Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

tetra vis

Makkelijke aquariumplanten voor beginners

"Gemakkelijk" in de beplante tankhobby zou minder werk moeten betekenen, niet minder mooi. Dit geldt vooral voor aquariumplanten. Er is een behoorlijke lijst met prachtige aquariumplanten voor beginners, die, als ze op de juiste manier in beplante tanks worden geplaatst, het middelpunt van het hele display kunnen worden. Hoewel "Easy" minder werk betekent, betekent dit niet dat u het kunt verwaarlozen. 

 

Er zijn verschillende criteria waaraan moet worden voldaan om levende aquariumplanten als "gemakkelijk" te beschouwen. Aquariumplanten voor beginners hebben slechts matige verlichting nodig. Beginnende aquariumplanten mogen ook niet kieskeurig zijn wat betreft substraten, en ze zouden ook geen CO2 injectie, hoewel suppletie met kooldioxide echt gunstig is voor alle zoetwateraquariumplanten. De plant mag niet veeleisend zijn als het om voedingsstoffen gaat. De plant moet niet alleen overleven in een omgeving zonder al het bovengenoemde, maar moet ook gedijen. Hoewel er veel bv. vloeibare meststoffen op de markt zijn, geldt dat hoe minder we uitgeven, hoe meer we in onze portemonnee sparen.

De term Hi-tech wordt gegeven aan beplante aquaria met: CO2 injectie of suppletie. Deze tanks hebben meestal krachtige, goede verlichting en snelgroeiende planten. Low-Tech wordt zonder enige aan beplante aquaria gegeven CO2 aanvulling. Deze tanks hebben weinig licht nodig, net genoeg voor de planten om aan fotosynthese te doen. Hoeveel is echter voldoende licht? De oude methode was om 1 watt licht per gallon te leveren. Vanwege de opkomst van LED-lampen die een helderdere verlichting bieden in vergelijking met hun wattage, zou je het tegenwoordig in lumen moeten meten. 15-25 lumen van 6500-7200 K kleurtemperatuur per liter zou het moeten doen. Als de voorwaarden verwarrend worden, controleer dan de verpakking van het licht. Daar staat het aangegeven. 

 De meeste planten op de volgende lijst zijn wat we een plant met weinig licht noemen, en vanwege die factor is bijna elke aquariumplant op deze lijst een langzaam groeiende plant. Met de juiste zorg worden ze echter net zo mooi als de andere planten die nodig zijn CO2. Oké, laten we je eindelijk de lijst met beste aquariumplanten voor beginners presenteren!

 

Anubias Barteri "Nana"

Deze plant is misschien wel de meest bekende van alle planten die tot de low-tech groep behoren. De reden hiervoor is dat dit planten met weinig licht zijn en heel weinig licht en weinig verzorging nodig hebben om te gedijen en mooi te blijven. Deze plant zou een perfect brandpunt zijn of perfect voor het accentueren van drijfhout en rotsen, aangezien het geen substraat nodig heeft om te bloeien. Het hoeft alleen aan een stuk hout of steen te worden bevestigd. Sterker nog, de plant gaat dood als je hem op een substraat plant. De wortelstokken moeten worden blootgesteld aan water, anders smelten ze. Omdat het planten in de middelste zone of op de voorgrond zijn, is de beste positie precies in het centrale gebied en iets naar voren.

 

Java varen

Net als de familie Anubias heeft de Javavaren tegenwoordig veel variëteiten. Sommige zijn gevoeliger dan andere, maar ze hebben allemaal één gemeenschappelijke factor. Alle soorten javavaren kunnen gedijen bij weinig licht, waardoor ze een uitstekende beginnersplant zijn. Net als de Anubias-familie hebben Java-varen wortelstokken die rotten wanneer ze in het substraat worden geplant. Bind of lijm deze planten op drijfhout of rotsen. De langwerpige bladeren van deze waterplant maken ze tot een prima middengrondplant. Als ze hoog genoeg aan hardscape worden bevestigd, kunnen ze ook perfecte achtergrondplanten zijn. Sommige varianten van deze plant zijn de Narrow Leaf, Windelov, Trident en de Philippine Java Fern.

 

Dwerg Sag

Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende vloerbedekkingsplant voor het low-tech beplante aquarium. Deze levende aquariumplant blijft klein in een aquarium met weinig licht co2. Ze creëren gemakkelijk een tapijteffect en groeien op elk substraat. Grotere tanks zouden hen meer ruimte geven om te pronken met hun tapijtcapaciteiten. Een merkwaardig aspect van de planten die momenteel beschikbaar zijn, is dat wanneer voorzien van: co2 en fel licht, de grasachtige bladeren worden groter. De plant verliest wel het tapijtachtige uiterlijk, maar de lichtere omstandigheden zorgen voor een snelle groei.

