Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

beplante tank

Overvol aquarium - Waarom minder vis in je aquarium beter is

In het huisaquarium is minder meer.

Mensen die nieuw zijn in het houden van vissen, maken vaak een veelgemaakte fout. Omdat ze niet zeker weten hoeveel vissen ze aan hun nieuwe aquarium moeten toevoegen, houden ze te veel vissen in hun aquarium. Dit heeft als domino-effect een verminderde waterkwaliteit als gevolg van een onstabiele stikstofkringloop en vissterfte. Om dit probleem te voorkomen, moeten we rekening houden met de volgende dingen.

-De totale hoeveelheid van alle vissen

Er was ooit een verkeerde mening dat een enkele liter water moet worden toegewezen aan één centimeter van de lengte van het lichaam van de vis. Hoewel deze methode kan worden gebruikt voor kleine vissen, kan deze niet worden toegepast op grotere vissen in hetzelfde aquarium. Op internet kunt u tabellen vinden die aangeven hoeveel ruimte er moet zijn voor vissen van verschillende soorten. Als u uw aquarium nog niet hebt opgezet, raden we u aan om ernaar te kijken voordat u veel vis koopt bij de plaatselijke viswinkels, waardoor uw aquarium overvol raakt. Het kan blijken dat er maar een paar vissen in uw aquarium passen.

-Vissoorten

Bij elke vissoort hoort een ander visgedrag. Snel zwemmende aquariumvissen hebben meer zwemruimte nodig dan hele kleine vissen. Territoriale vissen zullen hun territorium verdedigen, terwijl agressieve vissen alle vissen zullen aanvallen die hun gebied binnenzwemmen. We moeten voldoende ruimte bieden voor schuilplaatsen. Sommige vissoorten produceren meer stikstof dan andere en hebben daarom meer effect op het aquariumfiltersysteem, dus houd er veel minder van in vergelijking om de stikstofverbindingen onder controle te houden. Om de verwarring nog groter te maken,

-Aantal planten

Als er veel planten in de tank staan, verbruiken ze stikstof, wat een lagere stikstofconcentratie betekent. Ze creëren ook waardevolle schuilplaatsen, maar nemen aan de andere kant ruimte in voor vissen. Als je een overvolle tank hebt, is ruimte belangrijk en daarom is het van vitaal belang om de balans te vinden tussen zowel je vissen als je planten. Zowel fauna als flora hebben ook invloed op de waterkwaliteit, dus de tankgrootte is erg belangrijk.

-Type filtratie

Als het aquarium een ​​efficiënter filter heeft, kun je (hoewel dit niet wordt aanbevolen) meer vissen in het aquarium houden. Het gebruik van een buitenfilter om afval te verwijderen is veel efficiënter dan een binnenfilter. Ze nemen ook minder ruimte in beslag binnenin, wat meer zwemruimte betekent. In plaats van de cast uit te breiden met andere grote vissen, is het de moeite waard om een ​​aantal specifieke vissoorten te houden die zich bij de schoonmaakploeg kunnen voegen, zoals oto's of zwarte molly's. Een paar vissen kunnen het filtersysteem van de tank effectief ondersteunen. een leuke schoonmaakploeg is een echte aanwinst voor elke aquariaan, want met zijn hulp zullen er waarschijnlijk minder algenproblemen optreden.

-Hoeveelheid zuurstof

Een aquarium met een groot bodemoppervlak kan meer vissen bevatten dan een aquarium dat hoog is en dezelfde capaciteit heeft. Dit komt omdat het grote oppervlak van het water zorgt voor een betere oplossing van zuurstof.

- Leeftijd van het aquarium

Als het aquarium recentelijk is opgezet, plaats er dan geen grote hoeveelheden vis in. Hierdoor zal de biologische belasting snel toenemen. Begin bij het toevoegen van nieuwe vissen met de kleinere vissen en werk tot de grote vissen, zodat de nuttige bacteriën kunnen groeien en elke extra vraag op het biologische filter kan worden opgevangen.

 

Als algemene regel geldt: hoe minder dieren in het aquarium, hoe beter.

