Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

De ocellate rivier pijlstaartrog - een indrukwekkende soort in huisaquarium

Een van de meest originele en verbazingwekkende vissen die in een aquarium kan worden gehouden, is deocellate rivier pijlstaartrog(Potamos)trygon motor). In zijn natuurlijke omgeving bewoont het de wateren en uiterwaarden van Zuid-Amerika. Het is een echte kolos van aquariumvissen (en de grootste aquariumpijlstaartrog) - onder goede omstandigheden kan zijn lichaam 60-80 cm lang worden! Hoe deze ongewone soort pijlstaartroggen in een aquarium te kweken? 


De pijlstaartrog is waarschijnlijk de grootste zoetwatervis die effectief in een huisaquarium kan worden gekweekt voor decadnl. Er is echter niets te verbergen - dit is een aanbieding voor meer ervaren aquariumliefhebbers die bovendien een grote, goed uitgeruste tank hebben.


Aquariumpijlstaartroggen - kenmerken en uiterlijk

De zwarte rivierpijlstaartrog heeft een kenmerkend afgeplat, rond lichaam met een grijsbruine kleur (met vlekken) aan de bovenkant en crème aan de onderkant. Individuele kweekvariëteiten kunnen echter van kleur verschillen. De staart van een rog heeft de vorm van een zweep en is uitgerust met een gifspies (in geval van gevaar kan hij ermee aanvallen - daarom moeten alle onderhoudswerkzaamheden aan het aquarium met de nodige voorzichtigheid worden uitgevoerd). Interessant is dat de pijlstaartrog de piek "vervangt", waarbij de oude gemiddeld elke 6 maanden wordt afgestoten. Een enkel individu heeft maximaal vier gifstekels tegelijkertijd. Rusteloze roggen kunnen zich ook in de grond begraven. Geslachtsdimorfisme is niet duidelijk gemarkeerd. Het mannetje heeft paringsprocessen (de zogenaamde halve penis) in de hoeken van de buikvinnen aan de basis van de staart (en is hieraan te herkennen). De pijlstaartrog is een langlevende soort - hij leeft tot 20 jaar in goede omstandigheden. Oudere exemplaren kunnen wel 60-80 cm lang worden.


Levensstijl en reproductie van pijlstaartroggen

Pijlstaartroggen zijn meestal rustige en zeer intelligente vissen. Het is onwaarschijnlijk dat ze andere vissen aanvallen (soms worden ze gehouden in een groepsaquarium met grote soorten - het aanbevolen gezelschap is arowanas of meervallen uit de families Loricariidae en Pimelodidae). Vanwege hun specifieke levensstijl worden ze echter meestal apart gekweekt. Mannetjes vertonen agressiviteit tegenover vrouwtjes tijdens de paaiperiode. Ze bereiken seksuele rijpheid na een paar jaar. Het is het beste als de paren zelf overeenkomen binnen de "kudde". Bij het kopen van "paren" is het het beste om vrouwtjes te kiezen die groter zijn dan mannetjes (dan zijn ze gemakkelijker te verdedigen tegen hun agressieve avances). Kunstmatige veredeling is erg moeilijk en zelden succesvol. Het mannetje grijpt het vrouwtje met zijn tanden en schuift zijn buik onder haar buik. Soms moet hij mislukte pogingen vele malen herhalen. Het duurt maar een paar seconden om te bevruchten. De draagtijd duurt 9-12 weken. Het vrouwtje kan 1-5 nakomelingen produceren. Jonge roggen zijn onafhankelijk (aanvankelijk voeden ze zich met voorraden uit de galblaas), hun ouders zorgen niet voor hen. Het wordt aanbevolen om baby's van volwassenen te scheiden.


Vereisten voor pijlstaartrog

Om de vissen goed te laten leven, hebben ze veel ruimte nodig. Deze soort is niet geschikt voor een standaard, zelfs 100-200 liter aquarium. De minimale tanklengte voor stoom is 200 cm (minimale hoogte 50 cm). Voor de kweek worden echter aquaria met een inhoud van 400-800 l (of meer) aanbevolen. In dit geval kan het aquarium op bestelling gemaakt worden met afwijkende maten (lang, breed, maar niet te hoog). De watertemperatuur moet tussen 22-28 ° C zijn. De verwarming moet worden vastgezet zodat deze het lichaam van de vis niet verbrandt. Pijlstaartroggen houden van zacht tot middelhard water met een pH van 6.0-6.5. De beste ondergrond is zand of zeer fijn grind. Vissen hebben een delicaat lichaam, dus scherpe randen van grover grind kunnen hen verwonden. Het is de moeite waard om een ​​dikke laag substraat te maken (stralen graven zich er graag in). Planten, stenen en wortels kunnen in het aquarium geplaatst worden (geen scherpe, uitstekende delen), maar het grootste deel van de bodem moet vrij blijven. Alle decoratieve elementen moeten massief en goed gestabiliseerd zijn. Het aquarium moet zijn uitgerust met een deksel - vissen kunnen uit het aquarium springen. De verlichting moet laag zijn, anders zijn de stralen schichtig en zwak gekleurd (je kunt zelfs maanlicht gebruiken). De tank dient voorzien te zijn van een hoogrendementspomp met filter. Het wordt aanbevolen om meerdere filterpatronen te gebruiken - ook om biologische vervuiling te verwijderen. De vissen zijn erg vies en bovendien gevoelig voor watervervuiling (vooral stikstofverbindingen). Het water moet goed belucht zijn en regelmatig ververst worden (30% zelfs één keer per week).


De Potamo voerentrygon motor

Pijlstaartroggen dienen twee keer per dag (jongere vaker) gevoerd te worden met een gevarieerde voeding. Hun dieet omvat zoetwatervissen (inclusief levende vis), garnalen, vlees (en vooral harten) van tweekleppige schelpdieren, schaaldieren en regenwormen. De jongeren eten gretig levende of bevroren bloedwormen. Na een homogeen levend voer moeten vissen vitamines krijgen. Er zijn ook speciale voermixen te koop. Ondervoede vissen zijn gemakkelijk te herkennen - ze hebben een duidelijk gedefinieerde ruggengraat.


Het opzetten van een aquarium met pijlstaartroggen is niet eenvoudig en niet goedkoop. Later zijn er ook de hoge kosten van het fokken (het vervangen van een enorme hoeveelheid water, duur voedsel, het aansluiten van apparatuur op hoog vermogen) en de noodzaak van constante zorg. De wezens belonen echter met hun fantastische uiterlijk en interessante levensstijl alle ontberingen en gemaakte kosten.