 

Amazone-zwaard

Hoewel het een beetje groot is voor de meeste aquascapes, is het Amazonezwaard in alle opzichten de koning van de planten in het midden. Een robuuste plant en de ideale plant voor een grote watertuin. Het heeft geen problemen om te gedijen bij weinig licht. Het Amazonezwaard is een van de meest voorkomende waterplanten die verkrijgbaar zijn bij uw plaatselijke viswinkel.

 

Pygmee kettingzwaard

Deze kleine zwaardplanten kunnen in bosjes worden geplant om contrast te creëren met de hoge planten in uw aquarium. Ze kunnen ook dienen als vloerbedekking voor grotere tanks. CO2 wordt gewaardeerd maar is niet noodzakelijk. Deze planten gedijen zowel bij weinig licht als bij veel licht. Verwar niet met Brazillian Microsword, want dat laatste is een stuk gevoeliger als het om verlichting gaat.

 

Cryptocoryne Wendti

Cryptocorynes zijn al geruime tijd een steunpilaar in deze hobby. Het was een van de eerste waterplanten die veel in het aquarium werd gebruikt. De langwerpige bladeren vormen rozetten van bruin. Nieuwe bladeren van de plant wanneer ze in helderdere omstandigheden worden geïntroduceerd, pronken met een roze kleur. Best overwogen middenplanten en gebruikt in grotere aquaria voor optimale resultaten.

Ludwigia Repens

Dit is een van de 2 stengelplanten die op deze lijst staan, hoewel er tientallen stengelplanten zijn die goed kunnen gedijen in lage CO2 en aquaria met weinig licht. De reden hiervoor is het unieke vermogen van deze plant om de bladkleur te veranderen op basis van het licht dat het ontvangt. Dat is de reden waarom Ludwigia Repens vaak als achtergrondaquariumplant wordt gebruikt. Het werpt donkergroen uit bij weinig licht. Pas het licht een beetje aan en het zal gemakkelijk lichtgroen tot geelachtig blad geven. Als u de plant onder matige verlichting of zelfs veel licht plaatst, krijgt u rode bladeren. Het goede eraan is dat het licht varieert in intensiteit op verschillende niveaus van de tank. De plant kan groene bladeren hebben als hij nog laag staat, lichtgroene bladeren in het midden en rode bladeren als hij de top bereikt. Daarom zou deze aantrekkelijke plant zelf een zeer kleurrijke achtergrondplant zijn. Wil je meer lezen over deze prachtige, kleurrijke plant, kijk dan in ons andere artikel HIER over de Ludwigia mini sp. superrood!

 

Parelkruid

Deze kleine bladstengelplanten zijn behoorlijk winterhard. Deze waterplanten hebben een beetje medium verlichting nodig om te gedijen en een beetje meer licht riskeren is de moeite waard. Deze plant is perfect als struik in uw beplante bak. Onder de juiste omstandigheden zul je een optimale groei zien, maar dit betekent wel dat je het blad constant moet knippen. Dit zal uiteindelijk als een voordeel werken, omdat de plant dan kan worden gevormd tot alles wat je verbeeldingskracht en vaardigheid dicteren. Bij veel licht en met CO2 injectie kan Pearlweed zelfs een zeer weelderige tapijtplant worden. Bij verwaarlozing wordt het een bedreiging omdat het gemakkelijk een aquarium zal overnemen.

 

Javamos

Veel ervaren aquarianen zouden zeggen dat als je het Javamos eenmaal in je aquarium hebt, je het er niet meer uit kunt krijgen. Dat is een bewijs van hoe winterhard en vruchtbaar Java-mos groeit. Het zal een verscheidenheid aan omstandigheden overleven, maar zal ook gedijen in aquaria met weinig licht en zelfs in sommige medium-lichte opstellingen. Bind dit mos vast aan drijfhout of rotsen voor een natuurlijker en ouder gevoel in uw beplante aquarium. Eenmaal gevestigd Java-mos moet constant worden bijgesneden om het op zijn plaats te houden. Deze aquariumplant is invasief. Het zal try om andere planten te verstikken als ze de kans krijgen. Het komt zelfs in filters en kleine spleten in de scape terecht. Als je net zoveel van mos houdt als wij, bezoek dan onze blog over Ckerst Mos or Hoe een mossarium op te zetten!

De sleutel tot succes in een Low-Tech beplante tank ligt in het minst besproken aspect van deze hobby: de temperatuur (26-30 graden Celsius). Zorg dat de watertemperatuur goed is en er zijn minder problemen. 

Regelmatige wekelijkse waterverversing van 30% - 70% moet worden uitgevoerd om de beste waterkwaliteit te behouden... regelmatig!