Hoe groter de cast, hoe meer voedsel de vissen moeten eten, wat meer visafval betekent. Visafval is een bron van stikstof. Als het filter in het aquarium niet efficiënt genoeg is om dit af te breken, neemt de concentratie van schadelijke stoffen gestaag toe.

Daarnaast worden vissen die in te kleine aquaria gehouden worden blootgesteld aan stress omdat ze te weinig zwemruimte en te weinig schuilplaatsen hebben. Vissen die in de toekomst tot grote maten zullen opgroeien, mogen niet in een kleine tank worden gehouden, omdat dit kan leiden tot ernstige stress en bovendien tot een abnormale ontwikkeling.

Wat zijn de effecten van een overvol aquarium?

- grotere hoeveelheid nitraten in het water, wat bijdraagt ​​aan de groei van algen en vergiftiging van de vissen. Als het aquarium is aangetast door algen, is het eerste dat u moet controleren of het niet wordt veroorzaakt door te veel vissen

- schommelingen in andere waterparameters zoals pH waardoor de vissen te weinig zuurstof kunnen krijgen.

- waterkleurverandering - het wordt minder transparant, slib bezinkt op de bodem

- dwerggroei bij vissen, stress (waardoor de vissen kunnen stoppen met eten), ziekte, reproductieve problemen

- in extreme gevallen - de dood van vissen

 

Hoe overbezetting van het aquarium voorkomen?

-Kennis over nieuwe soorten

Wanneer u vissen in de dierenwinkel koopt, moet u er rekening mee houden dat ze aanzienlijk kunnen groeien en moeten worden geselecteerd in termen van de grootte van een volwassen persoon. Een cichlide ter grootte van een vingernagel kan in een paar maanden zo groot worden als een hand en overbezetting veroorzaken. En als gevolg daarvan heeft het een ander aquarium nodig.

- Accepteer geen vissen van vrienden om ze te helpen, tenzij we er absoluut zeker van zijn dat we voldoende ruimte in onze aquaria hebben

Soms is er gewoon een gelegenheid om gratis vis van je vriend te nemen of is een superkorting in de dierenwinkel erg in het oog springend. Dus we denken: oké, nu! Zonder na te denken over de ruimte die de vis nodig heeft. Bedenk dat elke soort andere eisen stelt aan de waterkwaliteit en het sociale leven. Dit betekent dat bv. Betta-mannetjes niet samen in dezelfde bak kunnen leven vanwege de agressie naar andere mannetjes.

- Controleer de toestand van uw water

Als dit begint te verslechteren, kan dit erop wijzen dat je een overvolle tank hebt.

- Controleren van het gehalte aan nitraatverbindingen in het water en het vastleggen van de resultaten.

Wanneer we een punt bereiken waarop ons aquarium zich binnen de juiste niveaus bevindt, voeg dan geen vissen meer toe, tenzij de niveaus van stikstofverbindingen niet tot gevaarlijke niveaus stijgen.

- Regelmatige waterverversing in de tank, van 10 tot 25 procent per week

- Effectieve filtratie

Zorgen voor de best mogelijke filtratie kan helpen bij elk aquarium. Als we vermoeden dat ons aquarium overvol is, kan het toevoegen van extra filtratie helpen.

- Overvoer de vissen niet

De hoeveelheid en het soort voer moet worden aangepast aan het aantal vissen. De voedselporties moeten binnen korte tijd door de vissen worden gegeten. Voer uw vissen nooit langer dan ze in een paar minuten opeten. Verwijder overtollig of niet opgegeten voedsel om te voorkomen dat de stikstofverbindingen toenemen.

 

Concluderend - een overbezetting van het aquarium is een van de belangrijkste zonden die een aquariaan kan begaan. Licht gevulde aquaria met minder vissen zien er veel beter uit omdat ze schoner water hebben en de vissen hun schoonheid in al hun glorie kunnen tonen. Er is geen eenduidige methode om in te schatten of je een overvol aquarium hebt, als je een vermoeden hebt, is het de moeite waard om een ​​meer ervaren aquariaan om hulp te vragen. De viskweekgemeenschap is een geweldige plek om te leren.