Gratis wereldwijde verzending voor bestellingen van meer dan 200EUR

Ondersteuningsportaal  |  Contact

beplante tank

Gebruik van vuil in aquarium

Voordat Takashi Amano een revolutie teweegbracht in de geplante tankhobby door te introduceren: CO2 en vóór de introductie van "Aqua Soil" gebruiken hobbisten ofwel vuil bedekt met zand of gewoon grind. Dit was de oude manier, maar dat betekent niet dat het verkeerd is en dat de nieuwe manier beter is. Het is gewoon een ander middel om de resultaten van een gezonde plantengroei te bereiken.

Laten we beginnen met het vergelijken van de voor- en nadelen van de 2 aquariumsubstraten. Aqua-aarde is ontstaan ​​uit de behoefte om de aquariumbezitters een minder slibrijke optie voor de beplante tank te bieden. Dit is het belangrijkste voordeel van dit product ten opzichte van vuil. Met aquariumbodemsubstraat is het opnieuw bekleden geen groot probleem, omdat dit substraat is gebonden aan hars en wordt gepelletiseerd. Er is een zeer kleine kans op troebel water als de hobbyist besluit levende planten te verplaatsen en het aquarium opnieuw in te richten. Vuil, hoewel rommeliger, kan er net zo schoon uitzien als het correct wordt uitgevoerd en de hobbyist zou praktisch dezelfde resultaten moeten krijgen als vuil correct wordt gebruikt. 

Wat is Aqua bodem?

Aqua-aarde pronkt met zijn CEC (Cation Exchange Capacity), wat betekent dat het substraat het vermogen heeft om voedingsstoffen op te nemen en vast te houden voor plantgebruik, maar dat geldt ook voor lateriet en/of klei. In feite hebben de meeste bodems deze mogelijkheid. Sommigen hebben dit misschien hoger dan anderen, maar ze bezitten het toch. Veel hobbyisten zijn bang dat vuil kan leiden tot de eerste algenbloei. Het verschijnen van algen in het aquarium wordt toegeschreven aan veel factoren en voor degenen die hun Aqua-bodem niet grondig hebben getest, logen de meeste merken Aqua-bodem ammoniak en nitraten uit op het moment dat het aquarium onder water staat. Het is een bewezen feit. Een zak met aquariumgrond van 9 liter kost tussen de $ 20 en $ 70, afhankelijk van het merk. Vuil kost u alleen minder. 

 

Ermee beginnen

Het succes van een beplant aquarium hangt grotendeels af van de bodem die wordt gebruikt. Een zeer rijk substraat is in dit geval niet nodig. Dat levert later alleen maar problemen op. De term "vuil" in dit onderwerp verwijst niet naar tuingrond. Tuinaarde zit vol met organisch materiaal dat veel schadelijke micro-organismen in het aquarium zal uitspoelen. Normale grond wordt aanbevolen - het soort dat in ieders achtertuin te vinden is. Zorg ervoor dat het vuil niet veel rottend materiaal bevat. Waterplanten, planten die gewoonlijk worden aangetroffen op grond waarvan de meeste voedingsstoffen door het water zijn weggespoeld. Met uitzondering van enkele zware wortelvoeders halen de meeste waterplanten, vooral stengelplanten, hun voedingsstoffen uit de waterkolom en niet uit de grond waarop ze verankerd zijn. Het is dit ecosysteem dat we willen recreëren op een vervuilde aquariumopstelling. Het wordt aanbevolen om voor deze opstelling minimaal 3 grondsoorten te gebruiken.

De eerste laag

Grind, aangezien de eerste laag in dit geval optioneel is. De bodem van de tank kan lateriet zijn of elke vorm van kleiachtige grond. Voeg op dit moment geen meststoffen toe. Mocht u later besluiten om worteltabs te plaatsen, dan moet de klei dit kunnen opnemen, zodat het gemakkelijk beschikbaar is voor de wortels van uw plant. Verspreid de klei/lateriet over de bodem van het aquarium of zorg voor een maximale dikte van XNUMX cm. Elke dikkere tank zou het risico lopen luchtpakketten te krijgen, wat op de lange termijn rampzalig zal zijn. Maak uw grond niet nat wanneer u deze op uw aquarium aanbrengt. Niemand wil scape met modder. 

