaal 10 keer per uur door een filter wordt gefilterd. Het aquarium moet talrijke rotsen met een zandbed bevatten, het aquarium moet sterk verlicht zijn.

De belangrijkste functie in het aquarium: Deze opruimploeg is geweldig in het schoonmaken van decoraties zoals stenen of wortels, ze eten er algen van, het is heel goed in het eten van groene algen.

tijger botia

Tiger Botia en Yo-Yo modderkruiper

Kenmerken: De meeste aquariumhobbyisten kennen ons volgende opruimpersoneelslid -Vissen die in Aziatische wateren leven. Beide soorten zijn nachtdieren en voeden zich onderaan. Ze blijven in groepen met hiërarchieën.

 

Vereisten: Het zijn kuddevissen. De aanbevolen hoeveelheid in het aquarium is minimaal 5 personen. Wanneer ze in kleinere hoeveelheden worden bewaard, kunnen ze schichtig of agressief worden tegenover andere bodembewoners zoals Corydoras. Reticulated modderkruipers zijn tot 16 cm lang, terwijl de tijgerbotia's tot 40 cm kunnen worden in aquariumomstandigheden.

Hoofdfunctie in het aquarium: Waarschijnlijk hebben velen van u in uw aquarium een ​​probleem gehad met ongewenste slakken? Loaches zijn ideale kandidaten om de slakkenpopulatie in het aquarium onder controle te houden, omdat slakken favoriet visvoer zijn. Helaas worden deze vissen erg groot, waardoor ze niet geschikt zijn in een aquarium kleiner dan 120l of voor de lange termijn.
moordenaar slak

Andere tankbewoners, alternatief voor modderkruipers, is de Assasinslak. Voor het jagen op kleinere slakken zijn ze perfect voor kleinere tanks die niet geschikt zijn voor modderkruipers.

 

Nuttige slakken:Clinthon Corona, Nerite Slakken, nertina, filopaludina sp.

 

Algemene karakteristieken:

Clinton Corona: ons volgende opruimbemanningslid. Leeft in de wateren van Indonesië, Maleisië, Thailand, het is te vinden op rotsachtige estuaria. Bereikt een afmeting van 1.8 cm

 

Nertina: leeft in snelstromende bergstromen in Kenia, Zuid-Afrika en Mozambique. Ze eten haaralgen, verwijderen algen van aquariumglas, aquariumplanten en decoraties,

Bereikt een afmeting van 1.5 cm tot 2.5 cm

Filopaludina sp.: De grootste van de genoemde slakken die algen eten, is een expert op het gebied van diatomeeën, een slak die in Azië leeft en 3 cm groot wordt.

Slakken verdragen zowel koud als warm water, ze bewegen sneller in warm water.

Voorwaarden: Deze slakken zijn niet veeleisend, daarom worden ze aanbevolen aan beginnende aquarianen, maar het is vermeldenswaard dat bij open aquaria de situatie kan voorkomen dat de slak gewoon naar buiten gaat.

Hoofdfunctie in het aquarium: Alle bovengenoemde slakken zijn perfect voor algen in het aquarium. Ze komen op plaatsen die ontoegankelijk zijn voor de eigenaar en vissen en reinigen ze van algen, hun favoriete algen zijn groene algen en rode algen of diatomeeën, ze hebben allemaal dezelfde functie, maar naar onze mening zal de beste beslissing zijn om de clinthon corona te kiezen slak, vanwege het feit dat het de kleinste van de drie getoonde is, waardoor het efficiënter is in het eten van algen.

Tot slot nog een kort advies over de selectie van een opruimploeg die we in de praktijk tegenkomen. De meeste aquarianen kiezen vanwege zijn naam voor de populaire "Siamese Algae Eater" als schoonmaakvis. En hier willen we de aandacht vestigen op het feit dat in hun eerste levensmaanden voordat ze 4-7 cm bereiken, hun belangrijkste voedingsstof algen zijn, en het zijn echt goede algeneters. Maar naarmate ze groeien, verliezen ze interesse in algen, zoals de meeste vissen geven ze de voorkeur aan wortels, of beter gezegd, humusverbindingen in de wortels. Bovendien bereiken deze vissen een behoorlijk aanzienlijke grootte, meestal is het 13 cm, maar er zijn individuen van meer dan 30 cm, dus we raden u aan onze gids te volgen en Otocinclus te kiezen in plaats van de populaire "algeneters".

Om een ​​evenwicht in uw aquarium te garanderen en het algenniveau onder controle te houden zonder u zorgen te maken over schommelingen in de waterparameters, is het de moeite waard om verschillende soorten vissen, garnalen (bijv. Amanogarnalen, vuurgarnalen) of slakken (bijv. nerite-slakken) in het aquarium te introduceren. hierboven in het artikel beschreven. Om volledige harmonie in het aquarium te garanderen, heb je niet alleen sterk licht, een goed substraat of een efficiënte filtratie nodig, ook vissen zijn cruciaal, omdat ze een enorme impact hebben op het functioneren van het hele aquarium. Dus als u nog geen van de in dit artikel beschreven soorten in uw aquarium heeft en u heeft problemen met het gelijktijdig laten draaien van de bak, aarzel dan niet om zo snel mogelijk een "schoonmaakploeg" in te schakelen.