De tweede laag

De tweede laag moet een mengsel zijn van 1 deel leemgrond en 4 delen normale aarde. Dit wordt het belangrijkste substraat voor het kweken van planten. Zorg ervoor dat de leem goed is gecomposteerd en geen rottend materiaal meer bevat. Verwijder eventueel bladafval of takjes. Meng geen grind met uw grond. De tank krijgt waarschijnlijk alleen een ondergrond die zo hard is als beton als je dat doet. Grind maakt het alleen moeilijk voor de wortels om door te dringen als de grond onder water is bezonken. Vermijd ook het verdichten van de grond terwijl u het aanbrengt. Leg desgewenst ten minste 2-3 inch van dit mengsel bovenop je lateriet. Wees niet bang om meer te gebruiken indien nodig. 

De derde laag

De laatste laag moet fijn zand zijn. Je kunt gewoon zand gebruiken. Dit wordt gedaan zodat u de grond niet vermengt met water. Gebruik geen zand van het strand, omdat dit zouten bevat die schadelijk zijn voor uw planten. Zorg ervoor dat het zand al gewassen en vrij van slib is. Gebruik geen grind ter grootte van een erwt als vervanging voor zand. De zwaartekracht trekt altijd de zwaardere voorwerpen naar beneden en al snel heb je binnen een paar maanden de grindmix met je substraat. Breng een dunne laag aan op je grond. Het maximum moet 1 inch dik zijn aan de achterkant en 1 cm dik aan de voorkant. Breng dunne lagen zand aan op plaatsen waar tapijtplanten komen te staan. Tapijtplanten, met name Monte Carlo en HC Cuba, hebben korte wortels. Om ervoor te zorgen dat de plantenwortels het substraat bereiken, breng het zand dun aan. Pas op dat u het te dun aanbrengt, omdat u dan veel slib in uw aquarium kunt krijgen. Als je er meer dan een centimeter van aanbrengt, bestaat het risico dat het zand wordt samengedrukt en vast komt te zitten met de grond, waardoor de grond hard wordt. Deze opstelling is nu klaar om te planten. Besproei de grond met water om het planten te vergemakkelijken. Zorg ervoor dat u tijdens het overstromen van het aquarium in het substraat prikt om luchtpakketten te verwijderen die in het substraat zijn opgesloten. 

 

Met dit type mengsel en opstelling zouden er geen problemen moeten zijn om levende planten te kweken. Dit vuilmengsel zou de toevoeging van elk bemestingsregiment zoals de EI-methode (Estimated Index) mogelijk moeten maken. Net als Aqua-aarde kun je na een jaar of een paar maanden worteltabletten toevoegen als je het gevoel hebt dat de voedingsstoffen in het substraat al zijn uitgeput. Ter verduidelijking: vuil zorgt er niet voor dat de wortels en stengels van de plant gaan rotten. Wortels van sommige stengelplanten groeien inderdaad langzamer wanneer ze in aarde worden geplant dan wanneer ze in Aqua-grond worden geplant, maar houd er rekening mee dat de belangrijkste functie van de wortels voor stengelplanten is dat de plant zichzelf kan verankeren. Dit mag geen belemmering zijn, aangezien deze aquariumplanten geen problemen hebben met het opnemen van voedingsstoffen uit de waterkolom. 

Samengevat

Er zijn geen speciale regels of trucs voor het omgaan met vuilsubstraat in het beplante aquarium. Net als Aqua kan bodemhelderheid een probleem zijn als je niet over voldoende filtratie beschikt. Algen kunnen een nachtmerrie zijn als je niet op je fotoperiode en bemesting let. Voor Aqua-aarde kan de eerste installatie rommelig zijn als je niet voorzichtig bent. Deze methode vereist wat meer werk in vergelijking met alleen het kopen van aqua-aarde, maar zoals al het andere in deze hobby kun je er een keer aan werken of uitgeven. Het belangrijkste punt is een gezonde en goede plantengroei en beide manieren zijn effectief als ze goed worden uitgevoerd. Geniet van je vuile beplante tank! Het is tijd voor levende planten!